Новото раздаване на фрегати от типа Perry


фрегати от типа PerryНа 31-и декември 2012 година, Камара на представителите на Конгреса на САЩ не само спаси Съединените щати от „фискалната скала“, но и наред с други неща, одобри Naval Vessel Transfer Act of 2012 /трансфер на военни кораби/. Този документ одобрява прехвърлянето в чужди страни, на 10 планирани за извеждане от състава на Военноморските сили на САЩ фрегати тип Oliver Hazard Perry.

на Мексико – фрегати FFG 38 Curts и FFG 41 McClusky;

на Турция – фрегати FFG 40 Halyburton и FFG 43 Thach;

на Тайланд – фрегати FFG 46 Rentz и FFG 48 Vandergrift;

на Тайван – фрегати FFG 50 Taylor, FFG 51 Gary, FFG 52 Carr и FFG 55 Elrod.

 Корабите, предвидени за извеждане от състава на Военноморските сили на САЩ през 2013-2014 година, трябва да бъдат отдадени безвъзмездно, макар че страните получатели ще заплатят ремонта и предпродажбната подготовка, а също така и обучението на личния състав.

Обаче, на 5-и януари 2013 година, Сенатът на САЩ, одобрявайки Naval Vessel Transfer Act of 2012 частично трансфера на осем кораба, в същото време гласува „против“ прехвърлянето на фрегати FFG 40 Halyburton FFG 43 Thach на Турция. Недоволството на американските сенатори беше предизвикано от влошаването на отношенията, на сегашното турското правителство с Израел, а също така и от конфликта на Турция с Кипър, по въпроса за границите на морската икономическа зона. Срещу прехвърлянето на фрегати на Турция, активна борба водеха прогръцките лобистки организации, начело с Hellenic American Leadership Council.

От 51 фрегати тип Oliver Hazard Perry, влезли на въоръжение в състава на Военноморските сили на САЩ, от 1977 година – до 1989 година, сега в редиците на американския флот останаха 22 кораба, които трябва да излязат от въоръжение през следващите няколко години. По-рано, през 1994 година, на чужди флотилии бяха предадени 17 фрегати от този тип – девет на Турция (в това число една, за резервни части), четири на Египет, две на Полша, една на Бахрейн и една на Пакистан.

Posted on 11.01.2013, in Международна политика and tagged , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: