Победата на Обама е равнозначна на четвърти мандат на Джордж Буш


Победата на Обама е равнозначна на четвърти мандат на Джордж БушПисателят Михаил Дорфман (Ню Йорк, САЩ) „Още в деня на инагурацията на първия чернокож президент аз бях  горд именно от „бяла“ Америка. Въпреки тежящото наследство на расизма и робовладелството, въпреки тежките предразсъдъци и мрачните ксенофобски страхове, бяла Америка прояви огромна толерантност и добра воля, избирайки и преизбирайки чернокож президент. Това е огромно постижение, което внушава оптимизъм. Щом ние сме направили това, тогава то е възможно най- доброто и постижимо”- отбелязва експертът

Григорий Трофимчук,  политолог,  първият вицепрезидент на Центъра за моделиране на стратегическото развитие:

Постижението на Америка не е в това, че тя избра небял президент. А в това, че този президент провежда все същата неизменна „бяла” американска политика по целия свят. Както и вътре в САЩ тази  политика е същата: увеличение на данъците, безработица. Дали бял, дали небял – страната се движи по предишното разписание. Затова тя смело може да избира на високия пост всеки, който й е удобен. Експериментално е доказано: системата не дава сривове дори при ръководители с различен цвят.

Ако Барак Обама, за първи път в историята на САЩ, даде широк достъп до сцената на афроамерикански рапъри или инициира още някакви други изгоди за своите съплеменници, то тогава смело бихме могли да го обвиним в шуробаджанащина, но даже и това вече е направено преди него от белите му предшественици. Следващото постижение на американската толерантност е президент да стане открит гей, така че Америка има къде още да расте и да се развива, не споменавайки вече за очакването на обществото за жена президент. Обаче сега с увереност може да се каже, че този изнежен президент ще води и започва всички тези  мъжки войни, които преди него са водили и бели и небели мъже.

Америка глупаво повторно гласува за Обама, който не реализира нито един от своите жизнеутвърждаващи лозунги от 2008 година – и това при всичките американски вътрешни проблеми. Обаче САЩ се намират не в средата на 60-те години от миналия век и сега владеят значителна част от света. Така че защо американските граждани – на фона на всички тези неизпълнени социални обещания – не изискат от любимия си чернокож президент своя финансов дял  от всички окупирани страни?  Така че Обама е в състояние да изпълни това, за разлика от неговите досадни и непонятни законодателни действия за намаляване на данъците. Обама ще остане в историята само тогава,  когато всеки американец почувства реалните ползи от унищожаването на далечни страни. Но за историята не е достатъчен само отенъка на обамовата кожа.

Юрий Юрев, политолог

 Всъщност изразът, че вторият мандат на Обама е четвъртият мандат на Буш, е верен. Обама действително продължи настъплението срещу гражданските права и свободи в САЩ и с нищо не намали агресивността на САЩ зад граница. А това, че партията на Обама се нарича демократическа и самият той е мургав,  е само опаковка; със същия успех и Хитлер може да се нарече евреин и ционист и да прави това, което е правил. Съдържанието на всички политически сили в САЩ сега практически е еднакво. И възниква въпросът дали съществува в САЩ друга политика, освен финасовата. И следващият въпрос може да бъде такъв: Кой управлява САЩ, ако всички политици са еднакви в своите действия? Не се изключва възможността да е дошло времето за фактически тоталитаризъм да се смята не само комунизмът и фашизмът, но донякъде и американизмът. Където самото име на държавата представлява териториална претенция за един цял континент, където гражданите имат право да гласуват само чрез посредници-дилъри, а те от своя страна – за политици, където политиците по нищо не се различават един от друг, освен по своята външност и цвят. Възможно е да започнем да ги различаваме само цвета на униформите.

Сергей Сибиряков

Posted on 31.01.2013, in Общество and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: