Сергей Шойгу включи ситуационния център


Сергей Шойгу включи ситуационния  центърМинистърът на отбраната проведе първото селекторно съвещание с командирите на военни части

Министърът на отбраната на Русия армейски генерал Сергей Шойгу проведе миналата седмица първото за тази година селекторно съвещание от Централния команден пункт на Генералния щаб на Въоръжените сили с подчинените му  командири. При това не само с военните поделения, дислоцирани на територията на нашата страна, но и извън границите й. В това число и с командира на ракетния крайцер „Москва“, който сега се намира в източната част на Средиземно море с  междуфлотска група кораби от четирите флота .

Съвещанието беше посветено на проблемите на строителството и развитието на Въоръжените сили. На него бяха разгледани въпросите за оперативната обстановка в света, процесите на бойната подготовка във военните поделения и на корабите, задачите за сегашната година, а също така изпълнението на мероприятията за отоплителния  сезон. Докладите по всичките тези въпроси бяха направени от негови заместници, главнокомандващи и  командващи видовете и родовете войски, началници на централни  и главни управления, командващи армии и командири на бригади. При това генералите и полковниците, които служат в столицата, присъстваха в залата на ситуационния център, а техните подчинени гледаха какво става в това помещение и докладваха обстановката в своите поделения, отговаряха на въпроси на  министъра от огромните екрани на мониторите, поставени по цялата стена на тази доста голяма зала.

Интересно е, че този най-нов по телекомуникационно устройство и възможности за пряка връзка с всяко военно поделение на територията на страната и с руските военни бази извън границите център съществува вече поне от две години, но беше показан за първи път на широката общественост чрез присъстващите в първите минути на съвещанието журналисти. А такива селекторни съвещания в режим на видеоконференция, в хода на които ще се обсъждат всички перспективни и актуални въпроси, Сергей Шойгу обеща да провежда под негово непосредствено ръководство редовно – веднъж месечно. Но в зависимост от възникващите перспективни и срочни задачи, засягащи най-важните въпроси по готовността на  Въоръжените сили за приемане на нови системи въоръжение и бойна техника, не е изключено да се провеждат и по-често. Това е много удобна форма на работа, която не откъсва командирите от техните ежедневни грижи, не изисква от тях да  летят и да пътуват в командировки на малки и големи разстояния, а могат да решават наболелите проблеми, гледайки началника право в очите.

В онези първи петнадесет  минути от съвещанието, през които разрешиха на пресата да присъства, Сергей Шойгу каза не само за регулярността на такива мероприятия (едно от тях, посветено на резултатите от 2012 година и приоритетите за развитие на армията и флота за 2013 година, трябва да се проведе на 27 февруари), но и за други свои решения. Той забеляза, че „в последно време във Въоръжените сили са извършени сериозни преобразувания в системата за управление на армията и флота, създаването на междувидови групировки от войски на стратегическите направления, съкращаване на броя на военните градчета, оптимизиране на  числеността на подразделенията. Тази работа трябва да се доведе до край“. По неговите думи, Министерството на отбраната е определило окончателно местата за дислокация на армейски подразделения на територията на Русия до 2018 година. „Ние утвърдихме окончателен план за дислокацията на всички наши подразделения на територията на страната, обзавеждането им през 2013 година и следващите пет години“, – уточни министърът.

Виктор Литовкин

Posted on 30.01.2013, in Международна политика and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: