Въздушно-космически перспективи


Воздушно-космически перспективи

Русия и Казахстан създават единна система за противовъздушна отбрана в Централно-Азиатския регион за колективна сигурност. С подписването на съответното споразумение в Астана завършиха преговорите на министъра на отбраната на РФ армейски генерал Сергей Шойгу с министъра на отбраната на Казахстан Адилбек Джаксибеков.

Регионалната система за ПВО на Русия и Казахстан предвижда създаване в региона за колективна сигурност на обединена групировка войски за ПВО с единни цели и задачи. В процеса на съвместното бойно дежурство по противовъздушна отбрана на определените сили им предстои да контролират реда за използване на въздушното пространство, да изпълняват функции за оповестяване и предупреждаване за въздушно-космическо нападение и да водят съгласувани действия на войските за противовъздушна отбрана за защита от удари от въздуха на важни държавни обекти в зоната за колективна отговорност.

По-нататъшно усъвършенстване на Единната регионална система за ПВО на Русия и Казахстан, според изявлението на началника на руското военно ведомство, предполага разширяване на нейните възможности за противоракетна отбрана. «Споразумението беше подготвяно повече от шест години и говори за обединяване на нашите информационни пространства, за тяхната интеграция и въвеждане на допълнителни елементи», – отбеляза след края на преговорите армейски генерал Сергей Шойгу. Според него един от основните елементи на Единната регионална система за ПВО в бъдеще ще стане противоракетната компонента.

Адилбек Джаксибеков и Сергей Шойгу в края на срещата подчертаха, че военното сътрудничество между страните е стратегическо и е насочено не само към обезпечаване на стабилността и сигурността на двете страни, но и към запазване на спокойствието в региона. Както на свой ред отбеляза министърът на отбраната на Казахстан Адилбек Джаксибеков, Русия играе ролята на най-важния стратегически партньор «не само за сметка на исторически и геополитически фактори, но и благодарение на общото разбиране на проблемите по обезпечаване на регионалната и международната сигурност във всичките й аспекти». «В тази връзка особено значение придобива натрупаният  положителен опит в строителството и реформирането на казахстанската армия под непосредственото ръководство на върховния главнокомандващ на въоръжените сили – президента Нурсултан Назарбаев», – отбеляза Джаксибеков.

В тази връзка в хода на срещата страните засегнаха широк спектър от въпроси на двустранното военно и военно-техническо сътрудничество. По-точно, началниците на военните ведомства на Русия и Казахстан обсъдиха условията за използване на изпитателните полигони на Министерството на отбраната на РФ, разположени в Казахстан, а също и по-нататъшното сътрудничество в сферата на военното образование. Както съобщи след приключването на преговорите прес-секретарят на руския министър Даря Затулина, приемащата страна е изразила заинтересованост от обучение на казахски военнослужещи в руските военни ВУЗ-ове. Даря Затулина отбеляза също така, че след срещата с началника на казахстанското военно ведомство началникът на Министерството на отбраната на РФ е посетил Републиканското училище «Жас Улан», където се е запознал с опита на Казахстан в подготовката на кадетите. Между другото, сега в руските военни ВУЗ-ове преминават обучение повече от 600 казахстански военнослужещи.

Влизането в сила на двустранното споразумение за Единна система за противовъздушна отбрана на Русия и Казахстан създава основа за обезпечаване на колективната сигурност във въздушното пространство на целия Централно-Азиатски регион. Специално внимание на въпросите за перспективното развитие на Обединената система за ПВО на ОНД беше отделено още в хода на миналогодишното заседания на Съвета на министрите на отбраната на страните – участнички в Общността. Тогава след края на срещата началниците на военните ведомства беше приет мащабен планиращ документ, който в най-близка перспектива определя приоритетите за развитие на Обединената система за ПВО на ОНД. Само през 2013 година за развитие на Обединената система за ПВО на ОНД ще бъдат заделени около половин милиард рубли.

Документът предвижда в това число провеждане на голямо количество съвместни мероприятия по оперативната подготовка в рамките на ОС за ПВО на ОНД, част от които ще бъдат реализирани още през тази година. Така например, през 2013 година на полигона Ашулук ще се проведе съвместно учение на Обединената система за ПВО на ОНД с бойни стрелби «Бойно съдружие – 2013». По думите на армейски генерал Сергей Шойгу, това мащабно мероприятие ще позволи да се отработят въпроси по взаимодействието, създаването на единно информационно пространство и усъвършенстване на системата за управление и водене на бойните действия при отразяване на въздушно нападение.

Трябва да отбележим, че към сегашния ден в рамките на ОС на ПВО на ОНД е организирано съвместно бойно дежурство по противовъздушна отбрана с Армения, Беларус, Казахстан и Киргизия. Осъществява се и взаимодействие и с дежурните сили за ПВО на Узбекистан, Таджикистан и Украйна. Проверка на ефективността на заделените в състава на Обединената система за ПВО сили на страните от Централна Азия през тази година стана съвместното учение «Чисто небе-2012», което се проведе във въздушното пространство едновременно на три централно-азиатски републики – Казахстан, Киргизия и Таджикистан.

Не по-малко съдържателни обещаха да станат и междуправителствените руско-казахстански преговори по въпросите за сътрудничеството в интеграционните структури и космическия сектор, които в това време се провеждаха в Москва. Делегацията на Казахстан начело с вице-премиера Кайрат Келимбетов беше приета в столицата от първия вице-премиер на РФ Игор Шувалов. На срещата е било обсъдено сътрудничеството в рамките на Митническия съюз, Евразийската интеграция и сътрудничеството в космическия сектор. Не отслабва вниманието на политици и експерти към космическия сектор в частта му, засягаща съвместното използване на космодрума Байконур и редица космически проекти.

В хода на срещата вице-премиерите на Русия и Казахстан, както беше съобщено, са обсъдили сътрудничеството в космическата област и бъдещето на Байконур. В дневния ред имаше няколко въпроса, в това число и за споразумение за аренда на космодрума и за количеството на плановите изстрелвания на ракети за тази година.

Трябва да отбележим, че руско-казахстанските преговори на такова ниво не са провеждани от 1997 година. Миналата година по искане на Казахстан  беше възстановена работата на специалната комисия, чиито основни задачи са осигуряването на правова база за функционирането на комплекса в условията на аренда.

Чувствителната и за двете страни тема беше засегната и в хода на състоялите се миналата седмица в Москва преговори на министрите на външните работи на Казахстан и Русия Ерлан Идрисов и Сергей Лавров. А преди срещата на дипломатите в СМИ се появили съобщение за това, че МВнР на РФ е изпратило до Казахстан нота във връзка с тяхното намерение да намалят квотата за стартове на руски ракети. Лавров в от своя страна не отрече разногласието, но призова журналистите да не политизират ситуацията около Байконур. При това началникът на руската дипломация заяви, че въпросите за количеството на пусковете са възниквали и преди, в това число и във връзка със загрижеността на Казахстан за екологичните последствия от космическите стартове.

Заедно с това една друга версия за възникналите разногласия обяви още в края на миналата година началникът на националната космическа агенция «Казкосмос» Талгат Мусабаев. Говорейки в началото на декември пред парламента, началникът на «Казкосмос» заяви за намерението на Казахстан да започне да съкращава количеството на стартовете на руските ракети-носители «Протон-М», обвинявайки Русия в неизпълнение на договора за създаване на космическия ракетен комплекс «Байтерек». Наред с това Мусабаев предложи инициативата за поетапно извеждане на комплекса «Байконур» от руската аренда и връщането на едноименния град под юрисдикцията на Казахстан. Тези принципни позиции, според него, трябвало да бъдат отразени в един нов  «всеобхватен договор» на мястото на остарялото споразумение за аренда на космодрума, подписано през 1994 година.

Нарасналият интерес за преразглеждане на арендните отношения за космодрума Байконур началникът на «Казкосмос» обясни с това, че към момента на подписването на предишното споразумение Казахстан «не е имал никаква възможност не само да го експлоатира, но даже да го запази». Обаче сега, според Мусабаев, националната космическа агенция развива сътрудничество с държави, които са световни лидери в областта на космическите технологии. Наличието на космодрума Байконур е възможност за самостоятелно участие в стартовете, за натрупване на опит и  за развитие на производствена изпитателна баз.

«Ако преди ние сътрудничехме само с РФ, то сега сме сключили договори с четири държави – РФ, Украйна, Франция и Израел. Споразумения на ниво агенции имаме с Германия, Китай, Индия, Великобритания, Япония, Южна Корея, Саудитска Арабия и Емиратите. Подготвя се документ с Малайзийската Република», – изброява в хода на парламентарните слушания началникът на «Казкосмос».

Едновременно с това агенцията реализира редица големи  инвестиционни проекти. Сред тях са стратегическото партньорство с компанията EADS-ASTRIUM (Франция), създаването на космическата комуникационна система от серията «КазСат», космическата система за дистанционно сондиране на земята, монтажно изпитателния комплекс за космически апарати, ракетно-космическия комплекс «Байтерек». Реализацията на тези проекти, според началникът на националната космическа агенция, ще позволи на Казахстан да сформира космически сектор, който да се превърне в локомотив на икономиката.

Posted on 03.02.2013, in Въоръжени сили, Международна политика and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: