Вашингтон отказа да доставя оръжие на сирийските метежници


Вашингтон отказа да доставя оръжие на сирийските метежнициСАЩ признаха Националната коалиция на опозиционните и революционни сили на Сирия (НКОРС) като законен представител на сирийския народ, но засега не се канят да им доставят оръжие. За това съобщи президентът Барак Обама в интервю за телеканала Ей-би-си.

Своето решение той обясни с това, че сега коалицията „в достатъчна степен включва в себе си“ организации и групировки, отразяващи широките интереси на сирийците, „намиращи се в опозиция на режима на Асад“. Аргументите за този извод не са очевидни. В коалицията влезнаха главно избягалите от Сирия опозиционери. За нейното попълване с представители на така наречената „вътрешна опозиция“ не се съобщава нищо.

Обаче Обама подчерта, че неговото решение натоварва с допълнителна отговорност участниците в НКОРС, тъй като сега те трябва да „поддържат такива политически изменения, които ще осигурят уважение към правата на жените и малцинствата“. Засега обаче, сигурен е Обама, сред опозиционерите има такива, които се „придържат към екстремистки и антиамерикански възгледи“. Държавният глава на САЩ обеща да се отнася към тях „по съответния начин“. По-рано САЩ причислиха към списъка на терористичните групировки сирийската „Джебхат ан-нусра“ („Фронт на победата“), която се смята за клон на „Ал Кайда“, отговорни за многобройните терористични актове в сирийските градове.

В краткосрочна перспектива признаването на НКОСР няма да се отрази по никакъв начин на действията на американците в Сирия. Официалният представител на Белия дом Джей Карни подчерта, че засега не става дума за доставка на въоръжение. САЩ продължават да снабдяват въстаниците с хуманитарна помощ и свързочни средства. Впрочем, анонимен представител на администрацията на Обама съобщи, че „в бъдеще доставките на оръжие са възможни, ако те ще помогнат за постигане на политическо урегулиране“.

По-рано се очакваше, че САЩ ще обявят за признаването на НКОРС с устата на Хилари Клинтън на четвъртата конференция на „Група приятели на Сирия“, която вчера беше открита в Мароко. Обаче поради заболяване държавният секретар не долетя на срещата. Това не попречи на участниците в нея, представляващи повече от 100 държави и правозащитни организации, също да признаят НКОРС за „законен представител на сирийския народ“.

междувременно

Решението на САЩ вече беше коментирано от министъра на външните работи на РФ Сергей Лавров. По неговите думи, това „противоречи на договореностите, фиксирани в Женевското комюнике, които предполагаха начало на общосирийски диалога между онези представители, което ще назначи правителството от една страна и опозицията – от друга“. Лавров напомни също, че в манифеста на коалицията се казва, че нейната главна цел е свалянето на режима, за което не са предвидени никакви преговори. Тогава „американските колеги ни отговориха, че главното е да се обедини опозицията, а колкото до нейната платформа, то тя може да бъде коригирана“. Обаче сега ситуацията очевидно се е променила. „Щом коалицията е призната за единствен легитимен представител, то, очевидно САЩ са решили да заложат на нейната въоръжена победа“, – заключи Лавров. Въпреки това той обеща „да изясни какво конкретно са имали предвид“.

Posted on 18.12.2012, in Международна политика and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: