Североморск започна патрулирането в Аденския залив


Североморск започна патрулирането в Аденския заливГолемият противоподводен кораб от Северния флот „Североморск“, започна да изпълнява задачите по охрана на гражданското корабоплаване в района на Аденския залив, съобщиха на 4 февруари от Щаба на флота.

„В момента неговият екипаж извършва съпровождане на руския многофункционален ледоразбивач „Витус Беринг“ до Баб-ел-Мандебския пролив, – съобщиха на ИТАР-ТАСС в Щаба на флота. – Предвижда се преходът да завърши в четвертък“.

„След това северноморците ще започнат формирането и съпровождането на първия международен конвой от кораби в обратното направление“, – добави представителят на Северния флот.

ГПК „Североморск“ отплава от главната база на Северния флот на 18 декември. За времето на похода си той е проплавал над 6500 морски мили. Екипажът на кораба извърши приятелски посещение в пристанищата Сеута (Испания) и Суда (Гърция). В гръцкото пристанище офицерите от кораба и групата морски пехотинци имаха уникалната възможност да посетят многонационалния център за подготовка по морски специални операции, където те обмениха опит относно анти-пиратските действия с чуждестранните си колеги и проведоха редица практически тренировки.

В края на януари екипажът на „Североморск“ взе участие в ученията на ВМФ на Русия в акваторията на Средиземно море.

На 30 януари завършиха най-големите за последното десетилетие учения на междуфлотската групировка на ВМФ на Русия в Средиземно море с участието на кораби от Балтийския, Северния и Черноморския флот. В тях взеха участие: гвардейският ракетен крейсер «Москва», големият противоподводен кораб «Североморск», стражевите кораби «Сметливи», «Ярослав Мъдри», големите десантни кораби: «Саратов», «Азов», «Калининград», «Александър Шабалин»; специални кораби и кораби за осигуряване, а също и Авиацията за далечно действие и 4-то командване на ВВС и ПВО.

Основната задача на учението беше проверка на готовността на органите за военно управление и на междуфлотската групировка на силите на ВМФ, за изпълнение на задачи по предназначение в далечната морска зона. По-конкретно корабите са отработвали съвместно маневриране, буксировка на кораб лишен от ход, проверка на подозрителни граждански кораби, антитерористични мероприятия и др.

След края на маневрите групировката на ВМФ се раздели на няколко отряда кораби.

Posted on 08.02.2013, in Въоръжени сили and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: