Япония ще закупи ракети и вертолети за 2 милиарда долара


Япония ще закупи ракети и вертолети за 2 милиарда долара  Правителството на Япония възнамерява да изразходва допълнително 180,5 милиарда йени – (около два милиарда долара) за закупуване на нови ракети, изтребители и вертолети, с цел да повиши нивото на бойна готовност на своите войски и за реагиране на „нарастващата заплаха от страна на Китай и Северна Корея“. Тези пари са заделени допълнително над вече планираното увеличение на бюджета за отбрана за 2013 финансова година, която започва през април. За това съобщиха японските СМИ, позовавайки се на изявление на представител на отбранителното ведомство на страната.

Както поясни сътрудникът на Министерството на отбраната на Япония, допълнителното финансиране е обозначено като „екстрени икономически мерки“, които са предназначени, също така, да стимулират оживление на националната икономика като цяло, „защото отбранителният комплекс покрива широк спектър от направления в промишлеността“.

Както се изясни, допълнителните разходи ще бъдат разпределени по следния начин. 60,5 милиарда йени – (около 680 млн. долара) ще бъдат похарчени за закупуване на три нови патрулни вертолета SH-60 и други видове оборудване и техника, което ще позволи подобряването на възможностите за наблюдение на територията на спорните острови Сенкаку (Дяоюйдао) в Източно Китайско море. За този необитаем архипелаг претендира също и КНР.

Освен това, планирано е закупуването на два големи транспортни вертолета MCH-101 – (бюджет от 42,9 млрд. йени или 480 млн. долара) и усилване на отбранителната инфраструктура за повишаване на сеизмичната устойчивост – (16,8 млрд. йени или 190 млн. долара).

Едновременно, по информация от местните СМИ, Силите за самоотбрана на Япония ще закупят допълнително нови ракети и изтребители.

Трябва да отбележим, че наред с „екстрените икономически мерки“, новото правителство на Страната на изгряващото слънце, начело с министър-председателя Синдзо Абе възнамерява в най-близко време да внесе за утвърждаване в парламента и новия бюджет за отбрана. Документът за първи път през последните 11 години предвижда увеличение на разходите на Токио за военни нужди. За осигуряване на военната сигурност, Япония през 2013-та финансова година възнамерява да изразходва 4 трилиона и 700 милиарда йени (около 53 млрд. долара).

Posted on 17.01.2013, in Международна политика and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: