Недостигът на храна в света – реален проблем или спекулация?


Недостигът на храна в света – реален проблем или спекулация?Парадоксално, но факт: храна на планетата стига, но гладува всеки осми жител на Земята. Според данни на ООН на един човек средно се падат по 152 килограма зърно годишно, тоест по половин килограм дневно на всеки. Но същата статистика показва: към момента в света гладуват 870 милиона души.

Към края на 2012 година пазарът на основните хранителни продукти се стабилизира. След летните рекорди индексът на световните цени на зърното малко се понижи, малко поевтиня месото, а млякото, напротив, продължава да поскъпва. Като цяло хранителните продукти показват сега толкова висока стойност, че може да се говори за исторически максимуми. Има няколко причини за това, обяснява експертът на независимата аналитична агенция „Инвесткафе“ Дария Пичугина:

– Климатичните условия сериозно влошиха сигурността в света. Влияят и цените на енергоносителите. За да се доставят храните някъде, трябва петрол, а цената на петрола продължава да расте. Трябва да се отчете и международната конкуренция. Всички знаем, че в Европа селското стопанство се субсидира, a в същото време там не се допускат производители от други страни. По този начин конкуренцията се свива, както също и спекулациите, и финансовите деривати.

Финансовите деривати – комплексни финансови инструменти (ценни книжа, застраховане, фючърси), отнесени към конкретна стока, търгувана на пазара – в голяма степен определят цената на селскостопанските суровини. Такава е съвременната финансова система. Първоначално те са били тясно свързани с реалната покупка и продажба на продоволствените стоки, но сега се оказаха откъснати от реалното производство. Например, обемът на контрактите по фючърсите на зърно само на Чикагската борса превишава десетки, а понякога и стотици пъти стойността на реално произвежданото зърно. Излиза, че пазарите се диктуват от изкривени цени, които между другото започнаха да растат тъкмо с развитието на дериватния пазар, докато преди 40 години цените падаха, отбелязва Дария Пичугина:

– През 2008-2009 година, през тези кризисни години, рязко скочиха цените на продоволствените стоки, което не беше свързано с никакви климатични условия, а с популярността на финансовите инструменти. Сега става ясно за този проблем, въпреки че през това лято той бе обсъден на международно ниво! За съжаление не бе постигнато никакворешение. Този пазар е свободен и за сега не е ясно какво може да се направи с това.

Европейските политици поставиха въпроса за правилата на борсовия пазар, но до сега не последваха никакви ясни предложения. Регулирането на цените на храните е не само социален и икономически, но и политически въпрос. Кризата на храните през 2007 – 2008 година предизвика вълнения в много развиващи се страни, а кризата през 2010 година промени радикално политическата обстановка в Северна Африка и Близкия Изток.

Арина Жданова, Алексей Ляхов

Posted on 03.01.2013, in Общество and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: