Леон Панета се страхува от орязване на федералния бюджет на САЩ


Леон Панета се страхува от орязване на федералния бюджет на САЩ

Министърът на отбраната на САЩ е наредил да започне разработването на извънредни мерки в случай на орязване на федералния бюджет. „Орязването“ може да стигне даже до двадесет процента от военните разходи през текущата финансова година.

„Става дума за предпазни мерки, но ние нямаме друг избор, освен да се готвим за най-лошото“, — тъжно заяви шефът на Пентагона на вчерашната пресконференция.

Работата е там, че администрацията на Обама и републиканската опозиция в Конгреса през първите дни на настъпилата година постигнаха споразумение за бюджета и данъците. Наистина, то само временно отложи заплахата от „финансовата пропаст“.

Ако към 1 март 2013 г. „страните“ не успеят да постигнат определена договореност, то в съответствие с по-рано приетия закон ще влезе в сила решението за принудително съкращаване на разходните пера на държавния бюджет.

За въоръжените сили на САЩ в частност това означава изпращане в неплатен отпуск няколко стотин граждански служители и съкращаване на програмите за бойна подготовка на  различните военни подразделения, поясни Леон Панета. По същество, орязването не може да засегне само онези части, които се намират на мисия в Афганистан или се готвят за изпращане там.

Министърът каза, че съкращаването на разходите и необходимостта от икономии на средства за  поддръжка на войските в Афганистан го принуждават да даде заповед за подготовка на комплекс мерки в случай на провал на преговорите между администрацията и Конгреса. Това включва: намаляване на разходите за издръжка на второстепенни военни обекти, временно прекратяване на приемането на работа на граждански служители, „замразяване“ на процеса на предоставяне на договори на военните доставчици.

 

Posted on 14.01.2013, in Международна политика and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: