Румъния: ново колониално правителство


Румъния: ново колониално правителствоМиналата седмица политическата криза в Румъния формално приключи. Президентът Траян Бъсеску се съгласи с назначаването за премиер на своя главен политически противник, лидера на румънските социалдемократи Виктор Понта.

Новото правителство вече получи подкрепа от парламента и започна да работи. Като че ли обществото следва да се успокои и да се готви за празниците, но в румънската преса се наблюдава определено разочарование. Привържениците на президента затаиха обида и съжаляват, че му се е наложило да се смири с това, че главният му противник става премиер. А противниците на президента вече успяха да се разочароват от новия премиер и да го обвинят в „съглашателство”, мекушавост и дори предателство на интересите на избирателите.

От Социаллибералния съюз, получил над 60% гласове, очакваха реванш. След като Вашингтон и Брюксел накараха официален Букурещ да признае за невалидни резултатите от референдума по оставката на Траян Бъсеску, привържениците на опозицията искаха възстановяване на поне някакво подобие на национално достойнство. За Социаллибералния съюз гласуваха същите избиратели, които през лятото гласуваха за оставка на Бъсеску и смятаха, че победата на Социаллибералния съюз е най-добрия начин да се отмъсти на президента за това, че техните гласове на референдума са били анулирани от един външен диктат.

Главната интрига беше – ще се съгласи ли президентът с назначаването на лидера на опозицията за премиер? От гледна точка на победилия на изборите алианс, Конституцията на Румъния задължаваше президента да го направи, но неговите привърженици се придържат към друга трактовка на Основния закон. Опозицията обеща отново да подложи президента на импийчмънт, ако той не се съгласи да признае поражение и да назначи за премиер Понта. Изглеждаше, че Бъсеску отново ще бъде принуден да капитулира, но тук отново се намеси Западът.

Посланикът на САЩ в Букурещ Марк Гитенщайн нанесе неофициална визита на лидера на опозицията. Темата на преговорите остана в тайна, но резултатите от визитата се видяха веднага: на следващия ден лидерите на победилия на изборите Социаллиберален съюз се съгласиха за неформална среща с президента. Срещата мина в режим на най-строга секретност, през нощта, в президентския дворец.

На тази среща президентът и бъдещият премиер подписаха някакъв „акт за съвместно съществуване”. Този документ силно ограничава възможностите на правителството и премиера, а Бъсеску получава гаранции за неприкосновеност на политическата система, която бе изградил в течение на двата си президентски срока. Фактически Виктор Понта се отказа от всякакви опити да влияе върху външната политика на страната, от реформиране на системата за правосъдие и силовите структури, както и от всякаква критика по адрес на президента. Невъзможно е да се повярва, че лидерът на алианса, спечелил над 60% гласове, би могъл доброволно да обвърже себе си и колегите си от правителството с подобни обещания. „Актът за съвместно съществуване” по-скоро напомня „акт за капитулация”, подписан под натиска на Запада. Мнозина симпатизиращи на Социаллибералния съюз журналисти окачествиха решението на Понта като „грешка”, а в социалните мрежи на избирателите този документ го нарекоха „акт на предателство”.

Най-вероятно е, че въпреки формалното приключване на политическата криза, 2012 година ще стане в историята на Румъния като година, в която една колониална администрация се смени с друга. Въпреки успеха на американската дипломация, тази „рокада” едва ли може да се признае за сполучлива. В резултат от грубата намеса на Запада във вътрешната политика и подкрепата, оказана на непопулярния президент, значително количество избиратели започнаха да изпитват силни антизападни чувства, а материализацията на тези чувства в политическата сфера е просто въпрос на време.

Posted on 29.12.2012, in Балканите and tagged , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: