Газовата конфронтация С какво е „полезна“ войната в Сирия за икономиката на САЩ?


Газовата конфронтацияВ съвременния свят един от основните източници на напрежение са енергоресурсите. Обаче, цел на тяхното търсене може да се окаже не само овладяването на ресурсите, но и тяхното използване с цел оказване на въздействие на други страни. По такъв начин директно с този проблем е свързан конфликтът в Сирия, една от целите на когото е отслабване на икономическите позиции на Русия и Иран … и усилване на икономиката на САЩ.

От първ поглед взаимовръзката между сирийския конфликт и икономиката на САЩ не се забелязва. Обаче, би било глупаво да мислим, че Вашингтон в най-близко време няма да предприеме опити по всякакъв начин да запази своя монопол върху международните системи за финансови разплащания. Това, по примера на Иран и Сирия гарантирано дава възможност да блокира участниците в „недоларовите“ системи за разплащане. За това е необходимо икономически да се отслабят Русия, Европа и Китай, в зародиш да се унищожат всички потенциални кандидати за резервни валути.

За да се реализира този план, е необходимо САЩ да замени доставките на руски газ в Европа – от север, с доставки на газ от своите съюзници – от юг! За това е необходимо свалянето на действащата власт в Сирия. Сега Русия и Иран осигуряват със своите енергийни ресурси Европа и Китай, независимо от желанията на САЩ. Това положение от дълго време не устройва Съединените Щати, обаче те нямаха възможност да изменят ситуацията. Но сега се появи възможност за реализация на плановете на Вашингтон.

САЩ използва богатия на газ Катар за определяне на цените. Катарските компании вече започнаха ценова война с „Газпром“. Към момента добивът на петрол и газ осигурява над половината от  БВП на Катар, 85% от експорта и 70% от приходната част на бюджета. По данни на международните финансови организации, петролът и газта са превърнали Катар в първата страна в света по БВП на глава от населението. Основни търговски пазари са: Великобритания, Япония, Южна Корея, Сингапур, Тайланд и Индия.

Катар е на трето място в света (след Русия и Иран) по запаси от природен газ и съдейки по всичко, няма нищо против да разшири пазарите си, в това число и на европейското направление. В северната част на Катар се намира едно от най-големите в света газови находища – Nord („Север“), експлоатирано основно от американски и европейски компании.

Катар доставя газ в Европа: Exxon Mobil, Shell, Conoco Philips, Total – в настояще време през Ормузския пролив, използвайки огромно количество съвременни танкери. Доставките на втечнен газ от Персийския залив в Европа се обезпечава с помощта на мощен танкерен флот, като сигурността му пряко зависи от политическата ситуация в Близкия Изток и около Иран. Минирането на Ормузския пролив и възможността от взривяване на преминаващите през него танкери, е едва ли не главният аргумент на Иран, възпиращ през последните години САЩ и НАТО от въоръжена агресия срещу Ислямската република.

За преодоляване на тези рискове и обезпечаване на непрекъснати доставки на петрол на световния пазар, монархическите семейства на Катар и Саудитска Арабия планират съвместно да построят газопровод през територията на Сирия – до Турция. Обаче, при действащото в Сирия правителство тези планове не могат да бъдат реализирани.

За последните 12 месеца, когато Сирия се оказа подложена на гражданска война, разговори за тръбопровода не са водени. В настоящия момент газопроводът Иран-Ирак-Сирия може да се превърне в дело на монополизацията на енергийните доставки в Европа и заобикаляне на Русия.

Саботирайки Сирия, която явно и за дълго се превърна в доста съмнителен „център за транзит на енергоресурси“, Катар подкопава доверието към управляващия режим и предприема опити за сваляне на властта в страната. По този начин, в случай на сваляне на Башар Асад и довеждане на власт в Сирия на лоялен към САЩ и арабските монархии режим, ще се появят предпоставки за създаване на пълноценен коридор: Катар – Саудитска Арабия – Йордания – Сирия – Турция.

Но сегашните власти в Сирия не бързат да сдават своите позиции за удовлетворяване на икономическите интереси на арабските монарси. Във връзка с това, САЩ полагат значителни усилия за смяна на правителството в Сирия. Всичко това позволява в нужния момент чрез Катар да се намалят цените на газа.

В случай на успешно реализиране от САЩ на тези планове, ще бъде разрушено предвиденото обвързване: евро-рубла и евро-юан. Юанът ще стане обикновена регионална валута, а Европа и Германия ще попаднат в зависимост от доставките на енергоносители от привържениците на САЩ. Освен това, може да бъде блокиран Ормузския пролив, използвайки „на тъмно“ за това Иран и да се лиши Китай от енергоресурсите от Близкия Изток, докато съюзници от НАТО в Европа не бъдат засегнати. В една такава ситуация Китай ще бъде принуден да започне пряка агресия срещу руските територии и ресурси, което с голяма вероятност ще доведе до военно стълкновение на двете ядрени държави.

Posted on 29.01.2013, in Международна политика and tagged , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: