Русия е готова за „резки мерки“ по ПРО


Русия е готова за "резки мерки" по ПРО

Русия има намерение да предприеме резки контрамерки по отношение на САЩ, ако във Вашингтон не променят своята позиция относно  системата ЕвроПРО.

 

Съвременната система за противоракетна отбрана на САЩ действително засега, в основата си е насочена към  отразяване на ракетни заплахи от страна на страните, отхвърлени от световната общност. Крайната цел на тази програма, обаче, е постигането на пълна неуязвимост на националната територия на САЩ от всеки ракетно-ядрен удар и  в перспектива – пълно обезценяване на стратегическите ядрени сили на Русия. При това, възможното сътрудничество на Русия и САЩ по ПРО изглежда почти нереално и не може да се разглежда като сериозна перспектива, – смятат редица руски военни експерти, анкетирани в навечерието на откриващата се в четвъртък Международна конференция по проблемите на ПРО.

 

На Международната конференция по проблемите на противоракетната отбрана 2012, докладът „Факторът противоракетна отбрана във формирането на ново пространство за сигурност“ на Северноатлантическия алианс, бе представен от заместник-генералният секретар на НАТО Александър Вършбоу – (бивш посланик на САЩ в Русия). Руската позиция по въпросите на ПРО на конференцията  представи в своя подробен доклад, началникът на  Генералния щаб на Въоръжените сили на РФ армейски генерал Николай Макаров.

„Ние искаме честно и открито, с доказваща мотивация, със схеми и разчети да покажем какво представлява системата за ПРО сега и какво може да донесе тя в бъдеще, – заяви на 25 април 2012 г. в Брюксел след завършване на заседанието на „Съвета Русия – НАТО”, началникът на Генералния щаб на ВС на РФ армейски генерал Николай Макаров. – Ние не налагаме на никого нашите мнения и решения. Искаме да чуем останалите, за да се опитаме да изработим  общи подходи и да намерим най-целесъобразните решения“.

По негова оценка, „приетата от САЩ и НАТО 4-етапна схема за развитие на системата за ПРО, която се реализира в рамките на адаптивния подход, към 2017-2018 година в някаква степен може да наруши стабилността на  ракетно-ядрените сили на Русия, както и стабилността на Европа“.

„Ние бихме искали да обясним на разбираем за военните и техническите експерти език, до какви последствия за стратегическата стабилност ще доведе реализирането на плановете на САЩ и НАТО, – поясява заместник министъра на отбраната на РФ Анатолий Антонов. – Но при това, Русия никога не е била против самата система за ПРО. Ние допускаме, че при определени обстоятелства тя може да съдържа и положително начало“.

През ноември 2010 година, в Лисабон на срещата на върха на НАТО, Дмитрий Медведев обяви готовността на Русия да участва в създаването на система за ПРО в Европа и предложи така наречения секторен подход. Той предвижда всяка от страните (Русия и НАТО) да осъществяват защита от възможно ракетно нападение върху определен участък от евроатлантическата територия. Този подход беше отхвърлен от страните от НАТО.

По-късно Русия предложи модернизиран вариант. Той предвиждаше разполагане на ударните средства за ПРО на НАТО по такъв начин, че техният радиус на действие да не засяга територията на Русия. В този случай, радиусът на действие на руските ударни средства за ПРО няма да излиза извън границите на територията на РФ. Този вариант също не хареса на НАТО!

„Ние сме готови за други варианти, но на нас не ни предлагат нищо, – констатира преди няколко месеца генерал Макаров. – Ние не чуваме нищо, освен „уверения”, че  системата за ПРО в Европа не носи опасност за Стратегическите ядрени сили на Русия“!

От своя страна Северноатлантическият алианс предлага на Русия да се строят две независими системи за ПРО, като всяка от тях ще прикрива своята територия от всички направления. По този начин по линията на съприкосновение на териториите на страните от НАТО и Русия,  тези системи ще бъдат насочени една срещу друга! Понастоящем Алиансът не вижда проблем в това. Неговите представители казват, че двете системи ще действат в тясно „взаимодействие”! Русия не харесва такъв подход, тъй като в резултат край нейните граници могат да се окажат противоракетни системи, способни да прехващат руските балистични ракети. Загриженост у Русия предизвиква също и нежеланието на Алианса да ограничи техническите възможности на системата за ПРО само за прехват на балистични ракети със средна и по-малка далечина.

На първия етап от създаването на системата за ПРО в Европа, който съгласно плана трябва да завърши през тази година, се предвижда разполагане в Европа на вече създадени и доказали ефективността си системи за противоракетна отбрана, включително системата с морско базиране Aegis. В този формат се включва и мобилната радарна система за откриване AN/TPY-2 в Турция! Вторият етап ще завърши към 2015 година. След необходимите тестове, се планира да се достави по-мощната модификация на прехващача SM-3 (Блок IB) във версии за морско и земно базиране, а също и по-съвършени сензори, необходими за разширяване на защитавания район от ракетните заплахи с малък и среден радиус на действие. Третият етап, който трябва да завърши през 2018 година, предполага разработване, изпитания и разполагане на  усъвършенствания SM-3 (Блок IIA).

През октомври 2011 година генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви, че системата за ПРО на алианса ще достигне степен на пълна оперативна готовност именно през 2018 година. Заместник министъра на отбраната на РФ Анатолий Антонов заяви, че третият етап от развръщането на елементите на ЕвроПРО ще постави под заплаха ефективността от използването на руските стратегически ядрени сили (СЯС) и ще изисква адекватна реакция от Русия.

Четвъртият етап от създаването на системата за ПРО се планира да завърши към 2020 година. Той предвижда разполагане на SM-3 (Блок IIB), за да се противодейства по-добре на ракетни заплахи със среден и далечен радиус и възможни бъдещи междуконтинентални балистични ракетни заплахи за САЩ.

На 23 ноември 2011 година в специално телевизионно обръщение президентът на РФ Дмитрий Медведев предупреди, че в отговор на продължаване реализирането на плановете на САЩ по създаването на система за ПРО в Европа, Русия може да предприеме редица твърди мерки. Те биха включвали: увеличаване на стратегическия си потенциал и развръщане в западната и южната част на страната съвременни ударни системи въоръжение, които биха могли  да осигурят огневото поразяване европейския компонент на ПРО на САЩ.

В Кремъл са сигурни: Москва и Вашингтон ще се договорят по проблема

Русия и САЩ непременно ще се договорят по проблематиката на противоракетната отбрана, – коментира високопоставен източник в Кремъл. Проблемът за ПРО остава един от най-острите в отношенията между Русия и Запада, Москва и Вашингтон – в частност.

„На ПРО трябва да се гледа по-всеобхватно. Нашата оценка е ясна. Ние трябва заедно да определим заплахите. Ние признаваме дължимото на президента на САЩ Барак Обама, който в тези конкретни условия, когато са я замисляли, … я  преразгледал! До 2018 година има още време. Сигурен съм, че ще се договорим. Има такава възможност. Ще се договорим така, че това да не нанесе щети нито на тях, нито на нашата сигурност“ — казва източникът.

По неговите думи, именно това Обама е помолил да предадат на премиера на РФ и вече избран за президент – Владимир Путин, когато на последната среща с Медведев (на мартенската среща на върха по ядрената сигурност) журналистите, поради неизключен микрофон можаха да чуят диалога на лидерите на двете страни.

Posted on 29.01.2013, in Международна политика and tagged , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: