Резултати от превъоръжаването-2012


12012 година стана за руската армия време на тотално превъоръжаване. Най-очевидната причина се състои в това, че за последните две десетилетия броят на новото въоръжение във въоръжените сили на Русия се съкрати до 12 процента. Правителството е планирало много неща, но по резултатите от 2012 година е очевидно, че този процес е далеч от завършване. Предлагаме на вашето внимание анализ на бойната техника, която вече е  постъпила във армията.

На първо място трябва да отбележим, че значително обновяване претърпя въоръжението на ракетните подразделения. Комплектуването на ракетните войски със съвременни ракетни системи и комплекси със стратегическо назначение е изпълнено на една четвърт. Към края на изминалата година в Татишчевското ракетно съединение практически изцяло беше осъществено преминаване към ракетни комплекси «Топол-М» с шахтно базиране (по този начин, към 2013 година тук има на въоръжение 56 комплекса).
Първото руско военно подразделение, което изцяло премина към мобилни комплекси «Топол-М» и «Ярс» с балистични междуконтинентални ракети, беше Тейковското  подразделение на ракетните войски. Трябва да кажем, че новите комплекси с мобилно базиране «Топол-М» и «Ярс» са значително по-маневрени, притежават по-голяма проходимост, оборудвани са с най-добрите средства за маскировка.

През изминалата година започна също превъоръжаването на Новосибирското и Козелското съединения на РВСН, които в най-скоро време също трябва да преминат към комплекси «Ярс».

По този начин, към края на изминалата година на въоръжение във войските има сто пускови установки с ракетните комплекси «Ярс» и «Топол-М», увеличавайки процентния дял в състава на ракетните войски на съвременното въоръжение до 30 процента.

2
На въоръжение в руските войски постъпи, в частност в 26-та Неманска ракетна бригада, и ракетният комплекс «Искандер-М» (с оглед по-нататъшните доставки се предполага, че през текущата година на въоръжение в руската армия ще има около 70 такива комплекса). Това е един от най-ефективните комплекси от своя род, който в голяма степен изпреварва чуждестранните аналози. До 2020 година се планира доставката на 10 комплекса «Искандер-М» в армията. А общият брой на комплексите, които ще получи руската армия до 2020 година, възлиза на 120 единици. Трябва да се отбележи, че за серийното производство и доставката в необходимия обем на ОТРК «Искандер-М» през изминалата година е започнато строителството и реконструкцията на производствените мощности на 17 профилни предприятия.

3
През 2012 година на въоръжение на различните части на руската армия са постъпили 4 дивизиона зенитно-ракетен комплекс С-400 «Триумф». По този начин, понастоящем във въоръжените сили на Русия има пет полка С-400, които са дислоцирани в Находка, в Подмосковието, на Балтийския флот (Калиниградска област) и в ЮВО. С-400 трябва да замени на бойно дежурство С-300ПМ. Този комплекс значително превъзхожда американската система Patriot и няма аналог в света.

4

Също през пролетта на миналата година въоръжените сили на Русия получиха на въоръжение 10 зенитно-ракетни оръдейни комплекси «Панцир-С». Той представлява самоходен комплекс с малък радиус на действие с наземно базиране, който е предназначен за прикриване на военни и граждански обекти от всички възможни въздушни средства за нападение.

През 2012 година превъоръжаването засегна и руския флот. На вода бяха спуснати както подводни лодки, така и надводни кораби.
Така, към настоящия момент на етап изпитания се намира атомната подводна лодка «Северодвинск». «Северодвинск» е многоцелева лодка, снабдена и с крилати, и със стратегически ракети, способни да поразяват подводници и авионосни групировки на противника. На кораба е монтиран нов ядрен реактор от четвърто поколение. Едно от нововъведенията е отказът от гребен винт, което позволява да се премахне редукторът със зъбни колелета, а това, от своя страна, позволява да се избегне шумът. Редукторът е заменен с електромотор, а гребният винт – с водно оръдие. Освен това, за постигане на незабележимост от локаторите на противника всеки механизъм на лодката е снабден със система за заглушаване на собствените шумове.

В края на лятото на миналата година, обаче, се появи информация относно това, че подводницата не е преминала изпитанията поради проблеми със силовата ядрена установка, която не осигурява зададената мощност. Освен това, нивото на шумност също не се осигурява. По този начин, «Северодвинск» може да постъпи на въоръжение на ВМФ не по-рано от тази година.

5
Премина заводски изпитания и невидимият корвет «Бойкий», построен на «Северна корабостроителница» в Санкт-Петербург. Неговото предназначение се свежда до провеждане на действия в близката морска зона и водене на борба с подводници и надводни кораби на противника, а освен това, той трябва да осигурява артилерийска подкрепа на десант при провеждане на десантни морски операции. Корабът е построен с използване на технологията «Стелс». При неговото строителство бяха използвани и решения, насочени на намаляване на физическото поле. По този начин в значителна степен е намалена радиолокационната забележимост. Въпреки това «Бойкий» засега не е приет на въоръжение поради закъснение на доставките на артилерийски установки, а именно артилерийската система «Универсал» А-90 калибър 100 милиметра.

6
През м. август на миналата година военноморският флот на Русия получи ракетния кораб «Дагестан» базиран в Каспийската флотилия. При неговото строителство също беше използвана «стелс»-технология. Корабът е снабден със специално оборудване, което помага за промяна на магнитното поле и за изкривяване на реалните очертания на кораба. «Дагестан» е първият руски кораб, на който е установен ракетен комплекс «Калибър-НК» с няколко типа ракети. Освен това, на кораба са монтирани скорострелни оръдия и система за зенитен огън. По този начин, «Дагестан» е многофункционален боен кораб.
7

В края на м. ноември на въоръжение беше приет противодиверсионния катер «Грачонок» проект 21980. Той влезе в състава на Черноморския руски флот. Катерът има високи тактически и технически характеристики, повишени мореходни качества, снабден е с  радиоелектронно съвременно оборудване и енергийна установка, което осигурява широк спектър на изпълнение на задачите.
В руската армия през изминалата година се появиха и нови самолети. В частност, има се предвид новият фронтови бомбардировач Су-34. През м. декември миналата година компанията «Сухой» предаде на военновъздушните сили на Русия всичките 10 самолета Су-34, които бяха запланирани от държавните отбранителни поръчки от 2012 година. Трябва отбележим, че отличителна особеност на този самолет е това, че управлението на този бомбардировач се извършва с помощта на цифрова многоканална СДУ, която е способна самостоятелно да проследява ъглите за атака и претоварването. Освен това, на Су-34 е монтирана и система за активна защита, която не допуска влизането в недопустим режим на полета и спомага за предотвратяване на сблъсък със земята в случай на ниска височина на полета. Освен това, тази система може автоматично да контролира действията и физическото състояние на пилотите, остатъка от гориво и работата на бордовата система, захода за кацане.

8

Още един самолет, с който се попълни паркът на ВВС на Русия стана Су-35С. На 28 декември миналата година бяха подписани предавателните документи за 6 Су-35С. Това е самолет от четвърто поколение, който беше усъвършенстван в съответствие със съвременните тенденции за развитие на авиацията. Главната отличителна особеност на новия изтребител е вградената в него електроника. Той е снабден с информационно-управляема система, радиолокационна станция НО35 «Ирбис», която е оборудвана с фазирана пасивна антенна решетка. Изчислителният електронен блок РЛС е способен едновременно да открива и води 30 въздушни или четири наземни цели.

Източният военен окръг от началото на 2012 година получи повече от тридесет нови хеликоптера, в частност, транспортно-щурмови Ми-8АМТШ, тежки транспортни Ми-26, ударни Ка-52. Освен това, към края на 2012 година 8 хеликоптера Ми-8АМТШ получи и базата на армейската авиация на ВВО, разположена в Хабаровския край. Шест хеликоптера вече пристигнаха на базата.

Доставките на авиационна техника се извършват съгласно мащабната държавна програма за въоръжаване 2011-2020 г. В рамките на тази програма военновъздушните сили на РФ трябва да получат повече от хиляда различни типове хеликоптери. Става дума, в частност, за Ка-52 (по някои данни около 10 единици), Ми-28Н (около 12 машини), Ми-35 (4 машини са предадени в 6971-та АБ на ВВС на Русия), «Ансат» (5 хеликоптера). По този начин, съгласно резултатите от 2012 година на въоръжение в руските войски се намират 19 хеликоптера Ка-52, 66 машини Ми-28Н, 12 единици Ми-35 и 15 хеликоптера «Ансат». През пролетта тази година Министерството на отбраната на Русия подписа няколко договора за доставка на авиационна техника. Съгласно един от тях, войските ще получат сто и четиридесет «Алигатора» (Ка-52).

9
През миналата година воинските части на Южния военен окръг в хода на изпълнението на държавната отбранителна поръчка получиха съвременни модернизирани десантни транспортни хеликоптери Ми-8МТВ-5 (през 2012 година на въоръжение се намираха 19 машини), които съществено се отличават от своите предшественици – машините Ми-8МТ. Хеликоптерът може да се използва не само за транспортиране на хора и товари вътре в кабината, но и на едрогабаритна техника на външния държач. Хеликоптерът е проектиран така, че да съкрати времето за десантиране. При това за увеличаване обемите на товарната кабина, броят на места за качване е значително увеличен. Товаренето и разтоварването на товари и десанта се извършва за сметка на кърмовата рампа с хидравлично задвижване, която идва на смяна на страничните крила на товарния люк. Такова обновяване позволява напускането на машината да стане за по-малко от две минути.
Като цяло, ПВО и военновъздушните сили получиха на въоръжение около 30 единици авиотехника, в частност, хеликоптери Ми-8АМТШ, Ми-26 (7 машини). Към края на миналата година във войските на Южния военен окръг бяха доставени още двадесет съвременни хеликоптери и самолети.

Превъоръжаването засегна и артилерийските подразделения. Така, през 2012 година на въоръжение на руските «богове на войната» постъпи най-новият радиолокационен артилерийски комплекс за обслужване на стрелбата и разузнаването «Зоопарк-1» – най- съвременното средство за провеждане на разузнавателни действия, което е едно от най-добрите в света. Особеното на този комплекс е във възможността той да бъде използван в условия на интензивна стрелба, разширен сектор на обзор и голяма далечина на виждане на действие, висока вероятност на точно разузнаване при първия изстрел, автоматично управление на работата и предаване на разузнавателните данни на подразделенията, а освен това, вграден контрол на работоспособност

10.

Подразделенията на Южния военен окръг също получиха на въоръжение първата партида от зенитно-ракетните системи «Тор-М1-2У» (точният брой на постъпилите през 2012 година системи не се съобщава официално, известно е обаче, че общият брой на тези комплекси, който се намира на въоръжение в армията, е от порядъка на 130 единици). Системите постъпиха в рамките на изпълнението на държавната отбранителна поръчка. Този комплекс е предназначен да замени системите «Тор», «Оса» и «Тор-М1», които до сега бяха на въоръжение.

Обновяването на техниката се провеждаше и в други родове войски. Така, в частност, артилерийските общовойскови съединения на Южния военен окръг, които се дислоцират в Краснодарския край и Волгоградска област, получиха през 2012 година повече от триста модернизирани и съвременни единици ракетно-артилерийска техника.

11
Основни постъпления са 40 самоходни гаубици «Мста-С» калибър 152 милиметра. На въоръжение също постъпиха 70 реактивни системи за залпов огън «Град» и «Торнадо», повече от двадесет артилерийски самоходни оръдия «Хоста». Отличителна особеност на цялата получена техника се състои в това, че на нея е монтирана спътниковата навигационна система «ГЛОНАСС» и апаратура за телекодова връзка, благодарение на които значително се повишава точността и ефективността на поразяването, а също се съкращава времето за откриване на огън.

Мотострелковото подразделение на Южния военен окръг, което е дислоцирано във Волгоградска област, получи на въоръжение зенитни оръдейно-ракетни комплекси «Тунгуска». Към 2012 година общият брой комплекси, който се намира на въоръжение в армията, възлиза на 236 единици. Комплексът има отличителна особеност по сравнение с другите средства на ПВО, която се заключава в непрекъсната зона на поразяване.

Артилерийското подразделение на Южния военен окръг, което се дислоцира в Ингушетия, получи на въоръжение 10 нови ракетни противотанкови комплекса «Хризантема-С».

13
В рамките на държавната отбранителна поръчка Волгоградското подразделение на Южния военен окръг получи на въоръжение 6 модернизирани зенитно-ракетни комплекса«Стрела-10». По този начин, комплектуването на мотострелковата бригада със съвременно въоръжение е завършено напълно.

Освен това, войските получиха и 20 ракетни противотанкови комплекса «Корнет», който е предназначен за поразяване на бронетехника и е снабден с динамична защита, а също и с лазерна система за насочване. В състава на комплекса влизат и пусковата установка с прибора – прицел и трансмисия за насочване, пусков механизъм и топловизионен прицел, а също управляеми ракети, които се намират в пускови контейнери.

Към началото на 2013 година се планират доставки в руските военни подразделения на 200 единици специална и автомобилна техника. Сухопътната база ще получи на въоръжение машини с общовойсково значение – няколко модификации на автомобилите «Урал» с колесна формула 4х4 и 6х6. Освен това ще бъдат получени също подвижни средства за провеждане на техническо обслужване на техниката и въоръжението в полеви условия. Сред тях – работилници за техническо обслужване, електрически специални работи и други. По мнението на представителя на окръга, тези автомобили имат повишена вместимост и проходимост, освен това те са комплектовани за използване при горещ  климат и могат да се експлоатират в условия на липса на пътища. Всички тези автомобили ще се намират на сервизно и гаранционно обслужване към предприятията «Урал». Обслужването ще се извършва от мобилни групи на завода. Понастоящем на военната база са постъпили 70 единици такава техника.

Това далеч не е пълния списък  на новото въоръжение, което се появи във

въоръжените сили на Русия. Но можем да се надяваме, че ако превъоръжаването ще се предвижва със същите темпове, то в скоро време националните въоръжени сили ще могат  ефективно да осигуряват безопасността на страната, независимо от това, как ще се развиват събитията в света.

Използвани  материали:
http://www.warandpeace.ru/ru/news/view/75788/
http://forums.airbase.ru/2013/01/t87345–stroitelstvo-i-modernizatsiya-tekhniki-dlya-vvs-pvo-vmf-i-ar.6799.html
http://armstass.su/?page=categ&cid=45
http://militaryrussia.ru/blog/
http://alexeyvvo.livejournal.com/
http://www.militaryparitet.com/

Автор Валерий Бовал

Posted on 11.01.2013, in Въоръжени сили and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: