Москва подготвя евакуирането на руснаците от Сирия


Москва подготвя евакуирането на руснаците от Сирия Москва разработва планове за евакуация на руските граждани от Сирия. Тази информация съобщи в четвъртък пред заседанието на Обществената палата заместник ръководителят на МВнР на РФ Михаил Богданов.

Засега не става дума за незабавно отпътуване на руските граждани от Сирия. Руската страна се занимава с разработване на възможността за такава евакуация. Михаил Богданов даде да се разбере, в Москва съществуват съответните мобилизационни планове по този въпрос. Пресаташето на руското посолство в Дамаск Сергей Марков на свой ред заяви за „Интерфакс“, че не става дума за срочна евакуация на руските граждани от Сирия. „Ако някой от руските граждани иска да замине от Сирия, посолството му оказва необходимото съдействие“, – отбеляза Марков.

По данни на консулския отдел на МВнР на Русия в Сирия, на консулски отчет в тази страна има около пет хиляди руснаци. Обаче понастоящем в Сирия, наред с намиращите се там дипломатически служители и членовете на техните семейства, живеят около 25 хиляди руски граждани. Основно това са жени, които навремето са се омъжили за сирийци, и деца от такива смесени бракове. Проблемът се усложнява от това, че повечето от тях не са регистрирани в консулството, което затруднява изясняването на тяхното местожителство.

Въпросът за евакуацията на руснаците възникна във връзка със заплахите на сирийските метежници. В четвъртък сутринта на лентите на информационните агенции се появиха съобщения, че екстремистите се готвели да превземат  руското и украинското посолства в Дамаск. Те призовали своите привърженици да „нападат посолствата на Украйна и Русия сега и в бъдеще, да обявят официално война на всички украинци, руснаци и иранци, да не позволят на нито един украинец, руснак или иранец да напуснат живи Сирия, а също така да нападат техни обекти зад граница“.

Междувременно

Метежниците от „Свободната сирийска армия“, които през октомври похитиха украинската журналистка Анхар Кочньова и обещаха да я убият. „В отговор на декларацията на МВнР на Украйна с призив към режима на Асад да предприеме всички мерки за борба с нас, аз заявявам, че … ще екзекутирам агентката Анхар Кочньова и ще опозоря правителството на  Украйна“, – се казва в съобщение на терористите, подписано от някой си  „капитан Мохамед Абу Джандал и лейтенант Фарид Абу Хюсеин“. Те заплашват да я екзекутират в следващите часове, ако за журналистката не бъде изплатен откуп. Кочньова пристигнала в Сирия след началото на конфликта, работела като нещатен кореспондент, съпровождала пристигащите в Сирия украински журналисти, сътрудничела с руски СМИ. За нейното освобождение метежниците са поискали 50 милиона долара.

Posted on 18.12.2012, in Международна политика and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: