Шести флот на САЩ не може да се промъкне до бреговете на Сирия


1Непобедимият и легендарен Шести флот на ВМС на САЩ набързо напусна Средиземно море при приближаването към бреговете на Сирия на руската военно-морска групировка.

Казано на руски – Шести флот престана да съществува, оставяйки след себе си само хартиени инструкции и опустели кейове в средиземноморските си бази.

Тази история не е нова – по подобен сценарии са действали и храбрите английски моряци, които, едва получили сведенията за излизането на море на немския линеен кораб «Тирпиц», оставили на произвола на съдбата невъоръжените транспортни кораби от конвоя PQ-17 и позорно са избягали със скорост от 30 възела. Показателно е, че британската ескадра, почти не е отстъпвала на немските кораби и даже е имала преимущество за сметка на наличието на палубна авиация. Гибелта на конвоя PQ-17 е легнала като позорно петно върху цялата история на британския флот.

Така се случи и този път: един стар ракетен крейсер, няколко големи противоподводни кораба (ГПК), четири десантни кораба с трюмове, пълни с «черни бушлати» (морска пехота – бел. пр.), една малка фрегата и стражеви кораб, построен още през далечната 1966 година, изгониха от бреговете на Сирия всичките супер-кораби на «вероятния противник», сривайки вече подготвените планове за въоръжено нахлуване. Американските моряци сериозно се страхуват от ВМФ на Русия – те отдавна са разбрали, че когато свършват снарядите, нашите кораби отиват на таран, както се случи в Черно море.

2 

В далечен поход

 Нека за удоволствие да видим,  кой е противостоял на малката руска   ескадра:

Атомният самолетоносач «Дуайт Айзенхауер» – наблъскана с бойна техника маса от 100-хиляди тона; непобедимо чудовище, способно да поразява врага на разстояние от хиляда километра и да изследва за едно денонощие цялата повърхност на Средиземно море. Два реактора «Уестингхауз», неограничена автономност по запас от гориво. Водоизместването на огромният кораб е два пъти по-голямо от пълното водоизместване на всички кораби от руската групировка.

Главният аргумент на бойната машина са 70…80 самолета с различно предназначение, способни да изсипят върху главите на враговете 1900 тона боеприпаси от необятните погреби на супер-авионосеца. Най-съвременно оборудване, радари и суперкомпютри, завод за опресняване на морска вода, катапулти, елеватори за боеприпаси, устройства за спиране на кацащите самолети и самолето-подемници, тежко бронирани, уникални противопожарни системи, гигантски хранилища и хладилни камери, почти шест хиляди души екипаж.

На 1 декември 2012 година «Дуайт Айзенхауер» пристигна в източната част на Средиземно море. На 13 декември 2012 година непобедимият самолетоносач «Дуайт Айзенхауер» неочаквано се сбогува с всички и като куршум излетя от Средиземно море, насочвайки се към родната база в Норфолк.

Според официалната версия – корабът е бил изведен за да се разреди напрегнатата обстановка в този регион. Хм…какво е изплашило американците с «напрегнатата обстановка»?! Според мен, цялата им политика е насочена към създаване на напрежение по целия свят.

След избягалия «Айзенхауер» тъжно гледаха турските политици, които сега ще трябва самостоятелно да се оправят със ситуацията на границата със Сирия.

Универсален десантен вертолетоносач-док «Иводжима». Огромна баржа, сравнима по водоизместване и възможности с авионосещия крейсер «Адмирал Кузнецов». На борда на «Иводжима» има тридесет летателни апарата: щурмови самолети с вертикално излитане, тежки транспортни вертолети и конвертоплани, ескадрила от ударни вертолети. Отдолу под полетната палуба са скрити жилищните помещения, разчетени за разполагане на 2000 морски пехотинци. Още по-ниско са палубите за превозване на бронирана техника. А на нивото на ватерлинията се намира запълваща се с вода док-камера, в която стоят три готови десантни кораба на въздушна възглавница.

Две седмици «Иводжима», претоварен с военно снаряжение, важно браздеше сирийските води, но едва забелязвайки малките руски ГПК, се хвърли да бяга на Запад, клатушкайки се и пъхтейки със скорост от 23 възела.

Заедно със самолетоносача «Айзенхауер» сирийските води напусна и неговия личен пазител – ракетният крейсер «Хюй Сити» с пълни погреби с ракети «Томахоук», приготвени за обстрел на сирийските градове. Най-съвременен кораб, оборудван с всевиждащата система «Иджис» и 122 пускови установки за изстрелване на всякакви видове ракети, намиращи се на въоръжение във ВМС на САЩ. Но никакви съвременни технологии не спасиха американците от лютия страх пред руската ескадра. И не напразно – преди четвърт век ракетният крейсер «Йорктаун», аналогичен по конструкция на «Хюй Сити», се завърна от черноморския си крюиз с разрушена настилка на палубата и пробити бордове. Въпреки че изглежда той се е опитвал само да се доближи до Севастопол… А тук е цялата Сирия и руските моряци могат въобще да го разцепят на две с един таранен удар.

Освен ракетния крейсер, в свитата на американския супер-самолетоносач се числят и три ескадрени миноносци УРО (управляемо ракетно оръжие – бел. пр.) от типа «Ърли Бърк» – «Макфол», «Керни» и «Фаррагът». Всички те, естествено, избягаха заедно със своя флагман. Потресаващи кораби, шедьоври на световното корабостроене, готови да разстрелят врага с петдесет крилати ракети «Томахоук» или да унищожат цел на ниска околоземна орбита. Накрая, ескадрените миноносци „Иджис“ от типа «Бърк» – ключов елемент в американската система за противоракетна отбрана. Силни, здрави и съвременни ескадрени миноносци. И какво? Дали това много им помогна?

Общо на морските подходи към Сирия американците бяха концентрирали групировка от 17 най-мощни и съвременни кораба: самолетоносач и ударен десантен кораб (УДК), крейсери „Иджис“, ескадрени миноносци, фрегати, кораби за комплексно снабдяване и транспортни кораби на Командването за морски превози. А общата численост на корабите от Шести флот достигаше до 40 единици! Към настоящия момент по-голямата част от тях са напуснали акваторията на Средиземно море, а останалите кораби са се притаили в базите.

 Американците са най-скромните и аскетични хора. В състава на Шести флот постоянно се намира само … един кораб. Специалният команден кораб «Маунт Уитни» – точно той е това изключение, което потвърждава общото правило. За разлика от всички останали кораби, «Маунт Уитни» рядко напуска средиземноморския басейн и фактически е вечния флагман на американската морска групировка в този регион.

Идеята не е лоша – за осигуряване на ефективното управление и координация на действията на силите на ВМС и Корпуса морска пехота беше предложено да се построи специализиран щабен кораб, пределно наситен с приемо-предавателна апаратура, с оборудвани помещения за брифинги и съвещания, комфортни адмиралски каюти и постове за управление на войските. На борда има оборудване за приемане на вертолети. Външно «Маунт Уитни» се отличава с плоската си просторна палуба, която буквално е осеяна с покритията на антенните устройства. По принцип, «Маунт Уитни» е трудно отличим от гражданските научно-изследователски кораби или корабите за свръзка с космическите апарати. Единственото, което го издава като военен кораб са монтираните на носа и кърмата шест-цевни автоматични зенитни оръдия «Фаланкс».

3

 

Командният кораб на Шести флот

 

През 2008 година «Маунт Уитни», забравяйки за своите флагмански функции, първи достави хуманитарен товар в Грузия. Попътно се опита да се добере за «приятелска визита» в Севастопол, но беше освиркан и позорно изгонен от Черно море. Но този път, почуствал, че руснаците са изпълнени с решителност да защитят Сирия, флагманският кораб на Шести флот се прибра в своята база в Гаета (Италия) и не се показва пред очите на нашите моряци.

 Епилог

 Каквито и събития да станат в Близкия Изток – крайбрежието на Сирия се намира под постоянния контрол от страна на ВМФ на Русия. Този рунд беше спечелен от нас – американските кораби напуснаха Средиземно море, а без помощта на американските самолетоносачи, УДК и ескадрени миноносци „Иджис“, НАТО няма явно преимущество на море – европейските подобия на авионосци и фрегати, лишени от каквото и да било сериозно ударно въоръжение, не представляват заплаха за руската групировка, съставена от кораби от Черноморския, Балтийския и Тихоокеанския флот. Да се надяваме, че скоро в района ще пристигнат и моряците-североморци и нашият ВМФ ще може да проведе едно наистина грандиозно учение в Средиземно море.

Да, Шести флот е жилав и силен, но епохата на атомното оръжие гарантирано «умножава по нула» всички неядрени средства в глобалната война. А в локалните конфликти преимущество има този, който е по-дързък и решителен. ВМС на САЩ имат богат опит във воденето на бойни действия на море, но американците не обичат да воюват неподготвени, на тях им е нужно време за развръщане и задълбочена подготовка. Нашите моряци, обратно, са готови да се бият във всякакви условия – това е нашия главен и единствен коз; неочакваните методи и отчаяната храброст обезценяват всякакви «Иджис» и «Томахоук».

Posted on 24.01.2013, in Въоръжени сили and tagged , , . Bookmark the permalink. 7 коментара.

 1. Анонимен

  ИДИОТИ

 2. Анонимен

  Що за идиот е писал тази статия и от къде черпиш тази информация за тактики и въобще за цялата ситуация че ми е чудно?!!!?

 3. Анонимен

  Ненормалник,руски мужик,само едно авионосно съединение може да омете цялата руска флота,няма и да разберат откъде им е дошло.Технологиите на американците са поне 15 години по-напред,обучение,натренираност,опит от бойни действия…Просто еса смешни мужиците с техните напъни…

 4. Анонимен

  Заблуждаващ и подвеждащ анонимен материал, писан от руснак, но на български, все едно че е писан от някой българин!

 5. Също като през социализма. Много и големи приказки, и накрая – купони за храна.

 6. Mel tyrmej

  глупости и некомпетентност написани с литературен майсторлък))))класическа пропаганда!! нищо повече!!!

 7. Анонимен

  Хахаха,ама верно идиот е писал статията,такива идиоти създават русофоби в БГ…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: