Разкрита е схема за доставка от Катар, на американско оръжие за терористите от „Ал-Кайда“


Разкрита е схема за доставка от Катар, на американско оръжие за терористите от "Ал-Кайда"По време на либийската криза, американски дипломати позволиха на техните съюзници от Катар, да помогнат на противниците на Кадафи.

Катарците не пропуснаха шанса си и помогнаха на мюсюлманските радикали. Сега оръжията, доставяни в Либия, с одобрението на САЩ, са в ръцете на поддръжниците на „Ал Кайда“.

През пролетта на 2011 година, либийските въстаници имаха нужда от оръжие. Белият дом не беше готов да изпраща партиди автомати и картечници, директно в Бенгази и предпочете мръсната работа да поемат арабските съюзници на Вашингтон. Катар се превърна в основен канал за доставки. Държавата в Персийския залив похарчи много средства, за да обучи и въоръжи противниците на Кадафи.

САЩ одобряваха политиката на Катар. В Либия, имаше само няколко агента на ЦРУ, който не можеха да проследяват, в чии ръце попадаше този или онзи сандък с оръжие. Обаче, няколко месеца след началото на доставките, във Вашингтон започнаха да идват тревожни сведения. Катарците съвсем умишлено въоръжаваха „антидемократичните поддръжници на екстремистката версия на исляма в Либия“, заяви в разговор с кореспондента на The New York Post, бивш чиновник на Пентагона.

Тревога вдигнаха и представителите на светската опозиция. Министър-председателят и член на Съвместния съвет на опозицията Махмуд Джибрил, побърза да информира западните „партньори“, че САЩ не пречат на Катар да въоръжава екстремисти, които си сътрудничат с „Ал-Кайда“. Сигнали, се получаваха и от офицери на Пентагона, които наблюдаваха ситуацията отдалеч.

Обаче, Белият Дом не бързаше да предприеме мерки. През пролетта на 2011 година, по време на личен разговор с емира на Катар, президентът на САЩ Барак Обама, попита емира за състоянието на доставките в Либия. „Президентът намекна на емира, за необходимостта от прозрачност за доставките на оръжие“ – каза, за вестника, един от бившите служители от администрацията на президента на САЩ. Обаче, емирът не отговори на въпроса за прозрачността.

Ситуацията с доставките на оръжия, за екстремистите привлече вниманието на Съвета за национална сигурност. Като резултат, американците считаха въоръжаването на  ислямиските радикали за „по-малкото зло“ и оръжието продължи да се доставя на екстремистите. „Катарците танцуват, под звуците на своята собствена свирка,“ – казва бившият сътрудник на Белия дом. Няма контрол, върху доставките на оръжие за Либия. По-далече от Катар стигнаха техните съюзници от Саудитска Арабия. Те изпращаха оръжия за Либия, които преди това бяха купили от американците. Така че, мюсюлманските радикали разполагаха с изделия, направени в САЩ.

Проблемите започнаха след това, когато Кадафи беше измъчван от бунтовниците, в покрайнините на град Сирт. Тежко въоръжените ислямисти, започнаха борба за власт в Либия, с поддръжници на светската власт. Огромен брой оръжия (включително и американски), започнаха в буквалния смисъл на думата „да пълзят“ в региона, чрез мрежата на мюсюлманските радикали. Изделията на „благото”, които доставяше Белият дом, се оказаха в ръцете на терористи от Мали и на мюсюлмански бойци, от други страни на Северна Африка.

Оръжия от Либия се появиха и в други „горещи точки“. Те се оказаха, даже в арсенала на терористите, от радикална групировка “ Джабат ал-Нусра „, които воюват със сирийската армия, в покрайнините на Алепо. Част от пушките и автоматите от Либия, попаднаха в ръцете на бойците от палестинска групировка „Ислямски джихад“.

Администрацията на Обама не бърза да признае грешките си, отбелязва вестник „Ню Йорк Таймс“. Сега, в Сирия може да се повтори либийският сценарий, при който доставките на оръжия ще излязат от контрола на Белия дом. Ситуацията с Катар, който е предоставял оръжия на екстремистите, продължава да се премълчава, отбелязват източници на изданието в Белия дом. Не искат да говорят за това и американските медии – The New York Post се осмели, да публикува статия на тази тема, едва година, след като военните действия, срещу Муамар Кадафи приключиха.

Източник: http://russian.rt.com

Автор: Денис Сердюков

 

Posted on 20.12.2012, in Международна политика and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: