Клановете на червените принцове контролират Китай


Потомците на осемте бивши босове на компартията контролират Китай. Фото: epochtimes.com

Потомците на осемте бивши босове на компартията контролират Китай. Фото: epochtimes.com

Децата и внуците на наследниците на идеите на Мао Цзедун контролират Китай, създавайки внушителна «група на интересите на червените аристократи», помагайки си един на друг да преумножават своите богатства, съобщи американската информационна агенция Bloomberg.

На рождения ден на Мао Цзедун, 26 декември, изданието публикува дълга резонансна статия с подробен анализ на финансовата дейност на 103 потомци на така наречените «осем безсмъртни комунистически партии на Китай», или, както ги наричат още, «осемте велики ветерана», то ест  най- влиятелните бивши ръководители на компартията.

Към тези осем ветерани се отнасят Ден Сяопин, Чен Юн, Ян Шанкун, Ван Чжен, Бо Ибо, Ли Сяннян, Пен Чжен и Сун Женцюн.

След смъртта на Мао Цзедун през 1976 година тези ръководители подкрепиха Ден Сяопин и заложиха на отварянето на Китай към външния свят. Именно тази политика помогна на тяхното следващо поколение неприказно да забогатеят, и именно тази политика доведе до социално разслоение, създало множество изострящи се с всеки изминал ден социални проблеми.

Издънките на бившите партийни босове, на които тези «осем безсмъртни» са предали най-ключовото имущество на страната, представляват новия елит на Китай, така наречената «партия на принцовете».

От тези 103 човека 44 са собственици на частни компании или са ръководители на висшето звено в частните корпорации.

В статия се казва, че 26 «червени потомци» контролират всички основни държавни предприятия на страната. Трима от тях — Ван Цзюн, син на Ван Чжен, Хе Пин, зет на Ден Сяопин и Чн Юан, син на Чен Юн, контролират държавни компании с имущество на сума от 1,6 трилион щ.д., което превишава една пета от обема на годишното производство на страната.

През 80-те години те започнаха да създават големи държавни корпорации, а през 90-те обхванаха отрасъла на недвижимите имоти, въглищната промишленост и металургията.

Авторите на статията подробно изброяват, кой от тези «червени принцове» какви компании контролира. Сред тях най- големи и известни са Международната китайска инвестиционна корпорация по управление на имуществото (Citic Group), Poly Group, Nanhai Group и пекинската компания за недвижими имоти Bright Future.

Могъществото на тези роднини на бившите комунистически босове им позволява да получават всякаква информация вътре в страната, а също да влияят върху приемането на закони. Благодарение на това, те много лесно се отклоняват от данъци и превеждат парите си зад границата .казва в статията.

В последно време в Китай и зад граница широко се обсъжда темата за това, че активно пропагандирайки пътя на социализма, самите китайските партийни босове предпочитат да обучават своите деца, а също да живеят и съхраняват своите капитали в страните с пряко противоположна идеология. Съществуващата в КНР политическа система им е необходима само за лично обогатяване.

Авторите на статията също не подминават тази тема. В статията се казва, че почти половината от 103 преки роднини на осемте ветерани на компартията живеят, работят или учат в чужбина, най-вече в САЩ, Австралия, Великобритания и Франция. Например, минимум пет от седемте деца на Сун Женцюн са живели в САЩ, три от неговите дъщери вече са приели американско гражданство, а един от синовете му има разрешение за пребиваване в Щатите.

«Обикновените китайци знаят за тази партия на принцовете, но поради могъществото на тези дълбоко вкоренили се групи интереси те усещат безсилие в своето желание да променят тази страна», — цитира изданието професора по икономика и специалиста по Китай от Калифорнийския университет Бари Найтон.

Posted on 06.01.2013, in Международна политика and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: