Корпорация „Енергия”: Нов космически кораб с нови възможности


Корпорация „Енергия”: Нов космически кораб с нови възможностиРакетно-космическата корпорация „Енергия” завърши техническото проектиране на новия руския пилотируем космически кораб. Той трябва да замени легендарните кораби „Съюз”. Към 2017 година трябва да започнат летателните му изпитания.

За първи път пълноразмерен макет на новия космически кораб беше показан на Международния авиационно-космически салон МАКС-2011. В момента компанията „Енергия” съобщава за завършването на техническото проектиране на кораба с използването на цифрови технологии. Според проекта, той ще може да доставя в орбита до 500 кг товар. Но основното му предназначение е изпращането в околоземна орбита на екипаж от 6 души, а не трима, както сега, – разказва главният редактор на списание „Новости космонавтики” Игор Маринин:

– С този проект пестим от ракетно гориво, ракети и разходите за материалното осигуряване на орбиталната станция.  Ако е нужен екипаж от 3 души, може вместо космонавтите да се натовари допълнително оборудване. Така корабът става и товарен. Освен това, този кораб е универсален. Той е предназначен не само за полети в околоземна орбита и снабдяване на орбиталната станция, като сегашния вариант „Съюз”, но и за далечни полети. Неговите модификации могат да обиколят Луната, да излезят в орбитата на Луната.

Ако бъде взето решение за строителството на орбитална станция, то нейното снабдяване ще може да се осъществява с помощта на този кораб, подчертава експертът. Освен това, той може да осъществява дълги автоматични полети, тъй като има голям ресурс.

В новия кораб космонавтите ще имат по-комфортни условия за работа (почти 2 пъти повече полезно пространство) и е по-удобен за управление. Разработена е нова система за кацане, която позволява значително да бъде намалено натоварването.

Руските експерти в областта на космонавтиката смятат, че разработващият се космически кораб може да стане базов за пилотируемите полети към Луната. Най-подходящата ракета-носител за новия кораб трябва да бъде разработващият се руски носител от модулен тип „Ангара”. Както твърдят специалиистите, универсалният кораб при нужда може да се монтира и на други ракети-носители.

Posted on 29.12.2012, in Икономика and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: