ДЕСЕТ ГОДИНИ БЕЗ ДОГОВОР ЗА ПРОТИВОРАКЕТНА ОТБРАНА – Част 5/11


ДЕСЕТ ГОДИНИ БЕЗ ДОГОВОР ЗА ПРОТИВОРАКЕТНА ОТБРАНА

ПРОБЛЕМЪТ ЗА ПРОТИВОРАКЕТНАТА ОТБРАНА В РУСКО-АМЕРИКАНСКИТЕ ОТНОШЕНИЯ

ЧАСТ 5

ПОЗИЦИЯ НА РЕПУБЛИКАНСКАТА ПАРТИЯ

Републиканците остро критикуват подхода на администрацията на  Обама към въ­просите на военната политика и контрола над въоръжаването и искат по-нататъшно увеличение на разходите за отбрана. Това се отнася и до подхода към ПРО. Например Фонд „Наследство” (един от главните „мозъчни центрове” на Репуб­ликанската партия) иска да се приеме закон, който да установи, че целта на противоракетната отбрана е „защита на САЩ и съюзниците им от стратегическо нападение” .

Трябва да се вземе предвид, че администрацията на Обама се сблъсква с твърдата позиция на републиканците в Конгреса, категорично противопоставящи се на всякакви ограничения за създаването на американската ПРО. Редица деятели на Репуб­ликанската партия, например сенатор Джим Деминт (Южна Каролина), от­крито призовават към създаване на стратегическа противоракетна отбрана срещу Русия.

Сенатор Джон Кайл (Аризона) заяви, че Русия, видиш ли, невярно е изтълкувала преамбюла на новия Договор за СНВ, в който разработката на  системите за противоракетна отбрана се обвързва с настъпателните сили. Той под­чертава, че руската интерпретация е „явен опит на Москва да възпрепятства усъвършенстването на противоракетната отбрана на САЩ и техните съюзници със заявления за това, че такива разработки са удар по настъпателния потенциал”. Дж. Кайл отбелязва и това, че такова тълкуване „из основи е несъвместимо” с американското, тъй като то дава възможност на Русия да излезе от Договора, ако Съединените щати, както и е планирано, разширяват своята система за противоракетна отбрана в Европа.

Дж. Кайл поиска да се предостави отчет за някакви достигнати догово­рености, като отбеляза, че Сената не е имал достъп до преговорните протоко­ли: „Тук съществува потенциал за възникване на сериозна конфронтация между Сената и администрацията, ако администрацията не разкрие изцяло пред Сената всички детайли по този въпрос” .

В заявление на администрацията на Обама от 24 май 2011 г. се съдържат ре­шителни възражения срещу поправките на републиканците по Закона за бюдже­та на 2012 фин. г., които фактически забраняват преговорите с Руската Фе­дерация за сътрудничество в сферата на ПРО. Белият дом се изказва против разде­л 1228 от законопроект H.R. 1540, който забранява предоставянето на Русия на информация за системите за ПРО. Освен това Белият дом възразява и срещу раздел 1229 на този законопроект, доколкото той създава ненужни препят­ствия за администрацията при воденето на преговори с Руската Фе­дерация по въпросите на противоракетната отбрана както в двустранен формат, така и в кон­текста на НАТО. В заявление на Белия дом се казва, че раздел 1229 нарушава разпоредбите на Конституцията на САЩ, тъй като той „ограничава изключителните пълномощия на президента да определя времето, мащаба и целите на международните преговори и да запазва поверителността на чувствител­ните дипломатически обсъждания”.

Мит Ромни, който, съдейки по всичко, ще стане кандидатът от Републиканската партия на президентските избори през 2012 г., категорично се изказва срещу ратификацията на новия Договор за СНВ, като твърди, че той пречи на разгръщането на американската ПРО. Във външнополитическата си програма М. Ромни обещава „да се възстанови първоначалният план на президента Буш за разполагане на надеждни прихващачи в Полша” и иска „Русия да прекрати всички опити да сдържи нашата [американската] противоракетна отбрана”. По-късно той подложи на рязка критика обещанието на Б. Обама да прояви „гъвкавост” в подхода си към ПРО и обяви, че Русия, несъмнено е геополитически враг номер едно на Съединените Щати”.

По думите на председателя на Подкомисията по стратегически сили към Комисията по делата на въоръжените сили към Камарата на представителите, републиканеца Майкъл Търнър (Охайо), политиката на администрацията на Обама „не може да осигури защита на територията на САЩ”.

В доклада на Фонд „Наследство” се твърди: „Програмата за ПРО на администрацията демонстрира дисбаланс между за­щитата на територията на САЩ от ракетна атака и защитата на американските сили за предно разполагане и съюзниците”. По оценка на републиканците на всеки долар, вложен в стратегическата противоракетна отбрана, се падат 4-5 долара за разходите за регионална ПРО. Но според твърденията на Б. Робъртс за регионална ПРО се отделят едва 37%, а две трети от бюджета са предназначени за стратегическата ПРО или имат двойно предназначение.

Републиканците също така обвиняват Б. Обама за отказа от космическата ПРО, както това беше предвидено от програма „Звездни войни” на Р. Рей­гън. Фонд „Наследство” призовава да се възроди програмата „Блестящи ка­мъчета”, като се разгърнат в орбита 1000 космически прихващача. Фондът също така призовава да се увеличат до 44 пусковите установки за противо­ракети GBI в Аляска.

Освен това републиканците скептично се отнасят към намеренията на адми­нистрацията на Обама да разгърне в Полша противоракети SM-3 Block 2B и искат да се възроди плана на Дж. Буш-мл. за създаване в Източна Европа на Трети позиционен район за стратегическа ПРО, който предвижда разполагане на двустепенни противоракети GBI.

Сенаторът-републиканец Джеф Сешънс (Алабама) на изслушването в Под­комисията по стратегически сили на 25 април 2012 г. изрази съмнение в това, че противоракетите SM-3 Block 2B ще бъдат разгърнати през 2023-2024 г. По неговите думи „разработка на SM-3 Block 2B не се провежда, производството не е настроено, системата не е готова за разгръщане и не представлява зряла тех­нология”. Осъждайки решението на администрацията на Обама за отмяна на разгръщането на противоракетите GBI в Полша, сенатор Дж. Сешънс заяви: „Ние заменихме синигер в ръката за два жерава в небето”.

Особено неудоволствие у републиканците предизвика обещанието на Б. Обама през състоялата се през март 2012 г. среща в Сеул да прояви „по-голяма гъвкавост” при преговорите с Русия за ПРО след президентските избори в САЩ през ноември 2012 година.

Конгресмен М. Търнър поиска от Б. Обама „незабавни обяснения”. Той открито обвини президента в „секретна сделка с руснаците”, за да „се ореже” противоракетната отбрана на САЩ. Говорителят на Камарата на представи­телите Джон Бейнър в писмо до президента заяви: „Особено безпокойство предизвиква това, че Вие обещахте на руските лидери, че техните авантюристични амбиции ще бъдат възнаградени с „голяма гъвкавост” в подхода към нашата про­тиворакетна отбрана след предстоящите избори”. Аналогични обвинения бяха изложени и в подготовеното от сенатор Дж. Кайл писмо до Б. Обама, което на 27 март 2012 г. подписаха 43 от 47 сенатори-републиканци.

Дж. Кайл, главният опонент на контрола над въоръжаването на Капито­лийския хълм, обяви, че няма да допусне каквито и да било договорености с Русия за ограничаване на ПРО. Той подчертава: „Предоставянето на такива у­верения би било грешка… Правото на самоотбрана не подлежи на обсъждане и ние не трябва да водим преговори по този повод”.

М. Ромни обеща да превърне изказването на Б. Обама за „гъвкавостта” в един от основните въпроси на избирателната кампания през 2012 година. Несъмне­но Републиканската партия ще изпълни обещанието на своя нов лидер.

Posted on 05.02.2013, in Десет години без договор за ПРО, Международна политика and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: