СЕДЕМ СЪДБОНОСНИ СВЕТОВНИ СЪБИТИЯ


Календарът на Маите

Наниз от седем съдбоносни събития предопределя хода на световната история през миналия и началото на настоящия век.

Първото съдбоносно и досега за света събитие е създаването през 1913 г. на частната Федерална резервна система (ФРС), благовидно наричана централна банка на САЩ.

Федерална резервна система на САЩ

На практика ФРС е първото планетарно обединение на световната финансова олигархия. От тогава кукловодите на света диктуват от задкулисието на ФРС хода на световните процеси, дърпайки конците на издиганите от тях лидери на най-могъщата държава САЩ. С тяхната лека ръка експортът на долари и войни се превърна в основата на икономиката на САЩ. С нищо и днес не са загубили своята актуалност думите на американския конгресмен Луис МакФадън, изречени през далечната 1932 г.: „Ние имаме, в тази страна, една от най-корумпираните институции, които светът е познавал някога. Аз имам предвид Федералната резервна система. Тази зла институция разори народа на Съединените Щати и практически фалира нашето правителство. Това беше направено чрез корупционни практики на богатите лешояди, които я контролират“.

САЩ в Първата световна война

Второто критично събитие е Първата световна война, разпалена през 1914 г. от вече обединената във ФРС световна олигархия и продължила до 1918 г. В резултат на тази война, в която за пръв път е използвано химическо оръжие, са убити над 9 милиона души и ранени над 21 милиона човеци. Икономическите загуби от войната на потърпевшите страни възлизат на 360 милиарда тогавашни долара. С приблизителна такава сума се оценяват и несметните печалби на организаторите на войната, удобно скрити зад фасадата на ФРС. Фактите по включването на САЩ в Първата световна война с така наречената телеграма на Цимерман, разкриват интереса на световната олигархия от война на изтощение в Европа, посредством която САЩ се превръщат в единствената държава кредитор. След края на войната целия свят, с изключение на САЩ е обхванат в задълбочаваща се икономическа криза. До 1929 г. 60% от световните златни запаси се стичат към САЩ, защото задлъжнелите държави са принудени да плащат кредитите със своите златни резерви.

Третото знаково събитие е Октомврийската революция, наричана също Болшевишка революция, започнала на 7 ноември (25 октомври стар стил) 1917 година в столицата на Русия Санкт Петербург.

Октомврийска революция

След кръвопролитна гражданска война и разгромяване на нахлулите в страната германски, английски, френски, американски и японски окупационни войски, революцията завършва през 1922 г. със създаването на СССР. Тази революция е първият успешен опит за освобождаване на голяма част от света – над 22,4 млн. кв. км., с население над 256 милиона души от робията на скритата зад ФРС световна финансова олигархия и тъкмо в това се състои епохалното значение на това събитие. Октомврийската революция демонстрира реалната възможност на преход от капитализма към друго, много по-справедливо обществено устройство. Новият икономически и обществено-политически строй в Русия няма аналог в световната история. Болшевиките установяват своята власт над огромна територия и въвличат много народи с различно икономическо, социално и културно развитие. Социализмът оказа непосредствено или опосредствано влияние върху съдбата на много народи и хода на световното развитие през по-голямата част от XX век.

Четвъртото ключово събитие е Втората световна война, разпалена през 1939 г. отново от световната олигархия, чрез щедро финансиране на жадуващата за световен реванш нацистка Германия.

Втора Световна Война

Основна мишена на скритите зад ФРС кукловоди бе СССР,  territorio libre de Евразия, създаваща болезнен за олигархията прецедент, който трябваше да бъде заличен из основи. За целта кукловодите пожертваха Европа, която за кратко време бе завоювана от Германия. В крайна сметка обаче, Хитлер бе успешно насъскан срещу СССР. Изненадващо за световната олигархия СССР не само устоява на дотогава победоносната немска военна машина, но и прекърши нейната военна мощ, като има решаващ принос за победата и края на войната, приключила през май 1945 г. На Източния фронт са воювали 85% от германските войски и фактически те вече търпели пълно поражение, когато съюзниците откриват Втория фронт. В резултат на тази война загиват повече от 60 милиона души, като 22 милиона от тях са руснаци. За да демонстрират на впечатления от силата на съветската армия свят своето военно превъзходство, САЩ заличават от земята с новосъздаденото си ядрено оръжие японските градове Хирошима и Нагасаки, които нямат абсолютно никакво военно значение. Отново САЩ активно се включват едва в края на войната, която дотогава се води за взаимно изтощение на воюващите сили.  След войната САЩ отново е единствената държава кредитор. Съсипан от войната (70% от индустриалната инфраструктура в Европа е разрушена) и от огромния си финансов дълг към САЩ, капиталистическия свят отново попада под  финансова и политическа зависимост от Америка и нейните монополи, като Великобритания губи цялата си огромна колониална империя. Кукловодите на ФРС отново извличат баснословни печалби от кръвта и мизерията, обхванала света след края на войната, но така и не успяват да постигнат основната си цел – ликвидирането на СССР. СССР не само устоява, но и значително разширява своето влияние, под което попадат цяла Източна Европа и редица страни в Азия, начело с Китай. Така възниква световната социалистическа система, обединяваща 15 социалистически страни, заемащи 26% от земното кълбо и наброяващи 1/3 от населението. През 70-те години социалистическа система произвежда 40% от световната продукция.

Петото пагубно събитие е разпадът на СССР.

СССР

Към средата на 80 години на миналия век СССР бе умело въвлечен от САЩ в тежка оръжейна надпревара, която вкара съветската икономика в дълбока криза. Постепенно кризата обхвана цялото общество, като през 1985 г. доведе на власт група реформатори, начело с Михаил Горбачев. Срещнал вътрешна съпротива в стремежа си за кардинални реформи на обществото под лозунга на т.н. „перестройка”, Горбачев се обръща за помощ към Запада и в стремежа си да се задържи на върха на практика предава своята страна. Предателството е довършено от неговия наследник Борис Елцин. На 8 декември 1991 г. ръководителите на Русия, Украйна и Беларус Елцин, Леонид Кравчук и Станислав Шушкевич обявяват прекратяването на Съюзния договор на СССР. Разпадането на Съветския съюз довежда до изчезването на двуполюсния геополитически модел, основаващ се дотогава на баланса на силите на двете свръхдържави — САЩ и СССР. Първата задача на САЩ е да утвърдят своето световно господство, като окончателно сринат своя доскорошен съперник. С тяхното активно съдействие по времето на режима на алкохолика Елцин Русия е обезоръжена, деиндустриализирана и превърната в треторазрядна колониална държава. Същата участ постига и бившите европейски социалистически държави. Кръвопролитни междуетнически конфликти, безработица и мизерия обхващат цялата територия на някога могъщата световна социалистическа система. Изключение прави само Китай, който тръгва по свой самостоятелен път на развитие, съчетаващ властта на комунистическата партия със стопански либерализъм.

Владимир Путин

Шестото съдбоносно събитие е идването на власт в Русия през 2000 г. на президента Владимир Путин, който повежда тежка борба за възстановяване на суверенитета на Русия и нейното възраждане от развалините на бившия Съветски съюз. В условията на агресивно технологично и финансово надмощие на Запада ръководената от Путин Русия полага неимоверни усилия за отстояване на своята културно-цивилизационна самобитност, суверенитет и териториална цялост. В резултат на усилията на Президента бе възвърнат националния суверенитет върху руските природни богатства и положено началото на кардинална реформа на въоръжените сили и тяхното снабдяване със съвременно въоръжение. Даден е ход на мащабни инфраструктурни проекти и жилищно строителство, като са установени нови стандарти на използване на природните ресурси. В качеството на първостепенна задача на правоохранителните органи бе възложената борбата с корупцията и с религиозния и етническия екстремизъм, който под диктовка на Запада се опитва да надига глава на огромната територия на руската държава. Бяха предприети действия за стесняване възможностите на САЩ да се намесват във вътрешните работи на Русия чрез финансиране дейността на прозападната опозиция. Външната политика на Президента бе насочена към укрепване на контурите на евразийското политическо и икономическо пространство, чрез укрепване на връзките с Белорусия, Казахстан и Киргизия и на сътрудничеството с Китай, Индия, Бразилия и Република Южна Африка в рамките на БРИКС. Тази политика на президента Путин бе посрещната на нож от Запада, в чиито интереси влизаше по-нататъшното отслабване на Русия и нейното разделяне на малки държавици, природните богатства на които бъдат поставени под контрола на могъщи транснационални корпорации. Според налаганото от САЩ на Запад обществено мнение всяка страна като Русия, която не изповядва евроатлантическите либерални ценности на западните демокрации и има наглостта да укрепва своята национална държава, със самото си съществуване е заплаха за „свободния свят” и заслужава да бъде обект на „хуманитарна интервенция”.

11 септемвриСедмото епохално събитие е залезът на еднополюсния свят, започнал в началото на нашия век. За негов пусков механизъм символично могат да бъдат посочени четирите съгласувани самоубийствени атаки срещу САЩ, извършени на 11 септември 2001 г. в Ню Йорк и Вашингтон.  Достигнало до крайно дясно махалото на световното обществено-политическо развитие започна своя ход наляво. Пружината на ислямския антиамериканизъм, свита докрай от многогодишна агресивна антиарабска политика на Запада избухна в самоубийствен терор. Проведената в отговор на тези терористични актове свръхмобилизация на американската военна машина, разгънала отмъстителни операции в целия мюсюлмански свят, доведе до невиждан ръст на разходите и държавния дълг, който от 2001 г., когато беше 5770 милиарда долара или 57.4%  от БВП към 26 април 2011 г. се увеличи с 8625 милиарда долара и достигна до 14395 милиарда долара  или до 96.5% от БВП на страната. В стремежа да запази позицията на долара като резервна световна валута ФРС окончателно освободи от регулация т.нар. „екзотични финансови инструменти“ –  деривати, които се търгуват извън финансовите борси, като паралелно предприе успешна икономическа война срещу еврото. Тази политика доведе през 2007 г. до световна икономическа криза, която през 2008 г. се разрасна в световна финансова криза. Основните виновници според Конгреса на САЩ са президента Джордж Буш и шефа на ФРС Бен Бернанке, които са били начело на американските институции „забъркали“ световната криза. През лятото на 2011 г. САЩ бяха на прага на фалита на държавата, довел до безпрецедентното намаляване на кредитния й рейтинг. В тези условия предизвиканото от финансовата криза намаляване на социалните разходи на страните от ЕО доведе нарастване на центробежните тенденции в общността и рязко нарастване на социалното напрежение. Тези процеси протичат на фона на разрастващата се анархия в арабския свят, предизвикана от вдъхновената от САЩ „арабска пролет” и постоянно засилващото се влияние и международен авторитет на страните от БРИКС, на Русия и най-вече на Китай, който днес се превърна във втора световна икономическа и военна сила.

Настъпва 2013 г., която завършва столетния цикъл на наниза от съдбоносни събития, започнал с обединяването на световната олигархия под булото на Федералната резервна система на САЩ през далечната 1913 г. Историята отдавна е доказала, че световните империи възникват, достигат до върха на своето могъщество и закономерно залязват. Такава съдба закономерно очаква и САЩ и само от лидерите на тази страна зависи доколко те ще успеят да се еманципират от зловещата власт на ФРС, за да не допуснат реализацията на присъщия на световната олигархия рефлекс да решава всички свои проблеми с унищожителни световни войни.

Posted on 31.12.2012, in Общество and tagged , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: