Проблем от космически мащаб


Проблем от космически мащабИнтеграцията в евразийското пространство и перспективите за двустранните отношения бяха обсъдени на среща в Москва ръководителите на МВнР на Русия и Казахстан – Сергей Лавров и Ерлан Идрисов. Повдигайки темата за стратегическото партньорство, страните все пак не можеха да не обърнат внимание и на раздутата тема за противоречията на двете страни в областта на сътрудничеството в космоса.

В навечерието на първото официално посещение в Москва на ръководителя на МВнР на Казахстан Ерлан Идрисов в СМИ се появи информация, че властите в Казахстан са утвърдили своя проект за сътрудничество на космодрума Байконур с руската страна за 2013 година. Съгласно документа, броят на стартовете на ракетата-носител „Протон-М“ се намалява от 17 на 12. Освен това, както се  отбелязва в документа, „стартовете на космически апарати, предвиждащи използването на новия район на падане на  отделящите се части от ракетите-носители от типа „Съюз“, могат да се извършват само след подписването и влизането в сила на съответния  международен договор“. Авторите на публикацията цитират също нотата-отговор, в която се казва, че Русия може да преразгледа съществуващите договорености относно сътрудничеството по редица съвместни проекти, в това число по програмата „Днепър“ и проекта „Байтерек“.
Коментирайки ситуацията около космодрума Байконур, ръководителят на МВнР на РФ Сергей Лавров подложи на критика появилата се в пресата информация за противоречията на двете страни в областта на сътрудничеството в космоса. Според Лавров, лицата, които са дали гласност на дипломатическата преписка, са имали за цел да направят от мухата слон. Ръководителят на казахстанското дипломатическо ведомство на свой ред нарече небивалици съобщенията в СМИ,  че ситуацията около Байконур е скарала съседните страни. „Няма никакъв скандала, свързан с арендата на Байконур, – подчерта Ерлан Идрисов. – Никой не може да скара Русия и Казахстан“. При това той добави, че Байконур си остава „наше общо достояние“.
„Възниквали са въпроси и за броя на изстрелванията, включително и със загрижеността на Казахстан за екологическите последствия от тези процеси“, – съобщи пред журналисти Сергей Лавров. При това руската страна, увери той, прави всичко необходимо, за да се подобрят екологичните аспекти. Разбирайки необходимостта от урегулиране на подобни разногласия, ръководителите на държавите взеха решение за създаването на самостоятелна междуправителствена комисия за комплекса „Байконур“. От руска страна тя ще бъде оглавена от вицепремиера Игор Шувалов, който още на 30 януари ще проведе със своя казахстански колега преговори по въпросите на съвместното използване на космодрума.
Ще напомним, че активните дискусии около арендата на космическия комплекс започнаха след изказването в парламента на Казахстан на ръководителя на националната   космическа агенция „Казкосмос“ Талгат Мусабаев. Говорейки пред парламентаристите, ръководителят на „Казкосмос“ тогава заяви, че Казахстан планира поетапно да изведе  комплекса „Байконур“ от руска аренда и да върне едноименния град под юрисдикцията на Казахстан. Тези положения, по неговите думи, ще се разглеждат с Москва при подготовката на новия „всеобхватен договор“ вместо остарялото споразумение за аренда на космодрума, сключено през 1994 година.
По-късно ръководителят на МВнР на Казахстан обясни, че ръководителят на „Казкосмос“ имал предвид, че „Казахстан разчита на разширяване на своето участие в космическата дейност на космодрума Байконур, на качествено развитие на своя собствен космически потенциал“. „Ние имаме собствени космически амбиции, ние изстреляхме два спътника, каним се да развиваме наша орбитална спътникова групировка и по-нататък. Ние имаме планове за изстрелване на ракетни комплекси съвместно с Русия и други партньори“, –  каза ръководителят на външнополитическото ведомство на Казахстан  в интервю за руски вестник. Но това няма да става за сметка на отношенията с Русия, а заедно с нея, забеляза ръководителят на казахстанското МВнР. Той добави също, че от страна на казахстанските власти би било „наивно и неразумно“ да изпускат възможността за  сътрудничество с такава мощна космическа държава.
Стремежите на Казахстан да разширява сътрудничеството с Русия и други партньори, най-вероятно, ще намери отражение в проекта за базов Договор за добросъседство и съюзничество през ХХI век, който ръководителят на МВнР на Казахстан донесе в Москва. По оценки на дипломата, новият документ „не заменя, а допълва и повдига на по-високо равнище нашето взаимодействие по всички направления“. При това той добави, че по същите направления на сътрудничество между РФ и Казахстан „се фиксира дълбокото взаимно разбирателство и високо ниво на доверие“. Потвърждение за това е предстоящият Форум за междурегионално сътрудничество на Русия и Казахстан с участието на държавните глави, провеждането на който е планирано в Екатеринбург през юли тази година

Posted on 30.01.2013, in Международна политика and tagged , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: