„Patriot” – опора на сигурността или източник на заплахи?


„Patriot” – опора на сигурността или източник на заплахи?Натовските зенитно-рекетни комплекси (ЗРК) „Patriot” ще бъдат включени на дежурство до края на тази седмица. Това е заявил бригадният генерал на НАТО Гари Дикин.

В същото време разполагането на „Patriot” продължава да предизвиква в Турция нееднозначна реакция. В страната се провеждат протестни акции. От какво е развълнувана турската общественост?

За това на „Гласът на Русия” разказа заместник-генералният председател на главната опозиционна Народно-републиканска партия, президентът на Евразийския център за стратегически изследвания, депутатът на турския парламент Фарук Логоглу:

– Разполагането на „Patriot” в Турция по никакъв начин не отговаря на нашите интереси. Защо? Първо: турското правителство така и не можа да даде на народа си ясен отговор по повод причините за разполагането на „Patriot”. Правителството твърди, че тези зенитно-ракетни комплекси се разполагат във връзка сас заплахи, които уж могат да произтичат от страна на Сирия, (например под формата на ракетни удари). Но безредиците в Сирия продължават две години. Защо именно сега решиха да разположат тези ракетни комплекси? Действително ли тези ракети ще ни защитават от Сирия? Ние продължаваме да настояваме да получим ясни отговори на тези въпроси.

Второ: В Турция, особено в пристанищните градове, където се доставят ракетните комплекси, се провеждат масови протестни акции. Народът е против. А тъй като Турция е демократична държава, то правителството би трябвало да се съобрази с мнението на своя народ.

Трето: На международната арена против разполагането на тези „Patriot” косвено се изказаха Русия и Иран. По този повод бяха направени официални заявления както от страна на министерството на външните работи на Русия, така и от страна на иранските военни и политици. Т.е. натовската авантюра предизвиква недоволството на нашите съседи. Турското правителство би трябвало да има това предвид преди да вземе решение.

В светлината на всичко това възниква въпроса: ще могат ли „Patriot” на практика да запълнят слабите места на нашата система за противовъздушна отбрана или обратното, още повече ще изострят регионалната обстановка и ще представляват непосредствена заплаха за нашата национална сигурност?

– Мненията на експертите по повод на главните цели на разполаганите в Турция „Patriot” са различни. Едни твърдят, че тези ракети ще защитават Израел от ирански ракети, други смятат, че ЗРК ще осигуряват сигерността на базите на САЩ в Инджирлък и радарните комплекси на НАТО в Малата. А вие как смятате?

– Всички посочени от вас версии мотат да се приемат. На официално равнище ние също изказахме такива предположения. Но правителството категорично отрича това и в същото време се затруднява да ни предостави убедителни аргументи в полза на своята версия. Въпросът така и остава без отговор.

– Планирате ли да изясните този въпрос?

– Правителството действа по свое усмотрение, не се консултира нито с парламента, нито с обществеността. По този повод ние подадохме запитване за провеждане на извънредно заседание на Висшето национално събрание на Турция, което ще се състои в близко време. В дневния ред са именно тези въпроси. Надяваме се, че по време на тези слушания правителството ще ни даде ясни и конкретни удовлетворителни обяснения.

Posted on 28.01.2013, in Въоръжени сили and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: