Върховите 5 постижения на Русия в космоса


Върховите 5 постижения на Русия в космосаЕдна немалка част от нашето доверчиво общество свикна да мисли, че Русия не произвежда нищо смислено, освен петрол и газ. Това е по своему една удобна позиция – може спокойно да се критикуват всички и всичко. На мен ми се струва, че подобен възглед не само че е непродуктивен, но просто е нечестен. Ето ви моят кратък рейтинг на нашите успехи в космическата сфера.

1) Двигател НК-33А

 Обединяването на полуразпадналия се след края на СССР двигателно-строителен сектор в единна корпорация, което беше осъществено от корпорация «Ростех» (нещо като отечествен аналог на General Electric), бързо донесе резултати. Сега в Самара, в ОАО «Кузнецов» стартират производството на  двигателите НК-33А. Това не е съвсем нова разработка, а модификация на двигателя НК-33, създаден още в СССР, но модификацията му е мащабна. Двигателят съответства на всички съвременни изисквания и задачите по овладяването на космоса. Не случайно от него се заинтересуваха в САЩ. Вече е създаден специален модел НК-33/AJ26, предназначен за американските ракети Taurus II. Това е факт: днес ние правим по-добри ракетни двигатели от американците.

2) Литкаринско оптическо стъкло

Върховите 5 постижения на Русия в космоса

В света има само пет страни, които могат да произвеждат целия спектър на оптическите стъкла: Русия, Германия, Китай, САЩ и Япония. Литкаринският завод е известен преди всичко със своята голямогабаритна оптика. Неговите огледала са монтирани на най-големите телескопи по целия свят. Един от последните проекти на завода е оптиката за Института за наблюдателни науки в Индия. Главното огледало има диаметър 3,7 метра, а неговата обработка е продължила 3 години. Телескопът ще позволи да се увеличи 5 пъти далечината на видимост на обектите и значително ще подобри качеството на изображенията.

Най-голямото огледало в Евразия е монтирано в руския телескоп БТА, който се намира в обсерваторията на Карачаево-Черкесия. Неговият диаметър е 6 метра. Сега в Литкарино извършват повторна полировка на това огледало, което ще позволи на телескопа БТА да влезе в класацията на десетте най-точни на цялата наша планета.

3) Спътниковата система ГЛОНАСС

Руската ГЛОНАСС е една от двете функциониращи сега глобални системи за спътникова навигация. През февруари 2011 година беше изстрелян спътника от трето поколение «ГЛОНАСС-К». От свов пряк предшественик («ГЛОНАСС-М») апаратът се различава не само по буквата в названието, но и по увеличения срок на работа и намаленото тегло. Освен това той поддържа навигационни сигнали в формата CDMA.

Изстрелването на новите модели спътници ще позволи съществено да се увеличи точността по откриването на обектите.

Забележителното е, че всички компоненти на «ГЛОНАСС-К» са руско производство. «Информационните спътникови системи» извършват главните разработки. Руският институт за радионавигация и време е създал бордното синхронизиращо устройство. МКБ «Компас», влизащо в състава на корпорацията «Ростех», отговаря за изготвянето на бордовите приемо-индикатори и антенните системи, които позволяват да се приема
спътниковия сигнал на Земята. Със своето съществуване спътниковата система ГЛОНАСС потвърждава един не много популярен факт: високи технологии в Русия все пак има. Неслучайно последният модел на Айфон работи не само с GPS, но и с ГЛОНАСС.

Върховите 5 постижения на Русия в космоса 

Изстрелванетто на «ГЛОНАСС-К»

 4) «Слънчев лазер»

 Изобщо тази разработка би могло да бъде поставена на пъро място! Но за сега ние имаме прекалено малко информация за нея. Официалното название звучи така: енергетична лазерно-оптическа система с космическо базиране «Слънчев лазер». Ръководството на холдинга «Швабе» (също влизащ в състава на «Ростех») казва, че вече са разработени и прототипите. Може би скоро тази фантастична разработка ще бъде представена на обществеността. Мен ме впечатли не толкова названието, колкото обявените функции: обещават, че установката, освен всичко друго, ще бъде използвана и за възпиране на тайфуни в етапа на тяхното зараждане.

Принципът на работа е следния: апаратът преработва слънчевата енергия в лазерен лъч, който я предава на Земята и позволява нейното преобразуване в електрическа енергия! Това не е фантастика, това вече е реалност. Може би това ще бъде нашият отговор на американския космоплан, за който писах в началото?

5) Система за приемане и автоматизирана обработка на метеорологична информация «Актомика»

 «Актомика» е разработена в Новосибирския институт за програмни системи с подкрепата на корпорацията «Ростех». Системата позволява на специалистите своевременно да получават най-точни метеорологични данни. Това е особено важно за научно-изследователската и военната дейност – за да не се информират за прогнозата за времето по сайта GISMETEO. Такава информация е необходима също и за грамотната и успешна навигация.

И така, в заключение можем с увереност да кажем: независимо от високия дял на суровинното производство, руската икономика въобще не се ограничава с него. И в такива технологично сложни отрасли, като производството на двигатели или високоточна оптика, ние заемаме далеч не последното място в света.

Posted on 27.01.2013, in Наука и технологии and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: