Путин внесе за ратификация в Държавната дума споразумението с Италия за транзит на оръжие


Путин внесе за ратификация в Държавната дума споразумението с Италия за транзит на оръжие Президентът Владимир Путин внесе за ратификация в Държавната дума споразумението с Италия за железопътен транзит на въоръжение, боеприпаси, военна техника, имущество и персонал през територията на Русия във връзка с участието на италиански въоръжени сили в операциите в Афганистан.

Съгласно текста на документа, транзитът се осъществява въз основа на генерално или еднократно разрешение, „което се издава от руски компетентен орган“. То се анулира автоматично в случай на прекратяване на действието на споразумението. В заявката за получаване на разрешения трябва да се посочи списък на товарите, срокове за превозване, маршрут и редица други сведения.

„Руската страна има право да откаже да издаде разрешение за транзит в случай, че бъде установено, че прехвърлянето на товари и персонал не съответства на целите на настоящото споразумение  може да представлява заплаха за националната сигурност на РФ“, – дава цитат от текста ИТАР-ТАСС.

Транзитните превози на персонал се осъществяват, като правило, с пътнически вагони на руската железница. При това персоналът и специалистите са длъжни да спазват руските закони. На тях им се разрешава да напускат вагоните на местата за техническо спиране в рамките на пропускателния пункт. При това те могат да носят военна форма, обаче е забранено да имат при себе си оръжие и боеприпаси.  В споразумението се уточнява също, че   транзитът се осъществява с товарни вагони с коловоз 1520 милиметра. Военните товари и персонал подлежат на митнически, граничен и при необходимост на друг контрол. Италианската страна поема всички разходи по транспортирането на товарите. Споразумението беше подписано в Сочи на 3 декември 2010 година.

Posted on 29.12.2012, in Международна политика and tagged , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: