Москва и Ташкент не се отказват от партньорството


Москва и Ташкент не се отказват от партньорствотоИзлизането на Узбекистан от ОДКС няма да се отрази на неговото сътрудничество с Русия

 

В навечерието на планираната за сряда среща на върха на ОДКС в Москва Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров направи посещение в Узбекистан – страна, която в руските експерти предизвиква все по-противоречиви чувства. Още повече, че Москва продължава да счита Ташкент за един от основните си търговски партньори в Централна Азия.

От една страна, заседанието на руско-узбекската междуправителствена комисия, проведена на 13 декември в Ташкент, беше изключително емоционална. По същество, първият вице-премиер на правителството на Узбекистан Рустам Азимов постави ултиматум на Русия, в съответствие с който Москва трябва в най-кратки срокове да даде съгласие за задължително извършване на независима международна експертиза на проекта за строителство на  Камбаратинската ВЕЦ. В противен случай Ташкент заплашва с „усилване на напрежението и натрупването на конфликтен потенциал в средно-азиатския регион“. Става дума за стартиралият през септември 2012 година руско-киргизки енерго-проект, наричан в Узбекистан опит на Русия да се вклини във водната тематика в региона.

Заедно с това, Ташкент е крайно недоволен от въведената от Москва ютилизационна такса за узбекските автомобили. На заседанието на междуправителствената комисия Азимов беше непреклонен: „Принудени сме да констатираме, че руската страна е предприела стъпки, които съществено влошават условията за достъп на  продукцията, произведена в Узбекистан, на руския пазар“. Русия действително въведе от 1 септември 2012 година ютилизационна такса. От Москва обясняват, че това е обосновано от приемането на Русия в СТО и намаляването на импортните мита за транспортните средства.

Експертите отбелязват, че излизането на Узбекистан от ОДКС и възможното появяване на узбекска територия на американска база са брънки от една съща верига.

Не трябва да забравяме и за това, че Ташкент обяви желанието си да прекрати своето членство в ОДКС. Днес в Москва на срещата на върха на тази ключова за осигуряването на сигурността в средно-азиатския регион организация трябва да бъде официално оформено решението за излизането на Узбекистан от ОДКС. При това Ташкент в открит текст заявява за своята заинтересованост от сътрудничество със САЩ по извозването на въоръженията от Афганистан през 2014 година.

А експертите заговориха, че излизането на Узбекистан от ОДКС и възможното появяване на узбекска територия на американска база са брънки от една съща верига. Наистина, в приетата през септември 2012 година нова концепция  за външно-политическата дейност на страната се казва, че се изключва разполагането на узбекска територия на каквото и да било чужди военни контингенти. В същото време в публикуваният на 12 декември във Вашингтон доклад „Енергия и сигурност от Каспийско море до Европа“ се казва, че Узбекистан заедно с Туркмения и Азърбайджан трябва да „ограничат намиращите се в Русия енергийни лостове за натиск върху европейските съюзници от НАТО“.

Същевременно в навечерието на визитата на Лавров в Ташкент официалният представител на МВнР на Русия Александър Лукашевич подчерта: „Отношенията между Русия и Узбекистан се градят на принципите на стратегическото партньорство и съюзничество“. А Азимов в хода на заседанието на същата междуправителствена комисия отбеляза: „Ние потвърждаваме нашата готовност за съвместна реализация на значими проекти“. Впрочем, в Узбекистан вече действат 858 предприятия с участието на руски капитал. Още повече, според думите на Изпълнителния секретар на ОНД Сергей Лебедев, до края на тази година Узбекистан ще се присъедини към зоната за свободна търговия на ОНД. А заместник-председателя на правителството на РФ Дмитрий Козак през миналата седмица отбеляза, че потенциалът на руско-узбекското сътрудничество „далеко не е изчерпан“ и съгласуването на проект за споразумение за взаимна защита на инвестициите има „изключително важно значение за създаване на  подходящ инвестиционен климат“.

Във всеки случай вчера след края на преговорите си министъра на външните работи на Узбекистан Абдулазиз Камилов Сергей Лавров заяви: „Ние имаме висока степен на готовност по голямо количество съвместни документи. Днес ние констатирахме натрупването на позитиви“.

Реклами

Posted on 23.12.2012, in Международна политика and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: