В Сицилия се отказаха от американските военни спътници


В Сицилия се отказаха от американските военни спътнициСлед серия манифестации на местното население, губернаторът на Сицилия – Розарио Крочета прекрати работите по монтирането в градчето Нишеми (Калтанисета) на спътников система на ВМС (САЩ) с дългото наименование Mobile User Objective System (MUOS) – най-новата разработка, използвана от Министерството на отбраната на САЩ и необходима за по-оперативен и ефективен обмен на информация.

Интересното е, че Крочета направи тази „смела“ крачка без разрешението на Рим, като се възползва от независимия статут на  сицилианската автономия.

„Ако бях поискал разрешение от ръководителя на правителството Монти, това би било твърде обезпокоително. Аз съм Президент на автономна област и не искам разрешение от правителството, когато вземам решенията си“, – коментира своята постъпка ръководителят на областта.

Губернаторът мотивира принципната си постъпка с това, че съоръжението може да нанесе щети на околната среда, както и на  здравето на местните жители. „Ние не сме против американците, ние сме против MUOS и искаме да ни бъдат дадени всички необходими гаранции за опазването на здравето на нашите граждани“, – поясни той, настоявайки за провеждане на изследвания от авторитетни органи.

Досега експертиза за въздействието на апарата е била проведена само от конструкторското бюро, което по мнение на мнозина експерти, не може да има  достатъчна компетенция за  оценка на въздействието на излъчванията върху здравето на местното население.

През време на прекратяването на работите реагира и американското посолство в Рим, което изрази своята  убеденост, че „Италия, като член на НАТО и един от най-добрите партньори на САЩ по въпросите за поддържането на мира и международната сигурност, само ще спечели от MUOS, която работи в интерес на натовските операции“.

Колко дълго ще бъдат замразени работите по монтажа на MUOS в Сицилия и до какво ще доведе тази едностранна  „акция“ за италианско-американските  отношения на този етап, е трудно да се предвиди.

Нива Миракян

Posted on 19.01.2013, in Въоръжени сили and tagged , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: