Виетнамската война- как стана това


Виетнамската война- как стана това Точно преди четиридесет години, на 27 януари 1973 година в Париж беше подписано споразумението за прекратяване на войната и възстановяване на мира във Виетнам. Напрегнатите преговори между основните участници в конфликта се водеха от януари 1969 година. Парижкото споразумение беше призвано да сложи край на безсмислената война, която не се прекратяваше повече от петнадесет години.

Всички военни действия между северновиетнамските и сайгонските въоръжени сили следваше да се прекратят, американските войски да напуснат Южен Виетнам. През същата 1973 година Държавният секретар на САЩ Хенри Кисинджър и специалният представител на  правителството на ДРВ Ле Дък Тхо бяха удостоени с Нобелова награда за мир за специален принос в постигането на мирно споразумение във Виетнам. Обаче извеждането на американската армия от територията на страната още не означаваше пълно прекратяване на  бойните действия. Като дата на свършване на войната е прието да се смята 30 април 1975 година, когато падна Сайгон, последната опора на южновиетнамските войски.

До средата на 1950-е години значителна част от територията на Индокитай беше френско владение. През септември 1940 година Япония нахлу в Индокитай, възползвайки се от поражението на Франция в Европа. След края на Втората световна война японските въоръжени сили напуснаха страната. Опитите за възстановяване на френското колониално управление доведоха до подем на национално-освободителното движение. Войната във Виетнам стана една от най-мащабните войни през втората половина на XX век.

Още през октомври 1955 година специалните служби на САЩ взеха активно участие в ликвидирането на монархията в Южен Виетнам и създаването на подконтролно на американците правителство на Нго Дин Дием. Оттогава Вашингтон започна да укрепва боеспособността на южновиетнамската армия. Към 1963 година в страната са се намирали 15 хиляди военни съветници от САЩ. След две години числеността на американските военни във Виетнам достигна 154 хиляди души. Пълномащабната война на САЩ против Северен Виетнам започна през 1965 година, когато Конгресът одобри прилагането на „всички необходими мерки за отразяване на всякакви нападения срещу силите на Съединените щати и предотвратяване на по-нататъшната агресия“. След това Съветският съюз започна да доставят на Северен Виетнам ракетни и зенитни комплекси за ПВО, активно използвани против американската авиация.

Постепенно войната обхващаше все по-голяма територия и придобиваше продължителен характер. Военната авантюра доведе до колосални жертви сред мирното население на страната, а действията на американската армия бяха осъдени в целия свят. През януари 1968 година започна  широкомащабно настъпление на въоръжените сили на Северен Виетнам, а командването беше принудено да поиска подкрепления. През същата година воюващите страни започнаха да търсят дипломатически пътища за регулиране на конфликта.

Външната политика на Съединените щати претърпя големи изменения след идването на власт на новия президент Ричард Никсън. По време на предизборната кампания Никсън заяви за необходимостта да се прекрати войната във Виетнам и да се върнат американските войници у дома. Към август 1969 година 25 хиляди войници на САЩ се върнаха в родината. В Париж започнаха тайни преговори между Хенри Кисинджър и Ле Дък Тхо, които позволиха да се формулират условията на бъдещия мир. Скоро беше постигнато предварително споразумение между воюващите страни, състоящо се от  девет пункта. Обаче Вашингтон изчакваше с подписването му поради разногласия със сайгонското правителство. През декември 1972 година САЩ прекратяват преговорите и започват интензивни бомбардировки на виетнамските градове. В онези страшни дни самолетите Б-52 извършват площни бомбардировки на Ханой и Хайфон.

Обаче още в началото на 1973 година преговорите между Кисинджър и Ле Дък Тхо бяха възобновени. В съответствие с Парижкото споразумение, подписано на 27 януари, беше признато единството на Виетнам, който се  освобождаваше от чуждестранно военно присъствие. Международни комисии от наблюдатели, състоящи се от представители на Индонезия, Полша, Унгария и Канада, трябваше да извършват контрол върху спазването на мирното споразумение. В Парижкото споразумение се говореше също за необходимостта да се проведат нови избори в Южен Виетнам. Тяхната организация беше възложена на Националния съвет в състав от представители на сайгонското правителство, комунисти и неутрални сили.

За  САЩ войната завърши през април 1973, когато виетнамската територия беше напусната от последните американски военни части. В съответствие с новия закон, одобрен от Конгреса през август 1973 годна, използването на американската армия в Индокитай беше забранено.

Posted on 31.01.2013, in История and tagged , , . Bookmark the permalink. 2 коментара.

  1. Ивайло

    Баща ми е Виетнамец. Ветеран от воината роден е 1950 и идва в България катп свършва тя мже ли да се намери някаква информация за ветераните от виетнамската воина? Тои не живее с мен и за това незнам почти нищо за него малко помощ ще бъде супер !

  2. Liliya Sharkova

    Zaglavieto e „Kak stana tova “ a nishto ne se kazva za tova kak e zapochnalo i zashto e stanalo…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: