КРАЯТ НА СВЕТА НА ЗЛАТОТО


КРАЯТ НА СВЕТА НА ЗЛАТОТО

През м. юни на тази година малка групичка от строго официално облечени лица влезе в сградата на Ню-Йоркския клон на Федералния резерв на САЩ, известна като Italian Renaissance fortress – Италианска ренесансова крепост, която се намира на 33 Liberty Street,  на една пресечка от Wall Street. Страховитата горила от охраната на клона изчака докато всички влязат в асансьора, натисна копчето и той бавно заслиза надолу. Там, пет етажа или 24 метра под Манхатън в подземията на клона на Федералния резерв по документи се съхраняват 560 000 златни кюлчета, от които 34 021 принадлежат на резерва, а останалите са на други страни. Охранителят не вярваше на очите си. Той беше прав. До този момент в светая светих на Ню-Йоркския клон на Федералния резерв външни лица, не като туристи, а като инспектори за проверка на златото, не бяха  допускани от създаването на Федералния резерв през 1913 г.

КРАЯТ НА СВЕТА НА ЗЛАТОТО Основна заслуга за това има конгресменът от Тексас Рон Пол, който още през 1981 г повдигна въпроса за необходимостта от извършване на ревизия на Федералния резерв. Тогава по негова инициатива бе формирана т.н. Gold Commission – комисия на Конгреса, на която бе възложено разследване на ролята на златото във финансовата система на страната. Оттогава ежегодно, но безрезултатно Рон Пол настояваше за връщане към златния стандарт и за ежегоден одит на  Федералния резерв. По негово настояване бе формирана Подкомисия за разследване на лихвената политика на Федералния резерв. През 2010 г. Конгресът приема законопроект за ограничен одит, въз основа на който:

  • През октомври 2011 г. бе извършен одит на Федералния резерв, в резултат на който бяха установени „огромни конфликти на интереси” по време на финансовата криза, поради свързаността на 18 бивши и настоящи членове Управителния съвет на Федералния резерв с банки и компании, намиращи се в критично положение, които по време на кризата са получили спешни заеми, включително General Electric, JP Morgan Chase и Lehman Brothers.
  • През юни 2012 г. бе извършен първи одит на Ню-Йоркския клон на Федералния резерв.

Наред с управителя на клона в асансьора бяха представители на Government Accountability Office – следствен орган на Конгреса на САЩ и главния инспектор на министерството на финансите. С решение на Конгреса те бяха натоварени да извършат одит на съхраняваните в този клон на Федералния резерв 7000 тона кюлчета злато. Беше им разрешено на случаен принцип да изберат 350 или пренебрежителните 0,0625% от складираните 560 хиляди кюлчета, чието съдържание да проверят чрез взимане на проби с помощта на бормашина. Да, да, по допотопен начин, с бормашина, а не чрез отдавна разработена и утвърдена методика с ултразвук. Това си има своето обяснение. Близо 98% от златото на този трезор е собственост на централните банки на чужди държави, което означава, че тук би трябвало да са складирани около 23% от официалните златни резерви в света. При това положение обстойната проверка на наличните златни кюлчета с бормашина би отнела десетки години. Следва да се има предвид, че тук се съхранява само малка част от около 5% от златото на американската държава, поверено през 1933 г. за съхранение на Федералния резерв. Останалото злато на САЩ се пази в други клонове, най-известни от които са прословутия Форт Нокс, Уест Пойнт и монетния двор в Денвър.

Важно е да се отбележи факта, че приетият през 2010 г. закон за проверката на Федералния резерв ограничава фокуса на одита. Затова при проверката на Ню-Йоркския клон е било разрешено тя да се извърши по един единствен критерий: дали някои от златните кюлчета не са заменени с волфрамови, но не и дали самото тегло на кюлчето съответства на стандарта. Не е било разрешено да се извърши и далеч по важната проверка по документи за изясняване кога и какви финансови операции са били извършвани със златото на американския народ.

Междувременно сенатор Пол и негови поддръжници поведоха борба за приемането на проектозакон значително разширяващ обхвата на одита на Федералния резерв. Решаваща подкрепа на аргументи на Пол и неговите поддръжници в конгреса оказа информацията, заляла медиите в началото на годината че:

  • значителна част от златните кюлчета са подменени с волфрамови, които имат същото относително тегло.
  • Федералния резерв е заложил част от златото в рискови финансови операции по света.

Показателни за ожесточения характер на дискусиите са думите на конгресмена Денис Кусинич  от Охайо: “ Федералния резерв създава трилиони долари от нищото и ги дава на банките. Конгресът е на тъмно. Федералния резерв ни сюрпризира с  ипотечната криза. Конгресът е на тъмно. Федералния резерв си играе с LIBOR ( London Interbank Offered Rate) е усреднен лихвен процент, отразяващ лихвите, по които банките предлагат негарантирани кредити на лондонския междубанков пазар. Той се използва като референтен курс за определяне лихвата при различни банкови операции). Конгресът е на тъмно. Федералния резерв не казва какво се случва с финансовите регулатори. Конгресът е на тъмно“.

Най накрая, след много перипетии и ожесточена съпротива на ръководството на Федералния резерв на 24 юли тази година внесеният от Пол законопроект за одит на федералния резерв получи почти пълната подкрепа на Конгреса, не само от всички демократи, с едно единствено изключение, но и от голяма част от конгресмените републиканци.

След приемането на законопроекта председателят на Федералния резерв Бен Бернанке публично предупреди, че откритите дискусии върху дейността на оглавяваната от него институция ще има „политическо сдържащо въздействие върху политическите решения на Федералния резерв“. Очакваше се законопроектът да бъде одобрен от Сената през септември, но това не се случи.

В подкрепа на теорията за конспирациите анонимен официален представител на Федералния резерв споделил пред американски журналист, че проверката на трезора в Ню Йорк ще докаже, че  „Goldfinger не се е промъкнал през нощта“, а го е отмъкнал съвсем открито. (Магнатът Auric Goldfinger е персонаж от филм за James Bond, в който 007 разкрива и предотвратява план на   Goldfinger да открадне златото, съхранявано във Форт Нокс).

През октомври източното крайбрежие на САЩ бе изложено на яростта на урагана „Сенди”. Сериозно пострада и Ню Йорк, включително и региона на Манхатън, където бе  взривена трансформаторната станция на Con Edison и водата нахлу в няколко станции на метрото. Твърде вероятно е, ако работата стане напечена, Бернанке вежливо да уведоми Конгреса, че чак сега е било установено, че значителна част от документацията на Манхатънския трезор на Федералния резерв е била безвъзвратно унищожена по време на урагана. Ако това се окаже недостатъчно, то Федералния резерв е достатъчно богата, могъща и влиятелна организация, за да може да организира друго подходящо стихийно или ръкотворно „терористично”  бедствие.

Частичният одит на клона е приключил в началото на есента. В американските медийни публикации по случая от този период се казва, че Министерство на финансите ще изчака с  публикуването на резултатите от проверката „до края на 2012 г”. Може би, защото тогава се очаква и краят на света – събитие, което би затъмнило шока, който ще получат американците, когато разберат как Федералният резерв се е разпоредил с тяхното злато.

Златният стандарт бе ликвидиран от Вашингтон през 1971 г. Днес делът на златото в огромната доларова парична маса, безконтролно тиражирана от доларовата печатница на Федералния резерв, е пренебрежимо незначителен. Поради това сенатор Пол подозира, че Федералния резерв всъщност възнамерява да се отърве от златото. „Бих се съгласил, ако те искат да направят това. Защото тогава ще разберем дали наистина го има”, подчертава сенаторът. Ако предвижданията на сенатора се окажат верни, то това ще бъде предизвестеният край на света на златото. Или поне на златото, „съхранявано” от Федералния резерв.

Posted on 21.12.2012, in Икономика and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: