Арестуван е брата на Виктор Бут


Снимка: AP Photo/Mихаил Метцел

Снимка: AP Photo/Mихаил Метцел

В Австралия, по искане на прокуратурата в Ню Йорк, е арестуван някой си Ричард Амар Чичакли. Както съобщи „Руската служба на „Гласът на Америка“, той е делови партньор на осъдения в САЩ за търговия с оръжие и други престъпления на 25 години лишаване от свобода, руснак Виктор Бут.

По информация на федералния прокурор на Южния окръг на Ню Йорк Прит Бхарар, роденият в Сирия и гражданин на САЩ Чичакли е бил задържан на 9 януари в Мелбърн. Предявени са му обвинения по девет точки, всяка от които го заплашва с 20-годишно лишаване от свобода. В същност Чичакли е заподозрян в „престъпен заговор с Бут с цел нарушаване на американския закон за извънредни икономически пълномощия“.

Според прокурора, този тандем се е опитвал да „купи от намиращи се в САЩ компании два самолета в нарушение на икономическите санкции, забраняващи такива финансови операции“. Освен това, в рамките на този епизод, свързан с опита за закупуване на самолетите през 2007 година, Чичакли се обвинява в заговор с цел пране на пари, измама и други престъпления.

„Както се предполага, Ричард Чичакли, заедно с най-известния търговец на оръжие в света се е опитал да купи самолетите, които е трябвало да се използват за транспортиране на оръжия в най-кървавите конфликтни райони на света в нарушение на международните санкции. Благодарение на съвместните усилия на нашите партньори от органите на реда тук и зад граница, Чичакли накрая беше арестуван и сега той ще застане пред съда“, – се казва в изявлението на прокурора на Южния окръг на Ню Йорк Прит Бхарар.

По информация на „Гласът на Америка“, в обвинителните заключения името на Виктор Бут не фигурира. Обаче, там са изброени всички компании, към чието ръководство се предполага, че е имал отношение Ричард Чичакли, той и Робърт Канинг, и Раман Цедоров. Доста често се споменава някой си „съконспиратор-1“. Счита се, че под този термин се  подразбира именно руският бизнесмен.

В документа, също така, се посочва, че започвайки от 1996 година Чичакли е „играл значителна роля в управлението на редица действащи в Близкия Изток, в Африка, Източна Европа и Съединените Щати въздушно-транспортни компании“, които е контролирал именно Бут. „След разпада на Съветския Съюз, – (се казва в обвинителния акт), „съконспиратор-1″ е успял да получи бракувани и остарели самолети, които той е използвал за превозване на оръжия и боеприпаси“. Там също се подчертава, че Чичакли от 2005 година е заемал ръководни роли в авио-компаниите Air Cess, Air Bas, Centralafrican Airlines и други. По данни на американските специални служби, всички тези компании също е контролирал Бут.

Напомняме, че САЩ през 2005 година замразиха активите и предадоха на комисията на ООН по санкциите информация за 25 фирми, свързани с Чичакли и Бут. Именно тогава, Вашингтон нарече руснака един от най-големите търговци на оръжие в света. Смята се, че смъртоносният товар на Бут е послужил за разпалване на конфликти и е оказвал подкрепа на режими, срещу които са били наложени санкции на ООН:  в Афганистан, Ангола, Демократична Република Конго, Либерия, Руанда, Сиера Леоне и Судан.

По данни на американската прокуратура, през 2004 година Чичакли заедно с Бут са регистрирали в Казахстан търговска чартърна авио-компания Samar Airlines. Обаче, техните имена не  са били упоменати в регистрационните и други документи.

През лятото на 2007 година Чичакли и Бут са се опитали да придобият  два самолета – „Боинг-727“ и „Боинг-737“ и да ги доставят в Таджикистан. За това те са се обърнали към две  компании във Флорида и са превели на техните банкови сметки в САЩ над 1,7 милиона долара.

По данни на федералната прокуратура на САЩ, средствата са били преведени от сметките на Бут в Казахстан („Авио-компания Мега“), Кипър (Wartrex Holdings Limited и Trinipac Enterprises Limited) и Русия (Ilex Ventures Ltd). Прокуратурата твърди, че всичките гореизброени компании са подставени, и са били създадени от Бут и Чичакли специално за това, да могат да избегнат наложените срещу тях в САЩ санкции.  Поради това, Управлението за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите на САЩ  е блокирало преведените от тях средства за закупуване на самолетите.

През есента на 2007 година Бут, по данни на прокуратурата, е предприел опити да разблокира тези средства. Компанията Samar Airlines е изпратила писмо до посланика на САЩ в Таджикистан, в което се твърдяло, че „Чичакли не е собственик, съсобственик или сътрудник на компанията… Неговата роля се ограничава до консултации по закупуването на самолетите“! На 10 декември 2007 година същата тази компания е изпратила аналогично писмо до Управлението за контрол на чуждестранните активи към Министерството на финансите на САЩ. Там се казва, че Чичакли само е „запознал“ Samar Airlines с представителите на други компании, с цел сключване на сделка за закупуване на самолетите.

Трябва да кажем, че Чичакли многократно е отхвърлял всички обвинения срещу, наричайки ги „изфабрикувани“, а наложените му санкции „безоснователни и несправедливи“. Той също отричаше възможността да е действал или да се е опитал да действа от името и по поръчение на Виктор Бут след юли 2004 година. Именно тогава, президентът Буш-младши със свои указ вкара руснака в така наречения „черен списък“.

По-късно Чичакли се е опитвал отново да се реабилитира, написвайки няколко писма до сенатори на САЩ и президента Барака Обама. При това, той не отричаше близкото си познанство с Бут и го нарича даже  „приятел и брат“. В своето писмо до президента Обама,  Чичакли нарича себе си „спазващ законите гражданин, представен за награда от ветераните на американската армия, станали инвалиди по време на службата“. Той моли президента „в името на справедливостта и правосъдието“ да го изключи от „черния списък“ или да му даде възможност да докаже своята невинност пред съда. И въпреки, че Обама не е отговорил на писмото на Чичакли, със сигурност сега „приятелят на Бут“ ще има възможност да застане пред съда.

За близките връзки с Бут, – (впрочем, той така и не се призна виновен по всичките  предявени срещу него от американците обвинения), Министерството на финансите на САЩ е наложило арест на цялото имущество на Чичакли. По неговите думи, били са му иззети до 1,6 милиона долара. След това Чичакли безпрепятствено е напуснал САЩ. Тогава американското правителство не е предявило срещу него формални обвинения и даже не го е извикало за разпит.

Делото на Чичакли е дадено на прокурорите Анджан Сахни и Брендън Макгуайер, които водеха делото на Бут, осъден от съда на 25 години лишаване от свобода за намерение да продаде партида оръжия на колумбийските въстаници. По настоящем 45-годишния руснак излежава присъдата си в затвора със строг режим „Мерион“ в щата Илинойс. Бут до сега не се е признал за виновен, считайки своя арест за незаконен, а всичките действия срещу него на специалните служби на САЩ за провокации. МВнР на Русия нееднократно е заявявало, че ще настоява за екстрадиция на руснака в неговата родина.

Posted on 17.01.2013, in Международна политика and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: