Непобедимото оръжие на слабите


Непобедимото оръжие на слабитеРусия формално притежава третия по численост като цяло (след КНР и САЩ) и втория (след САЩ) атомен подводен флот в света. Според мнението на заместник-директора на Института за политически и военни анализи Александър Храмчихин, в Русия трябва да се даде приоритет на развитието на подводния флот като съставна част на Стратегическите Ядрени Сили (СЯС) и като средство за поразяване на носителите на крилати ракети с морско базиране и морска компонента на ПРО.

Независимо от огромният прогрес в сферата на Противоподводната отбрана (ППО), подводниците, подобно на танковете и вертолетите, си остават уникален и безалтернативен клас бойна техника. Това се обяснява с две техни принципни особености – скритост и способност да се преместват в три-измерното пространство. Освен това, подводницата винаги открива надводния кораб по-рано, отколкото той нея.

Както показва историческият опит, подводниците се оказват едно много ефективно средство за борба на по-слабия флот с по-силния, а също и с търговското корабоплаване. Подводниците са по-евтини от надводните кораби, построяват се по-бързо, техните екипажи са с по-малък личен състав.

Но главното преимущество си остава именно скритостта, която често може да компенсира численото превъзходство на противника. Ето защо този клас оръжия е много привлекателен за развиващите се страни.
Новите възможности на подводниците се появяват във връзка със създаването на ВНЕУ (въздухо-независими енергетични установки). Те осигуряват възможност на неатомните подводници да се намират постоянно в подводно положение. Същевременно те са по-прости и по-евтини за строителство и експлоатация, по-екологични, достъпни за значително по-голямо количество страни и по-безшумни, отколкото атомните подводници (АП).

Към настоящият момент такива ВНЕУ притежават немските подводници проект 212 и 214, френските „Скорпен“, испанските S80, шведските „Готланд“ и „Вестергетланд“, японските „Сорю“, китайските „Юан“ (проект 041).

Развитието на КРМБ (крилати ракети с морско базиране) превръща подводниците в пълноценно средство за борба срещу брега. Подводниците от руските и китайските проекти с ракети от семейството на „Яхонт“ и „Калибър“, а по-късно и с китайските КРМБ, могат да създадат сериозни проблеми за ВМС и въобще на ВС на всяка страна, включително на САЩ и на самите Китай и Русия.

Непобедимото оръжие на слабите

Военно-морският флот на Русия планира да пуснe за морски изпитания подводницата Б-90 «Саров» с експериментален двигател на водород

 

Главна тенденция в развитието на подводниците ще бъде по-нататъшното увеличаване на тяхната скритост. Обаче в тази област вече практически е достигнат предел, доколкото е невъзможно да се доведе до нула видимостта  на  достатъчно крупни обекти, каквито са подводниците. Даже ако се удаде по някакъв начин да се доведе до нула акустическата и магнитната видимост, няма да е възможно да се избавим от гравитационното поле и килватерната следа.

 

Изглежда, също така, че почти е достигнат предела и в скоростта на подводниците. Най-важният ресурс си остава увеличаването на дълбочината на потапяне, доколкото тук до предела има още много. Цел може да бъде достигането на километрови дълбочини и способността да се използва от тези дълбочини поне на торпедното оръжие. Това би осигурило на подводниците преминаване в ново качество. Истината, обаче, е, че сложността на задачите в тази област са много големи и многопланови.

Непобедимото оръжие на слабите

АПКР (атомна подводница с крилати ракети) от типа „Охайо“ – носител на голям брой (над 100) КРМБ

 

Не е изключено развитието на опита от американските АПКР (атомна подводница с крилати ракети) от типа „Охайо“, т.е. създаване на нови или преоборудване на съществуващи АПБР  (атомни подводници с балистични ракети) в носители на голям брой (над 100) КРМБ От друга страна е възможна появата на малки подводници за крайбрежната зона, предназначени за противодесантна отбрана и предотвратяване на удари по своята територия с помощта на КРМБ.

 

САЩ притежават най-големият подводен флот, състоящ се от (без да броим АПБР, отнасящи се към СЯС (стратегически ядрени сили) и описани в статията „Абсолютно безполезно оръжие“) 4 АПКР от типа «Охайо», 9 АП (атомни подводници) от типа «Вирджиния» (техният общ брой ще достигне от 30 до 40), 3 АП от типа «Сий Уулф» и 42 (+1 в резерв) АП от типа «Лос Анджелис». Те притежават много широки възможности, както за борба с ВМС на всеки противник, така и за удари по брега с помощта на КРМБ «Томахоук».

Едновременно с това, американците притежават и най-значителните възможности за противоподводна отбрана. Тук през 1950 г. е започнало, а към началото на 60-те е завършило развръщането на системата SOSUS (SOund SUrveillance System), състояща се от положени на грунта хидрофони, съединени с кабели един с друг и с наземните станции за обработка на сигналите. Тази мрежа е обхванала разстоянието от Гренландия до Норвегия и Великобритания, а също и по продължение на тихоокеанското крайбрежие на САЩ.

Непобедимото оръжие на слабите

Сега американците практически са консервирали системата SOSUS (заради големите разходи)

 

На същите тези рубежи действаха множество кораби и патрулни самолети, постоянно „слушащи морето“. Надводните кораби теглеха след себе си хидроакустични антени с дължина до 2,5 км, потопени на 100-500 м. Самолети хвърляха радиохидроакустични буиове, което осигуряваше оперативно прослушване на океана във всяка точка. Системата постоянно се разширяваше, като към 80-те години обхващаше 75% от акваторията на северното полукълбо, а също и непрекъснато се модернизираше в техническо отношение.

 

Сега американците практически са консервирали системата SOSUS (заради големите разходи). Вместо нея се появи система, включена в концепцията за „мрежовоцентрична война“. Тя се състои от излъчватели LELFAS (Long-Endurance Low-Frequency Active Source) и приемници ADS (Advanced Deployable System). Излъчвателите имат габарити от около 3 м и могат оперативно да се поставят от кораби, подводници и самолети на всяко място и по всяко време. Приемниците представляват 20-километрови оптически кабели, включващи няколко хиляди хидрофона. С помощта на специални модули те предават данните „горе“. Към ADS могат да се подключат АП и с тяхна помощ да се прослушва подводната обстановка.

Русия формално притежава третия по численост като цяло (след КНР и САЩ) и втория (след САЩ) атомен подводен флот в света. Само благодарение на подводниците си отечественият ВМФ не е пренебрежимо малка величина.

 

Ако не се броят 10 РПК СН (ракетен подводен крейсер със стратегическо назначение) и 10 подводници със специално назначени, ВМФ на РФ днес има 8 АПКР пр. 949А (3 в СФ, 5 в ТОФ), 11 АП пр. 971 (6 в СФ, 5 в ТОФ), 4 АП пр. 945 (в СФ), 4 АП пр. 671РТМК (в СФ), 17 подводници пр. 877 (7 в СФ, 8 в ТОФ, по 1 в БФ и ЧФ). По-голямата част от тези подводници беше изведена от строя още преди разпада на СССР, а останалите – в първата половина на 90-те години.

В резултат на това, както и в редица други случаи, най-перспективният вариант се оказа връщането към съветския проект, усъвършенстван преди за експорт.

 Непобедимото оръжие на слабите

На подводницата проект 636 са внедрени най-съвременни достижения

 

Сега за ВМФ на РФ се строят подводниците пр. 636, които преди бяха предназначени само за експорт (в Китай, Алжир, Виетнам). Предвижда се да бъдат построени 6, но не е изключено техният брой да се увеличи.

Очевидно е, че като цяло в Русия за обозримото бъдеще трябва да се даде приоритет на развитието на подводния флот като съставна част на СЯС и като средство за поразяване на носителите на крилати ракети с морско базиране и морска компонента на ПРО.

 

Posted on 21.12.2012, in Въоръжени сили and tagged , , , . Bookmark the permalink. 2 коментара.

  1. Анонимен

    И сега само да припомним, че в заглавието има българска следа. А ликвидирането на подводния ни флот е дело на хора зависими от Москва. Същото важи и за Въоръжените сили на Р. България. Да споменем и тумора МВР.

  2. Анонимен

    има малка грешка подводния ни флот е ликвидиран от хора силно зависими от САЩ

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: