Обединението на Америка започна съгласно плана


Обединението на  Америка започна съгласно планаИкономическите интриги в САЩ все повече започват да изглеждат като детска градина. Аз вече писах и говорих, че цялата концепция на т.н. „фискална пропаст“ беше пусната с една-единствена цел – да бъде обвинена тя за влошаващото се икономическо положение в страната. Съответно, онзи реален проблем, който лежи в основата на „фискалната пропаст“, трябва да бъде решена достатъчно бързо – доколкото пиар-задачата, общо взето, е вече осигурена. Народът се убеди, че има сериозни икономически проблеми, които носят обективен характер, че теоретически, ако законодателите и президентът не проявят „добра воля“, то ситуацията ще стане съвсем лоша, а така всичко, като цяло, ще бъде сравнително спокойно, само малко влошаване …

Всичко стана точно така  – на народа беше демонстрирано, че законодателите и изпълнителната власт в САЩ са отговорни пред народа и са готови да презрат личните си и партийни интереси за благото на самия този народ. И ето, буквално няколко часа след като беше достигнат прага на държавния дълг на САЩ, горната палата на парламента (Сенатът) на САЩ утвърди поправки, които предотвратяват „фискалната пропаст“. С огромно мнозинство, 89 срещу 8, Сенатът подкрепи повишаването на данъците за гражданите на САЩ, чийто годишен доход превишава 400 хиляди долара.

Наистина, тази договореност е постигната само за два месеца – но тук също всичко е ясно. Политиците не могат да не се опитат да постигнат за себе си някакви предимства и републиканците решиха, че след два месеца политическата ситуация за тях може малко да се подобри, което ще им позволи да реализират някакви локални задачи. Но всичко това практически не влияе на общата картина на света.

Пред американското народонаселение беше разигран спектакъл, чиято цел, както вече казах, беше да му се обясни, че кризата засега, така или иначе, ще  продължи, но, за разлика от многото предишни спектакли, сега неговите режисьори даже не се погрижиха да придадат на финала правдоподобен характер. Както беше предсказано от редица експерти, които предпочитат да не се объркват от сегашната вашингтонска режисура, буквално в момента на началото на прословутата „пропаст“ договореността беше постигната. При това никой не си даваше зор за някаква специална правдоподобност – защо именно в този момент, в какво всъщност бяха неформалните отстъпки, е, и така нататък…

Всичките тези тънкости бяха сметнати за несъществени. Защо  – това е повече или по-малко ясно, всички сериозни хора и така разбират всичко, а на другите (които са „говеда“) им е все едно и не обръщат внимание на такива тънкости. Но, от друга страна, все пак трябва да се спазва „добрия тон“ и отказът от него казва много за ситуацията в самите САЩ. Първо, за това, че американските елити са престанали да си дават вид, че икономическата ситуация може в най-скоро време да се подобри, както пред себе си, така и пред своите съюзници (засега) и потенциални геополитически противници в бъдеще.

Второ, те показаха, че нямат никакви повече или по-малко реални съображения за по-нататъшните действия. И работата тук даже не е в това, че няма идеи как да се излезе от икономическата криза – тук, всъщност не може да има нищо, което да следва еднозначно от нашата теория за кризата. Работата е там, че няма повече или по-малко ясни идеи какво да се прави в рамките на кризата – защото ако имаше такива идеи, то те трябваше да бъдат реализирани в рамките на междупартийните споразумения, а не да се ограничават с различни дреболии. И не просто да се реализират, но и да се демонстрира, че има такива идеи и за тяхното постигане се прави всичко възможно и невъзможно. Обаче нищо подобно не се наблюдава.

Има и трето. А именно, че американските политически елити демонстрираха пълна липса на каквато и да било самостоятелност и това, което в СМИ се нарича креативна активност. Не бяха изказани никакви идеи за онези проблеми, които бяха посочени като причина за предстоящия икономически спад, не беше предложено нито едно решение, различно от това, което беше казано в Белия дом. И това не е случайност – по-скоро проблемите на адекватното описание на текущата икономическа ситуация, за която се говореше много на този сайт, стават реална сложност в текущия живот на САЩ.

Този последен проблем ще става все по-силен и по-силен. Ако описанието на реалността от икономистите действително не дава възможност да се покаже повече или по-малко адекватна картина на световната икономика, то американските елити постоянно ще правят сериозни грешки във вземаните решения в икономическата сфера. Позитивен ефекта от техните действия няма да има, а негативните процеси ще продължават да се развиват, при това техните последствия ще се проявяват с пълна сила.

Всичко това  ще се наблюдава от целия свят и той ще си прави съответните изводи – всъщност, те вече се правят. Но това, че американските политици отказват да признаят тези проблеми, говори, че те или не разбират ситуацията (което едва ли е вярно), или че се преструват. Което е доста естествено, но въпреки това изглежда не по-малко силно – като се има предвид, че не много отдавна САЩ доста успешно подреждаха геополитическата и икономическата картина в целия свят.

Общо взето, историята с „фискалната пропаст“ най-вероятно, въпреки желанието на нейните организатори, разкри доста много обстоятелства, които, теоретически, американският политически елит трябваше да държи в тайна. Но нещата днес са се стекли така, че се налага да се правят и доста слаби ходове – и на мен ми се струва, че тази ситуация ще  продължи.

Posted on 08.01.2013, in Международна политика and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: