ЗАЩО МЮСЮЛМАНИТЕ НЕ ПРАЗНУВАТ НАШАТА НОВА ГОДИНА?


ЗАЩО МЮСЮЛМАНИТЕ НЕ ПРАЗНУВАТ НАШАТА НОВА ГОДИНА?

Да бъде мирна и честита!
Да бъде спорна и добра!
Полята нека да са пълни с жито,
градините със плодове, цветя!
И нека всичките да сме щастливи,
и нека да сме малко по-добри!

Ани Дюлгерова

Тези съкровени пожелания, с които всяко семейство в Европа, Америка и Австралия посреща вълшебния и радостен празник Нова Година са абсолютно чужди за мюсюлманите. Главната причина, поради която те не празнуват нашата Нова Година е защото това не е ислямски празник. Ислямският блог „Ислям за мюсюлманите и немюсюлманите” http://islambulgaria.blogspot.com/2010/12/blog-post_1213.html.  дава изчерпателен отговор на този въпрос: „Всеизвестен факт за мюсюлманите в света е, че нито Коледа, нито Нова година присъстват в листата на техните мюсюлмански празници. Ислямската нова година, която започва с началото месец мухаррам не е празник и не се празнува от мюсюлманите. Коледа е празник, на който се празнува Рождество Христово, рождението на един от пратениците на Аллах. Никой от Неговите пратеници не е наставлявал рабите на Аллах да празнуват рождението на когото и да било. Тези тържества са възникнали вследствие на измислиците на хората”.

Полунощ, камбани бият, звън в студена нощ ехти.

Ангел с радост от небето: „Бог роди се!“ – възвести.

Свети храмове се пълнят с тържество и благочест

и сърцата тихо слушат тая мила, блага вест.

Елин Пелин

Въпреки, че повечето българи не са религиозни, малцина са онези, които остават напълно безчувствени през тихата и свята нощ в навечерието на Рождество Христово – най-големият църковен празник на християнския свят. Как да им обясним, че не се чувстваме „раби” и затова не ни е нужно ничие „наставление”, за да проумеем, че Рождество Христово е не само дата във времето, но и начало на  духовната история на голяма част от човечеството. Затова чудото на Рождеството винаги ще свети в сърцата ни!

Освен, че не съвпада с нашата като дата и месец, ислямската нова година има и различно летоброене. То започва с годината „Хиджра“ (на арабски „преселване“), когато Мохамед заедно с последователи се премества от град Мека в оазиса Ясриб (град Медина). Пророкът се изселил, защото проповедите му нямали успех в родния му град, а в оазиса Ясриб народът го избрал за вожд и съдия. Смята се, че Мохамед е пристигал в Медина на 24 септември 622 н.е. с едни от последните заселници, но халифът Омар I заповядал мюсюлманското летоброене да започне от 16 юли. Така всяка година тяхната Нова Година мени датата си. Затова през м.юли на 2012 г. мюсюлманите са чествали тяхната 1391 нова  мюсюлманска година.

Според Корана всеки празник трябва да е поклонение пред Всевишния, а  честването на Новата Година не е такъв празник. Той е езическо тържество, а който празнува езически празници и самият се превръща в езичник, а значи грешник.

В чашите да сипем руйно вино!
В душите ни днес музика звучи!
Да вдигнем тост за Новата година,
с искрящи от веселие очи!

Румен Ченков

Честването на Новата Година е празник, когато хората си казват „Наздраве!” и си пожелават много щастие и радост. „Тези тържества са преизпълнени от алкохол, комар, танци, прелюбодейства и всевъзможни превратности, които отдалечават човека от неговата същност” – назидателно се пояснява в същия блог, защото за мюсюлманите алкохолът е напълно забранен.

Как да им обясним, че празниците ни Рождество Христова и Нова година, макар и почетени с люта ракия и руйно вино, нямат нищо общо с „комар, прелюбодейства и всевъзможни превратности, които отдалечават човека от неговата същност”, както се опитва да ни убеди незнайният мюсюлмански наставник. Веселие –да, танци – да, но нима и в това не е човешката същност – да съумее в празнични дни да се издигне над пълното с проблеми житейско ежедневие, за да нахрани душата си с вечната надежда за по-добри бъднини.

 

«Ну, Дед Мороз, погоди!»

Мюсюлманите са против и добрия Дядо Мраз или Дядо Коледа, за тези, които свързват новогодишните празници с коленето на прасетата? Ако проявявате интерес какъв е произходът на легендата за добрия старец, то в същия блог може с изненада да научите, че тя има турски произход: „Самото название “Дядо Коледа”, което през социалистическия режим бе променено на “Дядо Мраз”, при различните народи се променя на “Saint Nicolas”, Nicolas of Mariya”, “Santa Klaus”, “Pepe Noel”, “Baba Noel” се явява име на неизвестна личност. Според легендата в гр. Patara, провинция Mugla в Турция имало църква “Santa Klaus”. Свещеникът на тази църква научил, че трите дъщери на някакъв бедняк нямали пари за чеиз. Тогава той се промъкнал незабелязано и подхвърлил няколко кесии със злато. По този начин трите дъщери си разрешили проблема с чeиза. От тогава насам милиони хора са свързвали надеждите си с тази легенда”.  Нито повече, нито по-малко.

Основният мюсюлмански извод е, че макар и с турски произход, легендата визира чисто езически празник. Дядо Мраз или както там ще го наречете, според мюсюлманите е отрицателен персонаж, вулгарна смесица между езичество и социалистическа пропаганда. Да се очакват от него подаръци е допълнително отегчаващо вината обстоятелство, защото благодеяния човек може да очаква само от Всевишния.

ЗАЩО МЮСЮЛМАНИТЕ НЕ ПРАЗНУВАТ НАШАТА НОВА ГОДИНА?

Мюсюлманите са и против елхата и нейното украсяване, защото е езически обичай. Окачването на украшения върху дръвчето според тях е идолопоклоничество. Още повече възражения те имат срещу обикалянето на елхата от децата, защото мюсюлманите трябва да обикалят само около Кааба – ислямската светиня в Мека, Саудитска Арабия. Новогодишната ни трапеза е пълна с лакомства, които в други дни на годината не можем да си позволим. А това според мюсюлманите е излишно разточителство, което също е грях.

Как да им обясним, че още от детството, в спомените на всеки от нас Нова Година идва с преизпълнената с мамините лакомства трапеза и с маскирания като Дядо Мраз татко, който край украсената новогодишна елха ни раздава новогодишните подаръци, символизиращи нашата принадлежност към родното семейно огнище, в което никога не ще угасне жаравата на взаимната ни обич.

Честито Рождество Христово и Новата 2014 година приятели на Инфобалкани! Дано Божията светлина с обич озари душите и сърцата Ви! Дано Бог да благослови делата Ви, за да се превърнат те в сбъднати мечти!

Posted on 31.12.2012, in Международна политика and tagged , . Bookmark the permalink. 5 коментара.

  1. Анонимен

    тъпи резани тикви. да гният в невежество

  2. Клавдия

    Много неточности има в статията и определено не е безпристрастна. Спрях дасе чета след като наричате Свети Николай някакъв си свещенник от Турция. Свети Николай чудотворец е бил с доста повече , но както и да е. Освен това арабският свят и мюсюлманският свят са различни неща.. Иранци ,Афганистанци и други персийски народи празнуват различна Нова година ,която съвпада с нашата първа пролет пък те са мюсюлмани също. Съветвам ви да проверявате информацията която представяте на хората, защото подвеждате хората. Благодаря

  3. diamantena

    Всички които не почитат Коледа са езичници за това невежи хора

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: