Разрешиха на специалните служби на САЩ да подслушват разговорите на заподозрените за тероризъм


Разрешиха на специалните служби на САЩ да подслушват разговорите  на заподозрените за тероризъм

Американските законодатели потвърдиха правото на местните специални служби да следят чуждестранните граждани, които бъдат заподозрени в шпионаж и тероризъм. Под това се разбира включително право на „електронно“ наблюдение, а по-точно подслушване на телефонни разговори, четене на електронни писма и акаунти в социалните мрежи.

Както съобщава изданието The Washington Times, независимо от протестите на противниците, които считат, че този документ заплашва закрепеното в конституцията право на американците на личен живот, Сенатът на Конгреса на САЩ продължи действието на поправката към федералния закон „Акт за наблюдение на дейността на чуждите разузнавателни служби“ (Foreign Intelligence Surveillance Act, FISA), която беше приета и продължена от 2008 година до 31 декември 2012 година. По-рано поправката без проблеми мина през долната камара на парламента. Очаква се президентът на САЩ Барак Обама да я подпише.

Напомняме, че в съответствие с текста на FISA, тази мярка не може да бъде специално насочена срещу гражданите на САЩ, но те, все пак, могат да попаднат в обсега на действието на акта, ако специалните служби имат основания да предполагат, че те се намират в контакт със заподозрени в тероризъм. Някои експерти, на които се позовава изданието, предполагат, че поправката ще позволи без предупреждение да се подслушват телефонни разговори и да се четат електронни преписки на напълно невинни граждани, например на роднини и приятели на заподозрените, ако те се свързват с тях по телефона или си пишат по Интернет.

Един от противниците на запазването на тази поправка в сегашния й вид – сенаторът-демократ Рон Уайден от щата Орегон заяви: „Вие не можете да проверявате всякого за всеки случай, ако имало там нещо, или правел нещо лошо“. Но неговото предложение да се запише във FISA едно по-щателно съблюдаване на правото на личен живот беше отхвърлено с разлика от осем гласа – поддръжниците на акта посочваха, че неговото отслабване би вързало ръцете на американските специални служби и би поставило под удар националната сигурност на САЩ.

Елена Бугайская

Posted on 07.01.2013, in Международна политика and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: