Епохата на предателите наближава своя край


Горбачов БушНа съветския крайцер «Максим Горки», намиращ се около Малта на 3 декември 1989 г.: генералният секретар на КПСС Михаил Горбачов предаде социалистическите страни на американския президент Джордж Буш.

Лудовит Стефко и Павел Капуста взеха интервю за ноемврийския брой на словашкото списание «Extra Plus» от Милош Якеш, бивш генерален секретар на комунистическата партия на Чехословакия (КПЧ).
Кои са основните причини за победата на САЩ и Запада в Студената война и защо в Европа рухна социалистическата система?

Аз виждам основната причина в това, че ние отстъпихме от класовите позиции при решаването на проблемите на вътрешната и външната политика. За падането на цялата система не съществуваха никакви принципни причини. Социализмът не беше отживял себе си, а и се планираха редица реформи. Неговото поражение е следствие от перестройката, едно лъжливо понятие за демократизация и така наречената «гласност» не само в СССР, но и в цялата общност на социалистическите страни в Европа. (…)
Вие смятате, че срещата на Джордж Буш старши с Михаил Горбачов в Малта на 2 и 3 декември 1989 г. е станала начален сигнал за разрушаването на социалистическия блока? Горбачов заяви, че всяка социалистическа държава може да върви по свои собствен курс.

Тази идея Горбачов започна да развива много по-рано. Аз съм убеден, че срещата на върха беше равносилна на капитулация, защото малко по-рано неговата доведе до смяна на ръководителите и преврати в социалистическите страни. По този начин условията за преврата бяха създадени не от Вацлав Хавел и «Харта 77», а от политическите промени в СССР.
А как сега вие оценявате Горбачов? Дали при провеждането на перестройката той не контролираше положението или неговата цел се състоеше в разрушаването на  социалистическата система?

Трудно е да се предполага, но, в края на краищата може да се твърди, че беше извършено предателство. Горбачов сам се произведе за социал-демократ, тоест, под аплодисментите на Запада, отрече се от съветската социалистическа система, отказа се от основополагащите принципи на марксизма-ленинизма и отхвърли класовия подход при решаването на проблемите.

Как мислите, какво за Запада означаваше промяната в политическите системи в Русия и в страните от Източния блок?

Възстановяването на капитализма в Русия и другите социалистически страни позволи на Запад да отложи минимум с 20 години икономическата криза. Тези страни се превърнаха в огромен пазар  за стоките, които нямаше къде повече да бъдат продадени. Освен това те станаха резерв за евтина работна сила за транснационалните компании, които за тяхна сметка увеличиха печалбите си. Що се касае за останалото, вие сте наясно по какъв начин се извършваха приватизациите.
Като цяло преди началото на политическите промени положението в Чехословакия не беше толкова лошо. Както се казваше – ние бяхме витрина на социализма.

Като цяло нашето икономическо положение се различаваше от ситуацията в Унгария и Полша. По хранителни продукти ние почти се намирахме на нивото на самоосигуряването; за разлика от Полша ние нямахме дългове, даже обратно – ние притежавахме значителни валутни резерви. Съветският Съюз, заедно с който ние участвахме в строителството на транзитния газопровод и строихме заводи, имаше голяма сума в дълг към нас. С една дума ние процъфтявахме.

В миналото вие твърдяхте, че именно функционерите на чехословашката служба за сигурност, в сътрудничество с КГБ, са планирали да отсранят президиума на КПЧ начело с Вас. В тази връзка беше спомената ролята на Рудолф Хегенбарт, ръководителят на 13-ти отдел за сигурност на ЦК на КПЧ и генералът от службата за държавна сигурност Алоиз Лоренц…

Хегенбарт даже имал свой собствен план. Той сам написа как е възнамерявал да приведе към такава стъпка  ръководството  на подготвеното пленум на ЦК на КПЧ през декември 1989 година с подкрепата на граждани, събрани в стария град на Прага и настояващи за отстраняване на ръководителите. В тази работа бяха замесени не само те, участваха и много други хора. Връзка с КГБ поддържаше даже и генерал Лоренц, началник на секретната служба. На 17 ноември на Националния проспект те организираха сбиване с полицията, за да подмамят хората на улицата и създадат подходящи условия за сваляне на ръководството на страната. За да взривят ситуацията, която доведе до ноемврийските събития, беше използвано старо проверено средство – уж зверски е убит един студент – Мартин Смид. Ролята на мъртвия Смид изигра сътрудникът на държавна сигурност Людвик Живчак. Неотдавна той сам разказа, че в джоба си предварително е имал самолетен билет до Москва, което потвърждава пълното взаимодействие с КГБ по време на операцията. (…)
Лично за Вас едно такова бързо развитие на събитията беше ли неочаквано?

На практика да. Към този момент аз още не знаех, че всичко се извършваше с  последователната подкрепа на Москва. Още на 12 август 1989 г. по време на моето пребиваване в санаториума «Южный» в Крим, Горбачов, поздравявайки ме за рождения ми ден, произнесе тези думи: «Милош, можеш да бъдеш сигурен, ние няма да се откажем от социализма…». Но още през октомври в Берлин той отказа да се срещне с присъстващите генерални секретари и да обсъди създалото се положение. Това се превърна в лошо предзнаменование. (…)

Вие вярвате ли, че на социалистическата система би и помогнало, ако границите бяха отворени много преди 1989 година и хората да могат лично и непосредствено да се сблъскат с капиталистическата действителност и да се убедят в преимуществата на социализма?

Аз отново си спомням периода на остра конфронтация между света на капитализма и социализма. В Унгария откриха границите и в резултат беше възстановен капитализма. Още по-лошо се развиваше ситуацията в Югославия. Вие сте прави, на хората им харесва да пътешестват, те искат да  се запознаят със света. Считаше се, че съществуващите ограничения с течение на времето ще бъдат ослабени. Но ние не го дочакахме. Защото Роналд Рейгън с една ръка водеше преговори с Горбачов, а с другата се бореше с «империята на злото». (…)

Нека се върнем в нашите дни. Неотдавна чешките десни сили претърпяха съкрушително поражение в изборите за Сената. Вие смятате ли победата на левите за надежда в перспектива?

Аз с удоволствие научих, че левите сили са укрепили своите позиции в регионите и в Сената, но не можем да не отбележим, че всичко това е свързано със значителни минуси: в изборите взеха участие само 35%  от избирателите. А какво мислят другите? Защо те не отидоха до урните? Може би поради това, че подкрепят правителствената коалиция? Разбира се, че не. Привържениците на правителствената коалиция първи се самоотсраниха от политическия процес.

Защо, според Вас, толкова малко чехи отидоха да гласуват?

Хората живеят в състояние на безнадеждност, те са загубили вяра, че тук нещо може да се промени. И резултат на това е тяхната гражданска пасивност. От друга страна, съществува малобройна група, живееща относително добре, която не желае да се занимава с избори. (…)
Създава се впечатление, че съвременната световна икономическа криза е описана точно от Маркс в неговия труд «Капитал» – въпреки, че у нас малко се говори за това. Не ви ли се струва, че това ще стане начало на системни изменения в капитализма, на когото с течение на времето ще му се наложи да се променя, в процеса на конкуренция да се трансформира в някаква друга, по-справедлива обществена формация?

Аз не вярвам, че капитализмът ще унищожи сам себе си, вероятно ще стигне до необходимостта да се приспособява към дъха на времето. И не трябва пасивно да се чака този момент. Единственият способ е отстраняване на капитализма чрез натиск и активност на  гражданите, в това число и чрез волеизявлението на изборите. Мисля, че капитализма не е способен да се трансформира, на него му пречи частната собственост върху средствата за производство, и той няма да отстъпи без принуда, без борба. Единственият способ за разрушаване на капитализма – това е мобилизацията на масите.

Posted on 13.12.2012, in Международна политика and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: