Най-доброто руско оръжие през 2012


Най-доброто руско оръжие през 2012Руската армия, която през тази година получи допълнително финансиране за сметка на увеличените доходи от продажбата на нефт и газ, върви с пълен ход по пътя на мащабното превъоръжаване. През периода 2014-2020 година ще бъде обновен военният арсенал с целево изразходване на около 770 милиарда долара.
Разбира се, за никого не е тайна, че в държавата има много видови въоръжение, което може да бъде добра конкуренция в света и което се търси от много армии.
Руското оръжие и военна техника се продават в повече от 80 страни, при това договорните срокове постоянно се продължават.
Представяме ви най-доброто руско оръжие за 2012:

Най-доброто руско оръжие през 2012
Армата

Министерството на отбраната на Русия започва закупуването на перспективни танкове на базата на обща платформа за тежка бронирана техника „Армата“ през 2014 година, е заявил заместник министърът на отбраната на Русия Юрий Борисов. Приоритетно ще бъде направена поръчка за доставка на експериментална промишлена партида от 16 нови танка.

На основата на опитната партида бойни машини се планира да се проведе контролирана войскова експлоатация. Други подробности относно покупката на перспективните бойни машини Борисов не уточни. Съгласно действащия график първият прототип на танк на базата на платформата „Армата“ трябва да бъде създаден още през 2013 година, а от 2015 година се очаква доставката на новите бойни машини във войските.

Техническият проект на „Армата“ е утвърден от Министерството на отбраната на Русия на 23 март 2012 година. По думите на началника на Главното автобронетанково управление на Мищнистерството на отбраната на РФ генерал-майор Александър Шевченко, проектът отговаря напълно на всички изисквания на военното ведомство. С разработването на перспективния танк се занимава „Уралвагонзавод“.

Най-доброто руско оръжие през 2012
Автомат Калашников АК-12

През ноември бяха завършени изпитанията на втория прототип на АК-12. Към този  момент започна производството на опитна серия. Официалната информация за това оръжие е малко, обаче и тя е напълно достатъчна, за да се направят определени изводи. Най-вероятно номенклатурата за 2012 година ще се състои от автомати и картечници. Напълно възможно е да бъде създадена и снайперска винтовка на базата на автомата, която да замени СВД. Как и стотната серия, АК-12 ще се създава за различни патрони. Новият автомат ще получи нова ергономика. Ръчката за управление на огъня ще има анатомична форма. Освен това, в автомат ще бъде предвидена нова ключалка за по-удобна смяна на пълнителя.

Независимо, че ще има газоотвеждаща автоматика, работата на механизма ще бъде малко смекчена, благодарение на което ще се подобри групирането на попаденията. Както и в предишните версии, на новия образец ще има устройства за закрепване на подцевен гранатомет и щик-нож. Ще остане и страничната планка за оптически прицел. Освен това се се очаква автоматът да бъде снабден с планки на Пикатини, предназначени за поставяне на спомагателно оборудване, двустранна ръкохватка и регулируем приклад.

Въпреки всички усъвършенствания масата на автомата ще остане практически без изменение – 3,3 килограма.

Засега е рано да се говори за масови доставки на автомат АК-12 в армията. Засега се планира модернизация на АК-74М, които са във военните арсенали на въоръжените сили.

Най-доброто руско оръжие през 2012

Су-35

Компанията „Сухой“ предаде на Министерството на отбраната на Русия първите шест серийни многофункционални изтребители Су-35С, които в най-скоро време ще пристигнат в мястото на дислокация. По данни на пресслужбата на „Сухой“, компанията е изпълнила своите задължения по този тип самолети в рамките на държавната  отбранителна поръчка за 2012 година.

За това, че първите шест Су-35С ще бъдат доставени във войските до края на 2012 година стана известно през март тази година. Както каза представителят на Министерството на отбраната на Русия по ВВС полковник Владимир Дрик, самолетите завършвали изпитанията в Ахтубинския изпитателен център.

През август 2009 година Министерството на отбраната на Русия сключи със „Сухой“ договор за доставка на 48 нови изтребители. Тяхната доставка трябва да завърши до края на 2015 година, след което военното ведомство може да сключи още един договор за доставка на допълнителна партида Су-35С от 48 машини. Досега военните са получили за изпитания три опитни и девет серийни изтребителя.

Су-35С, който изпълни първия си полет през февруари 2008 година, може да развива скорост до 2500 км/ч и да извършва  полети на разстояние до 3400 километра. Бойният радиус на самолета е 1600 километра. Изтребителят е въоръжен с 30-милиметрово оръдие и има 12 точки за окачване на ракети и бомби с обща маса до 8 тона.

Най-доброто руско оръжие през 2012
АПЛ проект „Ясен“
Най-новите многоцелеви атомни подводници проект 885 „Ясен“ ще могат да поразяват цели на земята на разстояние почти 1500 километра от брега.

Съществено място в дейността на ВМФ през тази година заемаха  изпитанията на нови кораби, подводници и оръжие, при това не само за руския флот, но и за чуждестранни клиенти. „През годината са проведени всичко 240 изпитания, включително успешен пуск на 22 ноември от бреговия ракетен комплекс „Бастион“ на максимална далечина на използване на оръжието — над 400 километра“, — каза Чирков.

Крилатите ракети „Калибър“ и „Оникс“ с голяма далечина, торпедата, ракето-торпедата и мините са основното оръжие на атомната подводница „Северодвинск“.

АПЛ „Северодвинск“ беше заложена в „Севмаш“ през 1993 година и стана първия кораб по проекта 855 „Ясен“, който предвижда строителството на осем съвременни субмарини за руския флот. През септември миналата година подводницата за първи път излезе в морето на ходови изпитания. По-рано ръководителят на департамента в Министерството на отбраната на РФ по осигуряването на държавната отбранителна поръчка Андрей Вернигора съобщи за РИА Новости, че „Северодвинск“ ще бъде приет на въоръжение във ВМФ през 2013 година.

Най-доброто руско оръжие през 2012

Пистолет „Чьорний стриж“

Частната руска компания Arsenal Firearms представи самозаряден 9-милиметров пистолет, снабден с пластмасова рама, който получи наименованието „Чьорний стриж“ (черен бързолет). Той отговаря на всички най-съвременни изисквания. По думите на производителите, това е един от най-добрите пистолети в своя клас за сметка на внедряването на технически новости. Предполага се, че „Стриж“ ще замени пистолетите „Макаров“.

„Черният бързолет“ беше разработен за няколко месеца. Сред новости, приложени в пистолета, трябва да се отбележи конструкцията на затворния механизъм и цевта, където цевта се движи линейно. Разстоянието от захващането до оста на цевта е само 12 милиметра. Самата цев се опира от четирите страни на нещо подобно на релса, благодарение на което тя не се върти и не се криви при стрелба. По този начин откатът се свежда до минимум и се повишава скорострелността.

Още една новост в пистолета е липсата на лостов предпазител. При това безопасността на носене на пистолета се осигурява от три системи, които позволяват спусъкът да се задейства само в  определено положение и само при натискане с пръст. И още една новост – това е конструкцията на пълнителя. Предвидена е ключалка за избутване от двете страни, отворът е наклонен, което облекчава поставянето на пълнителя.

Стандартната модификация на пистолета предвижда поставянето на лазерен целеуказател или подцевно фенерче. Освен това е създадена удължена  модификация с цев с дължина 30 сантиметра. Предвидена е също щурмова модификация на пистолета с пълнител с 30 патрона.

Най-доброто руско оръжие през 2012

КАМАЗ-63968 „Тайфун“

Разработването му започна през 2010 година. В работата участват най-добрите инженери и още към края на октомври тази година беше представен макетен образец на новата бойна машина. На базата на машината се поставят голям брой модули, необходими за изпълнението на бойни задачи: за оказване на медицинска помощ, за биохимическо и радиохимическо разузнаване, за огнева поддръжка. Наред с това, главната задача, която се възлага на машината – това е превоз на личен състав.

Машината е снабдена с мощна противокуршумна и противоминна керамична броня, която е  може да издържи на взрив от около 8 килограма тротил без загуба на личен състав. В нея е предвидено също бронирано стъкло, което може да издържи на два изстрела от едрокалибрено оръжие, разстоянието между местата на попаданията достига 30 сантиметра.

На „Тайфун“ е поставен шестцилиндров двигател 450 к.с. ЯМЗ, който дава  възможност на машината да се движи лесно с голяма скорост по пресечена местност, да форсира брод с дълбочина около 1,75 метра и да се изкачва по наклони над тридесет градуса. Автомобилът е снабден също с прибори за нощно виждане и спътникова навигация, отстрани са поставени видеокамери.

В автомобила е предвидено хидропневматично окачване, управлението на което се осъществява от мястото на водача. Поставеният компресор дава възможност да се променя налягането в гумите в интервала 1 – 4,5 атмосфери и то да се запазва при спукана гума.

КАМАЗ има три носещи оси. А благодарение на мощния двигател,  шест-степенната скоростна кутия и автоматичната блокировка на диференциалите „Тайфун“ може да се смята за истински цар на движението извън пътищата.

Най-доброто руско оръжие през 2012

Система за противоракетна отбрана С-500 „Триумфатор-М“

Провеждат се работи, насочени към създаването на система за противоракетна отбрана С-500. Това ново поколение руски ракетно-зенитни комплекси, в който се очаква да се използва разделно изпълнение на задачите по унищожаването на аеродинамични и балистични ракети.

Досега е завършен ескизния проект на комплекса и се извършва техническото проектиране. Този комплекс е предназначен за поразяване на най-новите образци оръжия за въздушно нападение, които се разработват в света понастоящем. Планира се разработването да завърши към 2015 година. Предполага се, че системата ще бъде способна да решава задачи не само в стационарен вариант, а ще може да се изнася в онази зона на бойни действия, която ще бъде най-актуална в конкретния момент.

Най-доброто руско оръжие през 2012

Топол-М

Ракетен комплекс с междуконтинентални балистични ракети

Обозначения:Войсково – РТ2ПМ2 „Топол”-М”Индекс ГРАУ-15Ж65Индекс на договора за СНВ – РС-12М2,Индекс в НАТО – 55-27 5кк1е-ВКлас – Междуконтинентална балистична ракета

 

Технически характеристики

Дължина 22,7 м
Диаметър 1,86 м
Маса 47100 кг
Брой степени 3
Тегло на бойната глава 1,2 тона
Гориво Твърда смес

 

Най-доброто руско оръжие през 2012

Особености:

Съкратен ускорителен участък от траекторията

Маневрираща бойна част

История:

Разработена от Московския институт по топлотехника (МИТ) в края на 1980-е – началото на 1990-е г. на базата на комплекса РТ2ПМ „Топол”. Включена в бойно дежурство от 1998 година. Към началото на 2010 година в бойно дежурство има 49 шахтни и 18 мобил­ни комплекса „Топол-М”

Бойни възможностиМоноблокова бойна глава с мощност 0,55 мегатона, развит комплекс от средства за пробив на ПРО. Кръгово вероятно отклонение – под 200 м. Провеждат се работи по оборудването на ракетите „Топол-М” с разделящи се бойни глави с  индивидуално насочване  до 3 бойни глави на един носител.

Ракетен комплекс „Топол-М“

Това е първият от ракетните комплекси, създаден изключително със силите на руските предприятия. На него се възлагат големи надежди за поддържане и запазване на ядрения потенциал. Това е уникален комплекс, който значително превъзхожда по маневреност, бойна готовност, живучест, ефективност на поразяване предишните образци.

Комплексът „Топол-М“ представлява тристепенна моноблокова твърдогоривна ракета, която се намира в транспортно-пусков контейнер. Основното качество на ракетата е в системата за управление и насочване, с която е снабден комплекса. Освен това комплексът не се влияе от електромагнитния импулс, който възниква при ядрен взрив. Нещо повече, системата има някакъв „секретен“ уред, който я прави невидима за противоракетните системи. Съществува възможност да се замени единичната предна част с разделяща се бойна глава, която е способна да носи три самостоятелни бойни части. Всичко това прави ракетата неуязвима, тъй като не е възможно да бъдат прехванати едновременно трите бойни глави.

В комплекса е използвана система за непълно окачване, което дава възможност да се поставя комплекса даже на мека почва. Подобрени са и маневреността и проходимостта на пусковата установка. Срокът на експлоатация на комплекса е 20 години.

Най-доброто руско оръжие през 2012
Курганец-25 и Бумеранг

От времето на първото обявяване на програмите „Курганец-25“ и „Бумеранг“ сроковете за тяхното реализиране практически не са подлагани на корекции. Както и по-рано, планира се опитните образци да се изпратят за изпитания в началото на следващата година. После ще трябват още около две години за довършване на машините и за подготовката за масово серийно производство. Военните очакват да получат първите машини на базата на платформите „Бумеранг“ и „Курганец-25“ през същата тази 2013 година. Пълното спазване на тези срокове е възможно само в случай, че конструкторите от „Курганмашзавод“ и „Военно-промишлена компания“ не само знаят за съществуването на минуси в избраните решения, но и вече са се справили с тях. Така или иначе, за перспективите на проектите ще може да се говори с голяма точност чак в края на тази година, когато двете организации ще завършат монтажа на опитните образци.

Най-доброто руско оръжие през 2012
Зенитен комплекс „Панцир-С1“
Руската армия прие на въоръжение през тази година зенитния ракетно-оръдеен комплекс „Панцир-С1“.

ЗРПК „Панцир-С1“ е лидер сред системите за ПВО с близко действие. В него са въплътени всички положения на разработената и реализирана концепция „КБП“ за създаване на универсален зенитен комплекс с близко действие, която осигурява неговото превъзходство над чуждестранните аналози. Той стана онова недостигащо звено в системата за ПВО, с въвеждането на което в състава на групировките от зенитни средства се осигурява тяхната най-голяма ефективност.
Комплексът „Панцир-С1“ е предназначен за осигуряване на ПВО на малоразмерни военни и административно-промишлени обекти и райони, а също така за усилване на групировките  на ПВО при отразяване на въздушни атаки.

Posted on 03.01.2013, in Въоръжени сили and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: