Египет в пламъци, на улиците на Суец излязоха танкове, президентът напуска страната


Египет в пламъци, на улиците на Суец излязоха танкове, президентът напуска странатаАрмията на  Египет изкара на улиците на град Суец военни съединения и танкове малко след стълкновенията на  демонстрантите  с полицията. По последни данни, загинали са осем души: седем протестиращи и полицай. Президентът на Египет Мохамед Мурси в своя акаунт в Twitter призова гражданите на страната да прекратят насилието и „да изразяват мненията си свободно и мирно“. Протестите обхванаха всички големи градове на страната, но жертви в други региони засега не са отбелязани.

Представителствата на политическото крило на „Мюсюлманските братя“ – Партията на свободата и справедливостта – в Кайро и Даманхур са атакувани. В провинция Шаркия е предотвратен опит за нападение на родното място на президента Мохамед Мурси.

Както предава ИТАР-ТАСС с позоваване на телевизионния канал Al-Jazeera, при вълненията в Египет са пострадали 476 души. По данни на телевизионния канал Al-Arabiya, броят на пострадалите е значително по-скромен – над 252 души.

Президентът Мурси, независимо от изострянето на вътрешната обстановка в страната му, заминава на посещение в чужбина. Той ще лети за столицата на Етиопия Адис Абеба за участие там в неделя в срещата на върха на Африканския съюз.

Въобще подобна ситуация на Запад е прието да се нарича романтично „вибрираща демокрация“, но подобна трактовка е предназначена до голяма степен за простаците, тъй като сред тамошните политици се използва къде по- конкретно и точно определение – „управляем хаос“. Заслужава да се отбележи, че именно с този „управляем процес“ се насаждаше и същата онази, широко рекламирана, „арабска пролет“.

Е какво пък, „сеячите на демокрация“ могат да бъдат напълно доволни, семената се хванаха успешно в широките арабски ниви, бързо покараха и ето че сега се появиха и „огнените цветчета“. Е, а колкото до „ягодките“, то с тези плодове „западните агрономи“ вече почнаха да си пълнят хамбарите. Защото „хаосът“, щом е подконтролен, е даже доста изгодно начинание за онези,  които държат в ръцете си лостовете за  управление.

Мнозина тук ще успеят да напълнят гушките! Първи, разбира се, ще бъдат могъщите корпорации, които сръчно ще турят ръце на природните богатства на обхванатите от бунта страни, а след това ще турят на власт удобни управници, ще започнат да печелят и от евтина работна сила. Но най-много дивиденти, както се полага, ще получат САЩ, тъй като те са главният световен „разсадник на демокрация“.

Белият дом навярно вече не един трилион долари е натрупал от тази работа. Е, а по-нататък всичко ще тръгне по отдавна отработените правила на „политикономическата агрономия“. Най-напред, както е прието, ще направят един голям пожар в „нивите“, за да изгори до шушка всичко, което пречи на новата „сеитбена компания“, а след това, като наторят добре почвата с рязана хартия (искам да намекна за доларите), ще започнат нетърпеливо да потриват ръце в очакване на богатия урожай.

  Логиката на организаторите на „арабската пролет”:

– Колкото повече изгори, толкова по-бързо ще пораснат „кълновете на демокрацията: 

Впрочем, имали сме възможност да видим подобно „агрономство“ вече неведнъж и цялото сегашно икономическо могъщество на САЩ точно върху него е изградено. А колкото до задграничното пътуване на президента на Египет в самия разгар на уличните сблъсъци, то това прилича повече на някаква репетиция за бягство.

Posted on 31.01.2013, in Международна политика and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: