Ролята на Генералният Щаб ще бъде повишена


Ролята на Генералният Щаб ще бъде повишенаВ петък, 14 декември, Държавната Дума прие на първо четене поправка в закона «За отбраната» за усъвършенстване на системата за държавно и военно управление в мирно и военно време. Измененията в законодателството предвиждат разработване на нов План за отбраната на РФ, а също и уточняване на пълномощията на президента и правителството, функциите на регионалните органи на изпълнителната власт и местното самоуправление в областта на организирането на отбраната, дава определение на понятието «териториална отбрана» за единно разбиране на този термин.

«Предвижда се всички органи (в това число и местните власти) да взимат участие в териториалната отбрана. Това са защитата на мостовете и  комуникациите. Това е сътрудничество на всички регионални органи на властта», – отбеляза председателят на парламентарната комисия по отбраната Владимир Комоедов (КПРФ), съобщи РИА Новости. Новото положение за Генералния Щаб ще бъде утвърдено от президента на страната, а не от Министерството на отбраната.

«Съгласно новият документ, ролята на Генералния Щаб се повишава в областта на управлението на военната организация на държавата. Изхождайки от това, Генералният Щаб ще планира в интерес на отбраната не само дейността на Въоръжените сили, но и на всички останали войски и въоръжени формирования», – подчертава Комоедов. От сега нататък Генералният Щаб ще бъде под контрола, не само на министъра на отбраната, но и на президента, превръщайки се в извънведомствен орган в мирно и военно време, разработващ плановете в интерес на отбраната.

Posted on 21.12.2012, in Международна политика and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: