САЩ готвят нахлуване в Сирия и флиртуват с Русия


САЩ готвят нахлуване в Сирия и флиртуват с РусияСАЩ готвят нахлуване в Сирия и флиртуват с РусияВ същото време «генералното настъпление» на сирийската опозиция към Дамаск се провали

След като сирийските въстаници (по-точно наемници, събрани от целия мюсюлмански свят) провалиха «генералното настъпление» към Дамаск, което те започнаха през миналия уикенд, то на Запад отново заговориха за възможност за военно нахлуване в Сирия. Даже подобаващ повод веднага се появи: войската на Асад, виждате ли, се готви да използва срещу отрядите на опозицията химическо оръжие.

А поражението при атаката на Дамаск, което претърпяха бунтоениците, не е на майтап: днес правителствените войски прочистваха от тях вече крайградските райони, разположени на 10 км от сирийската столица, като загубите на опозиционерите се изчисляват на десетки убити. В отговор на това те взривиха училище в едно от предградията на Дамаск, като загинаха невинни деца.

Явният провал на «генералното настъпление» на опозицията срещу Дамаск се обяснява най-вече с това, че не беше изненада за сирийската армия. А ливанският интернет сайт Al Manar, близък до движението «Хизбула», даже съобщи тези дни, че атаката на бунтовниците се е провалила  благодарение на оказаната на Дамаск помощ от страна на руското разузнаване, което е «дало своя принос за това поражение», съобщавайки на сирийците за планирания удар на метежниците три дни преди определената за него дата. Преди всичко, това не е просто явно преувеличение, а даже стремеж за възприемане на желаното за действителност. Но фактът си остава факт: войските на Асад подготвиха достойно посрещане на бунтовниците.

Британски източници, които Al Manar характеризира като «надеждни» и «информирани», съобщили, че атаката на  бунтовниците е трябвало да започне в събота сутринта. Планът е бил разработен от турците в сътрудничество с ЦРУ и предвиждал едновременна атака на международното летище на Дамаск и военните летища Меззе и Сейида Зейнаб. Но тези планове са били провалени от изпреварващите удари на сирийските войски, които днес довършват бунтовниците вече на далечните подстъпи към Дамаск.

За международните спонсори на така наречената въоръжена сирийска опозиция това поражение, разбира се, представлява нещо като плесница: те всички заявяват за нарастване на редовете на сирийската опозиция, а изведнъж такъв провал. «Обидно, Ванка».

И днес американският Бял дом за първи път публично призна че има план за нахлуване в Сирия, съобщава newsru.com. Както заяви неговия прес-секретар Джей Карни, САЩ, обезпокоени от ситуацията със сирийските химически оръжия, са започнали подготовка за възможна военна операция с цел да получат контрол над тях. В понеделник президентът Барак Обама директно заплаши Дамаск, че ако бъде използвано химическо оръжие, последствията няма да закъснеят.

Опитвайке се да прогнозира по-нататъшното развитие на ситуацията, западната преса разсъждава, какви именно действия са способни да предприемат САЩ, съобщава «Инопресса.ру». Експертите считат, че за провеждане на военна операция в Сирия на американците ще им са нужни не по-малко от 75 000 военнослужещи. На сирийско-йорданската граница вече е разположено американско специално подразделение от 150 войника, готови да водят бойни действия, съобщава Der Spiegel. Освен това, напълно е възможно още през януари 2013 година на турско-сирийската граница на бойно дежурство да застанат противовъздушните комплекси Patriot, за чието разполагане вече е взето решение от ръководството на НАТО. Впрочем, за въвеждането на зона, забранена за полети над Сирия, както това беше преди свалянето на либийския лидер Муамар Кадафи, не се говори. Това беше подчертано от представител на Държавния департамент на САЩ, съпровождащ Хилари Клинтън при пътуването й из Европ, напомня Le Figaro. Така че е сложно да се използват въздушни удари, защото съществува риск да се взривят химическите арсенали, отбелязва френския вестник. Още един вариант би могло да бъде организирането на рейдове на специалните американски войски, за да се осигури безопасност на запасите от химически оръжия. Обаче изпращането на специални подразделения би означавало наземно военно нахлуване, последствията от което са непредсказуеми, се казва в статията.

Бившият началник на Генералния Щаб на френските ВВС генерал Жан Флери смята за вероятна операция от типа ответен рейд. «Ако изключим дипломатическите проблеми, то с помощта на десетина изтребители Jaguar може да се даде по Дамаск залп от 24 крилати ракети Scalp, оставайки на разстояние над 250 километра от града и над 150 километра от сирийските брегове, тоест извън зоната на действие на сирийската ПВО», – цитира го Le Nouvel Observateur. Така че има възможност да се осъществи едно натовско нахлуване. В този случай, според думите на Флери, е целесъобразно да се извърши запуск на крилати ракети от американски подводници в Средиземно море, насочени към двореца на Асад в Дамаск или сградите на министерствата. Обаче, признава Флери, едва ли може да се говори за скорошно нахлуване. Всички потенциални участници се отнасят към тази идея много сдържано, отчитайки, че Сирия не участва в конфликт с други страни, а също и спомняйки си примера с Ирак.

Изданието, от своя страна, призовава също да се вземат предвид  възможностите на «главния поддръжник на режима  на Асад» в лицето на  Русия. «Ползвайки под аренда военна база в сирийското пристанище Тартус, бившият комунистически съюзник и защитник на християните от Изтока, Москва никога не е отхвърляла Башар Асад, който сам се позиционира като защитник на малцинствата в своята страна. Тази подкрепа се заключава в доставка на оръжия, боеприпаси и подготовка на сирийските офицери. И тя може да се изрази в помощ при отразяване на едно външно нападение», – заключава Le Nouvel Observateur.

Като косвено потвърждение  на обосноваността на съмненията на генерал Флери в скорошния характер на нахлуването на Запада в Сирия може да послужи и новината, пристигнала наскоро от американския Държавен департамент. Както е заявил на редовния брифинг за журналистите заместник началника на прес-службата на Държавния департамент Марк Тонер, САЩ желаят да работят с Русия за урегулиране на кризата в Сирия на базата на договореностите, постигнати през тази година на международната женевска конференция за Сирия.

Напомняме, че с решенията на тази международна среща, в много отношения благодарение на твърдата позиция на Русия, беше документално фиксирана неприемливостта на външно въоръжено вмешателство във вътрешните дела на Сирия. Не смятам, че Съединените Щати са били във възторг (и че досега пребивават в него) от такива формулировки: по-скоро обратно, те биха искали да свалят Асад и поставят в Дамаск свои протежета. Но цялата работа е в това, че сега Щатите с в беда с протежетата. Цялата повече или по-малко боеспособна опозиция на Асад – това са радикални ислямисти, изпратени в Сирия от  «Ал-Кайда» и подобни на нея структури.

И ако те свалят режима на Асад, то американците от това няма да получат никаква изгода. А на «реалната» от гледна точка на Вашингтон вътрешно-сирийска опозиция не може да се разчита за сега: тя не се вижда особено на бойното поле. Ето защо Америка е принудена да сътрудничи с Русия в рамките на женевските договорености – дори и заради последни опити да склони Москва към не особено противене на солидарната позиция на Запада по сирийската криза.

Иван Гладилин

Източник: km.ru

 

 

Posted on 13.12.2012, in Международна политика and tagged , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: