Геополитическа мозайка


Геополитическа мозайкаНова «арабска пролет» в Египет? Недоволните в Египет се събират днес да отбележат втората годишнина от началото на революционното въстание през 2011 година с масови протестни акции. За това разказва кореспондентът на ИТАР-ТАСС Дина Пяних.

Вчера в Кайро властите въведоха режим на извънредно положение. Бяха засилени мерките за сигурност във всички терминали на международното летище, под охрана са взети сградете на парламента, правителството и МВР, и разбира се, на представителството на «Мюсюлмански братя».

Площадът Тахрир е опасан със заграждения, подходите към него са заградени с бодлива тел, а на съседните улици е подредена бронирана техника.

Въпреки това на Тахрир от вечерта нарасна количеството на палатките: те се около сто. Исканията на опозицията варират от наказване на виновните за гибелта на демонстрантите през януари и февруари 2011 година до оставката на сегашния ислямистки режим и провеждане след това на предсрочни президентски избори.

Миналата вечер, напомня кореспондентът на ИТАР-ТАСС, в Кайро станаха сблъсъци между силите на реда и радикално настроените футболни фенове. На улица Каср-ел-Айни, където се намират комплексите на Парламента и правителството, спортните фанатици замеряха полицаите с камъни и бутилки със запалителна смес, а те използваха сълзотворен газ. Пострадали са пет души. Безредиците избухнаха след като младите хора се опитали да разрушат бетонната стена, блокираща прохода към улица Мухамед Махмуд, нееднократно превръщана в място на въоръжена конфронтация между протестиращите и полицията.

«Фронтът за национално спасение», обединяващ основните опозиционни партии и младежки течения с неислямистки характер, отправи критика към властите. Египетските ислямисти бяха обвинени за допускане на редица грешки, «които доведоха до влошаване на икономическото положение на страната, увеличаването на страданията на милиони хора и значително ограничаване на свободите».

Сега в редиците на противниците на Мурси гръмко звучат призиви за начало на втора революция, защото «достиженията на първата бяха откраднати от ислямистите». Поради това не е изключено протестните маршове да се превърнат в кървави безредици.

А след като нещата стоят по този начин, създадената наскоро банда «Кайда ал-Джихад в Египет» обеща да прибегне към силови методи за защита на президента и «Мюсюлмански братя» от агресията на «светските сили» и «кръстоносците». Впрочем, членовете на тази групировка наричат сегашния държавен глава не как да е, а «халиф»: «Мухамед Мурси е наместник на Всевишния в Египет и наш свещен дълг е да го защитим на 25 януари, противопоставяйки се на агресията на неверниците, кръстоносците и светските сили, — се казва в изявление на ислямистите. — И ние предупреждаваме противниците на нашия президент, че ще използваме сила в отговор на всяка атака, каквато и да е тя, срещу него, нашите братя от асоциацията «Мюсюлмански братя» и неговия муршид (Мохамед Бадиа)».

Вероятно, считаме ние, конфронтацията на светските сили и ислямизма в Египет ще продължи да се разраства. И тази конфронтация, неизбежно кървава, ще бъде в полза само на привържениците на теорията за «управляемия хаос» — американците, които, както изглежда, са си поставили за цел да унищожат исляма на планетата — с ръцете на мюсюлманите. Геополитическият въпрос тук се състои в това как ще се отнесат във Вашингтон към протестите в Кайро: защото, след като неотдавна приветства изборите в Египет като наистина демократични, след 11 септември 2012 година Белият дом се отказа от него. И е напълно възможно новата революция в АРЕ бъде призната от Вашингтон като борба египтяните за свобода, човешки права и демокрация.

 

Ще излезе ли Великобритания от ЕС? На 23 януари министър-председателят на Великобритания Дейвид Камерън предложи да се проведе референдум за по-нататъшното членство на страната в ЕС. Той обаче изрази надежда, че до излизането на страната от Евросъюза няма да се стигне: защото обединена Европа ще успее да реформира своите структури и отново да възстанови разклатеното доверие на гражданите. За това разказват кореспондентите на ИТАР-ТАСС Алан Бадов и Иван Пилщиков.

За референдума Камерън заяви, изнасяйки програмна реч за отношенията на Великобритания и ЕС пред бизнесмени в лондонския офис на американската агенция за бизнес новини «Блумберг». Премиерът уточни, че референдумът ще се проведе, ако възглавяваната от него партия на консерваторите победи на изборите през 2015 година. В такъв случай гласуването ще се проведе не по-рано от 2017 година.

Камерън смята, че ако не се проведе референдум по въпроса за отношенията между Великобритания и ЕС, то вероятността за излизане на страната от обединена Европа ще се увеличи. Той констатира, че в настоящия момент подкрепата на членството в ЕС сред британците значително е спаднало. Шефът на британския кабинет изброява в речта си основните проблем, с които, според него, се сблъсква ЕС. Това са кризата в евро зоната, намаляването на конкурентоспособността на световния пазар, а също и кризата на  доверие към ЕС от страна на обикновените граждани. Както каза Камерън, хората са недоволни от това, че «европейските структури» вземат най-важните решения, без да са получили мандат от избирателите.

Премиерът смята, че ако ЕС не се реформира, то него го очаква крах, и в такъв случай за Великобритания не остава нищо друго, освен да излезе от него. По отношение на реформите, премиерът предложи да се сключа между всички страни от Евросъюза нов договор, който би дал на Великобритания и на другите държави повече пълномощия, от колкото сега. Прич това ако британските предложения не получат обща подкрепа, то Лондон е готов да сключи отделно споразумение с ЕС, определящо неговия особен статут.

Британският премиер добави, че ако се обяви референдум, то той ще води кампания в полза на оставането на Великобритания в състава на обновения Евросъюз.

Британските коментатори обръщат внимание на това, че Камерън предлага да се проведе референдум за членството на Великобритания в ЕС под натиска на евроскептиците, които сега преобладават в редовете на оглавяваната от него Консервативна партия.

Лидерът на лейбъристите Ед Милибенд, посочва наблюдателят А. Кузнецов («Лента.ру»), счита, че консерваторите ще се опитат да се предпазят от по-голямата «Партия за независимост». Именно поради това те са решили «да играят в нейното поле»: на евроскептиците е предложена привлекателна перспектива. Милибенд предупреди, че преразглеждането, а още повече разривът в отношенията с Евросъюза, може да донесе чувствителни загуби за икономиката на Великобритания.

Лондон е против «анонимните». Британският съд присъди различни срокове затвор за участниците в хакерската група «Anonymous», съпричастни към кибератаките срещу сайтовете на световните платежни системи след катотези  системи отказаха да превеждат средства на сметката на «WikiLeaks», съобщава РИА «Новости» с позоваване на «Асошейтед Прес».

През декември 2010 година системите «MasterCard», «PayPal» и «Visa» престанаха да приемат клиентски пожертвования в полза на портала «WikiLeaks», мотивирайки своето решение с участието на сайта в противозакона дейност. Участниците в хакерската група «Anonymous» в отговор организираха атаки срещу сайтовете на тези и други компании и организации.

Вчера съдът в Лондон осъди 22-годишния Кристофър Уезърхед, един от основните участници в кибератаките, на година и половина лишаване от свобода. 28-годишният хакер Ашли Родс беше осъден на седем месеца лишаване от свобода. Накрая, 24-годишният Питър Гибсън получи шест месеца условно.

Китайски правила във френския Интернет. Вчера френския съд задължи «Twitter» да разкрива истинските имена на ползвателите. Решението беше взето след жалби на френски студенти-евреи за антисемитизъм в мрежата. Обаче «Twitter» е американска компания и следователно не е задължена да се подчинява на исканията на французите, пише Олга Скабеева («Вести»).

Антисемитските съобщения в микроблоговете набират все по-голяма популярност, разказва журналистката, – те се публикуват анонимно и безнаказано. Хаш-тагът «добрият еврейн е мъртвия еврейн» във френския сегмент на «Twitter» вече заема лидерски позиции. Веднага след него се появява линк: «Ако бях нацист».

Съюзът на евреите първоначално просто е искал да се премахнат антисемитските съобщения. Но «Twitter», позовавайки се на правото на всеки да изразява своите мисли, отговори с отказ.

Вице-президентът на Еврейския съюз на студентите Саша Рейнгервиц казва: «Това е просто наглост — откровени оскърбления те обясняват с някаква свобода. Социалните мрежи се използват като платформа за да настройват хората едни срещу други. Те там се майтапят и не разбират, че работата може да завърши с караници и скандали».

В крайна сметка се стигна до съда. Съюзът на евреите сега настоява не само да се заличат съобщенията, а и да се разкрият всички анонимни лица. Некто Sipak, един доста активен ползвател, разпространил в микроблоговете призива «заселете се в Тел Авив и живейте сред роби», обаче не се кани да назове ни своето име, нито своето местожителство. А френските евреи призовават да бъде намерен и арестуван.

Съдебното заседание се проведе при закрити врати. Ако Если «Twitter» се подчини на закона и разкрие имената на ползвателите, той ще загуби тези много бройни ползватели (а те са стотици хиляди). Несъмнено «Twitter» ще загуби и не малко пари. Защото доходите на тази американска компания за сметка на продажбата на реклами само за миналата година възлизат на 48 милиона долара.

Обаче, според нас, във Франция е възникнал юридически прецедент. От сега нататък свободата на словото в тази страна ще напомня орязаната свобода на словото в Китай, срещу което целият «демократичен» свят, в т. ч. и майка Европа, продължава активно да възразява. Да се оскърбява по национален признак е лошо. Както изглежда, да бъдеш анонимен и да обиждаш анонимно е два пъти лошо. Да се разпространява ненавист, включвайки в оскърбленията и провокациите стотици хиляди анонимни привърженици, — това е толкова лошо, че повече няма накъде. Но да се въвеждат забранителни мерки означава само признание, че съзнателността в демократичния свят е спаднала под допустимия минимум. И с наказателни забрани естествено няма да бъде издигната. Съзнателността е там, където на човек въобще не му идва в главата да се скрива зад «никове».

Бедни, зли, завистливи. Социалната мрежа «Facebook» принуждава хората да се чувстват нещастни, смятат учените от Берлинския университет „Хумболд“ и от Дармщадския технически университет.

Както пише MIGnews.com с позоваване на «Los Angeles Times», немците са провели изследване, в резултат на което са стигнали до извода, че разглеждайки снимките на пътешестващите електронни «приятели» или четейки техните щастливи бележки, хората започват да скърцат със зъби и престават да се наслаждават на живота. Освен това учените са разбрали, че: тези, които прекарват в тази мрежа малко време се чувстват много по-щастливи.

В анкетата са участвали 357 човека, по-голямата част от които са студенти от немските висши учебни заведения. Всеки трети от анкетираните признава, че започва да чувства завист, когато разглежда страниците на ползвателите на «Facebook».

Интересното е, че анализаторите са предложили на ползвателите да прекарват по-малко време в социалните мрежи. Другият вариант е да блокират новите фотографии и статусите на определени ползватели, водещи по-интересен начин на живот. Учените наистина допускат, че това може да създаде заплахи за съществуването на «Фейсбук».

MIGnews.com напомня, че през лятото на 2012 година изследване на същата тази тема е провела бизнес-школата при университета Селфорд. Техните експерти също са стигнали до извода, че използването на  социалните мрежи кара хората да се чувстват некомфортно. Пътешествията из интернет страниците предизвиква завист и тревога…

Символично независима Каталуния. Парламентът на испанската провинция Каталуния прие символична декларация за суверенитет на територията си. По този начин беше открит пътя за провеждане на референдум по въпроса за независимост от Испания. За това пише «Лента.ру» с позоваване на «The Guardian».

В подкрепа на декларацията са гласували 85 души, а против  — 41. Двама депутати са се въздържали. Независимостта е подкрепена от управляващия в провинцията блок «Конвергенция и Съюз», а също и от Републиканската Лява партия. Против са гласували каталунските социалисти и управляващата в цяла Испания Народна партия.

Декларацията сама по себе си е символична, обаче, както се очаква, тя ще доведе до изострянето на конфронтацията между Барселона и централното правителство в Мадрид. Последното обеща да блокира всички инициативи на Каталуния по отношение на независимостта.

Posted on 28.01.2013, in Международна политика and tagged , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: