Китай и Русия ще построят най-безопасната АЕЦ


Китай и Русия ще построят най-безопасната АЕЦ В Китай е даден старта на строителството на втория етап  на Тянванската АЕЦ, която се изгражда с непосредственото участие на Русия.

В източната част на Китай започна строителството на втория етап на Тянванската АЕЦ, изграждана по руски проект и с руски реактори ВВЕР1000. Формалният старт на изграждането на 3 и 4 енергоблокове беше даден при изливането на първия бетон на мястото, където ще се появят блоковете. Руската делегация оглавяваше първият заместник на Генералния директор на Държавната корпорация по атомна енергия „Росатом“ Александър Локшин, а китайската – генералният директор на Китайската държавна корпорация за ядрена промишленост Цян Чжимин.

Във втория етап на централата ще бъдат монтирани  енергоблокове с мощност 1060 МВт всеки, аналогични на първите два блока, които от 2007 г. успешно се експлоатират в първия етап  на централата. По оценки на независими експерти, Тянванската АЕЦ в момента е най-безопасната атомна електроцентрала не само в Китай, но и в света.

Необходимо е специално да се отбележи, че това е първият международен проект в областта на атомната енергетика, който стартира в Китай след отменяването на 24 октомври т.г. от Държавния съвет на КНР на временната забрана за изграждане в страната на нови ядрени обекти, въведена след аварията във Фукушима в Япония. В тази връзка е важно да се подчертае, че заложените поначало в руските енергоблокове технологии и системи за защита напълно отговарят на въведените от китайското правителство през октомври т.г. повишени изисквания в областта на  ядрената безопасност. Затова те не се нуждаят от изменения и доработване за разлика от редица други ядрени проекти, от които КНР трябваше да се откаже поради тяхното несъответствие на новите критерии за безопасност.

На 6 декември в Москва в рамките на 17-а редовна среща на ръководителите на правителствата на Русия и Китай беше подписан междуправителствен протокол за сътрудничество в изграждането на блокове 3 и 4 на централата,  което се извършва в съответствие с генералния договор, който влезе в сила през август 2011 г. От руските и китайските компании-изпълнители на проекта беше извършена голяма предварителна работа по подготовка на площадката, изработването и доставянето на нея на необходимото оборудване, което позволи строителството да започне точно по планирания график.

На декемврийската среща на ръководителите на правителствата на двете страни е постигната договореност за началото на консултации и преговори за съвместно изграждане на нови енергоблокове на тянванската площадка, която е изчислена за разполагане на нея на общо 8 ядрени реактора. Руските компании предлагат за изграждането на 3-я и 4-я етап на Тянванската АЕЦ ядрено-енергийни установки от най-последно поколение. Те осигуряват най-голяма икономическа ефективност и най-високи гаранции за безопасна експлоатация, изключващи възможността от изтичане на радиация в околната среда даже в случай на едновременното влияния върху енергоблоковете на най-тежки външни въздействия, като падане на голям пътнически самолет, мощно земетресение и цунами, аналогично или по-силно от това през март 2011 г. в Япония. Така че населението на Китай може да бъде спокойно за своята безопасност, имайки подобни АЕЦ.

Важно е и това, че значителна част от високотехнологичното оборудване за бъдещите енергоблокове се очаква да бъде произведено в китайски предприятия. Строително-монтажните работи ще се извършват основно също от китайски специалисти. За сметка на това в КНР ще бъдат създадени голям брой работни места.

Текст:Евгений Соловьов(Пекин)

Posted on 29.12.2012, in Енергийни проекти and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: