Газпром ще се заеме с новото находище в Узбекистан


Газпром в Узбекистан

ОАО „Газпром“ се готви да подпише с Узбекистан споразумение за разделяне на продукцията (СРП) по разработването на находището „Джел“ в Устюрт (северозападната част на републиката), съобщава РИА „Новости“, като се позовава на представителя на Gazprom EP International, оператор на проектите на ОАО „Газпром“ в чужбина.

По думите на източника на изданието, „понастоящем специалисти от компанията разработват техническо задание и проект за  технико-икономическа обосновка за разработване на находището „Джел“ по условията на СРП“. При това не се посочват конкретни срокове за това.

През 2012 година беше проведено допълнително разузнаване на находището и в резултат беше установено наличието на 14 продуктивни хоризонта, запасите от които сега са утвърдени от Държавната комисия по запасите при правителството на  Узбекистан. Запасите от газ на тери4торията на „Джел“ могат да достигнат над 10 млрд. куб.м, обемът на инвестициите за неговата разработка в първия етап може да достигне около 50 млн. долара.

Ако документите бъдат подписани, това ще бъде второто СРП, осъществявано от  „Газпром“ в Узбекистан. През август 2004 година руската компания пристъпи към добив на природен газ от находището „Шахпахти“ в Устюрт с проектна мощност 500 млн куб.м. в условията на СРП с 15-годишен срок. Общият обем на натрупания добив на газ от „Шахпахати“ сега е 2,1 милиарда кубически метра. „Газпром“ по резултатите за 2012 година планираше да увеличи добива на газ в Узбекистан в 1,4 пъти в сравнение с 2011 година – до 300 милиона кубически метра. През февруари миналата година „Газпром“ обяви завършването на геоложките изследвания в Устюртския регион на Узбекистан на обща стойност 400 милиона долара и за намеренията си да разшири суровинната база на своите проекти в републиката.

Ще напомним, че споразумението за стратегическо сътрудничество в газовия отрасъл между НХК „Узбекнефтегаз“ и ОАО „Газпром“, предвиждащо в частност дългосрочно закупуване на узбекски газ през 2003-2012 години, както и сътрудничество в областта на развитието на газовата транспортна инфраструктура на републиката, беше подписано на 17 декември 2002 година. След изтичането на срока на действие на документите (31 декември 2012 година) беше подписано ново споразумение за 2013-2015 година.

Владимир Тюрденев, извънреден и пълномощен посланик на РФ в Република Узбекистан по повод перспективите на  руското присъствие на газовия пазар на тази страна, заяви:

– Руско-узбекското взаимодействие в горивно-енергетичната сфера се развива с добри темпове. Големите руски нефтени и газови компании са представени достойно в Узбекистан и както изглежда,  работят с пълна сила. ОАО „Лукойл“ заедно с Националната холдингова компания „Узбекнефтегаз“ осъществява един от най-големите  руско-узбекски проекти – усвояването на групата находища на газов кондензат „Кандъм-Хаузак-Шадъ-Кунград“ със срок на реализация 35 години (до 2039 година). ОАО „Газпром“ завършва програмата на геоложките изследвания в Устюртския регион на Узбекистан. За периода от пет години за нейното осъществяване са били насочени около 400 млн. щатски долара. През това време на седем инвестиционни блока е  извършен пълномащабен комплекс от работи за търсене и изследване,  благодарение на което е открито ново находище на газов кондензат „Джел“. То може да стане втори добиващ актив на компанията в Узбекистан след находището „Шахпахти“.

Анализаторът от „Инвесткафе“ Григорий Бирг каза какво струват новите проекти на Газпром:

– За Газпром 2012 година се оказа крайно трудна. Отчетите на компанията не радват инвеститорите. Предвид намаляването на потреблението на газ в Европа експортът на монополиста в далечната чужбина се намали съществено в сравнение с 2011 година. В допълнение към всичко европейските потребители са недоволни от високите цени на газовия монополист, които са вързани към кошницата с нефтените продукти и съществено превишават спотовите. Въпреки това, намаляването на добива не пречи на Газпром активно да влага пари в транспортни мощности.

През 2012 година беше прието инвестиционното решение и започнаха работите по строителството на Южен поток. Многобройните проекти на компанията доведоха до това, че планът за капиталови разходи през 2012 година беше преразгледан в посока към  повишение със 198 млрд. рубли, което не можеше да хареса на инвеститорите, които разчитат на на умереност на капиталовите разходи и съответно нарастване на свободните средства за изплащане на дивиденти.

/Уляна Гортинская/

Реклами

Posted on 15.01.2013, in Енергийни проекти and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: