Асът, когото историята не познаваше


Евгений Георгиевич ПепеляевНа 4 януари 2013 година на 94 години почина ветеранът от Великата Отечествена война, най-резултатният съветски ас от Корейската война и най-резултатният ас от реактивната авиация в света, Героят на Съветския съюз, полковникът от запаса  Евгений Георгиевич Пепеляев.

Полковникът от запаса Е.Г. Пепеляев е роден на 18 март 1918 година в град Бодайбо, Иркутска област, в семейството на работник-железничар. Завършил фабрично-заводско училище и 1-и курс на железопътния строителен техникум в град Омск. След това се премества в Одеса при по-големия си брат – военен летец. Работи като стругар в авиационните работилници, учи в аероклуб.
В Червената армия е от 1936 година. През 1938 година завършва Одеската военна авиационна школа за пилоти. От декември 1938 година служи в Далечния изток, в 29-и Червенознаменен изтребителен авиационен полк. През декември 1940 година е преместен 300-н изтребителен авиационен полк на 254-а изтребителна авиационна дивизия на длъжност заместник командир на ескадрила.
През ноември 1943 година Е.Г. Пепеляев е изпратен на бойна практика в действащата армия на длъжност командир на ескадрила. В състава на 162-и изтребителен авиационен полк (1-а въздушна армия, 3-и Белоруски фронт) е изпълнил 10 бойни полета. Обаче през декември 1943 година му се налага да се върне в Далечния изток…
През август 1945 година като заместник командир на 300-ия изтребителен авиационен полк Пепеляев участва във войната с Япония.
През декември 1947 година завършва Висшите летателно-тактически курсове за усъвършенстване на офицерския състав в град Липецк. От декември 1947 година той е заместник командир на 196-и гвардейски изтребителен авиационен полк (324-а Свирска изтребителна авиационна дивизия) по летателната част. Усвоява реактивните самолети Як-15, Ла-15.
През декември 1949 година Евгений Пепеляев е назначен за заместник командир на 32-и гвардейски изтребителен авиополк. Това беше онзи знаменит полк от асове, който през войната командваше Василий Сталин. Тук Евгений Георгиевич преминава на  МиГ-15.
През октомври 1950 година подполковник Пепеляев е назначен за командир на 196-и гвардейски изтребителен авиационен полк. През декември 1950 година полкът е изпратен в Северен Китай в състава на 324-а авиационна дивизия (командир – полковник И.Н. Кожедуб). От април 1951 година полкът се пребазира на летище Андун, в района на китайско-корейската граница, и пристъпва към бойни действия.
През май 1951 година Пепеляев открива бойната си сметка, като сваля американски F-86.
През август 1951 годна на подполковник Е.Г. Пепеляев е присвоено военно звание полковник.
През октомври 1951 година поврежда най-новия американски изтребител F-86 „Сейбър“, който извършва принудително кацане. Почти без повреди, трофейният самолет срочно е откаран в СССР. До 1 февруари 1952 година Пепеляев изпълнява в небето на Корея всичко 108 бойни полета, в 38 въздушни боеве сваля над 20 самолета на противника (всичките изтребители: (един F-80 „Шутинг стар“, два F-84G „Тъндърджет“, два F-94 „Старфайър“, останалите – F-86 „Сейбър“). Полковник Пепеляев става най-резултатния съветски летец в Корейската война и най-резултатния ас от реактивната авиация в света досега. Освен това, той се проявява и като прекрасен командир на полк, постигнал отлични съгласувани действия на своите подчинени. Полкът под негово командване сваля в небето на Корея 109 самолета на противника, собствените загуби са 11 самолета и 4 летци.
С указ на Президиума на Върховния съвет на СССР от 22 април 1952 година за мъжество и храброст, проявени при изпълнение на специално правителствено задание, на полковник Пепеляев Евгений Георгиевич е дадено званието Герой на Съветския съюз с връчване на орден Ленин и медал „Златна звезда“ (№ 9290).
След завръщането си в Съветския съюз дивизията влиза в състава на ПВО на страната и полкът на полковник Пепеляев се базира край Калуга. От декември 1952 година Евгений Георгиевич е заместник командир на 15-а гвардейска изтребителна авиационна дивизия. В началото на 1954 година полковник Пепеляев е преместен на работа в Управлението по бойна подготовка на изтребителната авиация на ПВО на страната в Москва.
От октомври 1956 година до  декември 1958 година учи във Военната академия на Генералния щаб. След завършването й е изпратен в град Ярославл на длъжност командир на 133-а изтребителна авиационна дивизия.
От  есента на 1960 година полковник Пепеляев и  началник на авиацията на Брянския  изтребителен авиационен корпус на ПВО. През 1961 година след получена при авария на самолета травма е снет от летателна работа, но продължава службата в Централния команден пункт на Войските за ПВО на страната. През своята летателна биография е налетял 2.020 часа, усвоил е 22 типа самолети, сред тях – реактивните изтребители Як-15, Як-17, Як-25, Ла-15, МиГ-15, МиГ-17, МиГ-19, Су-9.

От 1973 година Евгений Георгиевич е запаса. Работи в научно-изследователски институт. Живял е в Москва.
За заслуги пред Отечеството Героят на Съветския съюз полковник Пепеляев е награден с два ордена Ленин, три ордена Червено знаме, ордени Отечествена война I и II степен, два ордена Червена звезда, а също и с медали.
Светлата памет за прославения боен летец – Героя на Съветския съюз, полковника от запада Евгений Георгиевич Пепеляев ще остане завинаги в сърцата ни.

Posted on 14.01.2013, in Въоръжени сили and tagged , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: