Израел съдейства за разпалването на война в Закавказието


Израел съдейства за разпалването на война в ЗакавказиетоНачалникът на Главното разузнавателно управление на Генералния щаб на ВС на РФ Игор Сергун заяви, че съвкупният мащаб на ракетните предизвикателства срещу Европа от югоизточното направление не могат да бъдат признати като съществени, като се имат предвид сравнително малките „ракетни оръжейни“ възможности на съответния регион.

„В крайна сметка може да се направи извод, че стимулиращи мотиви за инициативно извършване на ракетен удар по територията на Европа от произволна страна от посоченото направление в границите на досегаемост на съществуващите ракети липсват“, — казва Сергун, който говори на международната конференция по противоракетната отбрана в Москва 2012.

По мнение на началника на ГРУ, непосредствената заплаха за ракетно нападение срещу водещите държави в света, включително страните-членки на НАТО, изглежда много малка.

„Даже ако някои държави в перспектива успеят да създадат балистични ракети със средна далечина, тяхното използване с конвенционален заряд е практически безсмислено, а използването им като носители на оръжие за масово поразяване изглежда крайно малко вероятно, тъй като това ще послужи като повод за нанасяне на значително по-мощен ответен удар, в резултат на който на страната-агресор ще бъдат нанесени непоправими щети „, — казва Сергун.

Изобщо, наличието на амбициозни ракетни програми в редица държави може да наруши регионалната стабилност.

„Русия е съгласна с това, че наличието на амбициозни ракетни програми в редица държави оказва сериозно въздействие върху регионалната стабилност. Министерството на отбраната на Русия следи внимателно съответните стремежи и има намерение да вземе по-нататъшни активни мерки с цел предотвратяване на прерастването на съществуващите предизвикателства в реални ракетни заплахи“, — казва той пред Международната конференция за ПРО.

По думите на ръководителя на ГРУ на ГЩ, на първо място за реализирането на такива  мерки е необходима адекватна оценка на ракетните заплахи и съвместна работа за тяхното отстраняване „с акцент върху използването на  дипломатически и политически инструменти“.

„В случай на приемане на принудително решение за използване на мерки с военен характер, те трябва задължително да отчитат интересите на националната сигурност на другите страни, а не да предизвикват още по-голяма заплаха за разрушаване на цялата система на стратегическа стабилност, което може да стане в резултат на отслабването на руския потенциал за ядрено сдържане за сметка на развръщане на европейския сегмент от глобалната ПРО на САЩ“, – подчертва Сергун.

Posted on 29.01.2013, in Международна политика and tagged , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: