КНДР съобщи подробности за пуска на новата ракета


КНДР ракетаПускът на севернокорейската ракета-носител със спътник ще бъде извършен от 7 до 12 часа сутринта в периода 10-22 декември. За това се говори в екстрено съобщение на южнокорейската информационна агенция „Енхап”.

Заедно с това стана известно, че КНДР вече е уведомила страните, които могат да се окажат в зоната на падане на отломки от ракетата, за подробностите около пуска, включително за траекторията на полета. Въпреки че не се съобщава на кого конкретно Пхенян е предоставил подобна информация, в Сеул считат, че това са Филипините, както и някои други страни от Югоизточна Азия и Тихия океан. Както беше обявено по-рано, ракетата-носител ще продължи на юг, затова и отломките от ускорителните степени могат да паднат във водите на тези държави. Заедно с това, доколкото е известно, Пхенян засега не е предоставил информация за пуска в международните организации. Вероятно това ще бъде направено по-късно.

Както се очакваше, ООН, ред западни страни, Япония и Южна Корея веднага осъдиха намерението на КНДР, призовавайки я да се откаже от плановете си. В частност, доста остро реагира официално Токио. Премиер-министърът  на Япония заяви, че севернокорейската ракета ще бъде свалена в случай, че представлява заплаха за Страната на изгряващото слънце. Освен това, Япония отложи за неопределено време двустранните преговори с КНДР на ниво директори на отдели в МВР (Министерство на външните работи), които трябваше да се проведат на 5-6 декември в Пекин.

Междувременно в Сеул се разсъждава за причините, подтикнали Пхенян към извършване на пуска по това време. Засега има четири версии: 1) опит да се повлияе политиката на САЩ предвид формирането там на новата администрация във връзка с преизбирането на Барак Обама; 2) севернокорейски „отговор” на отложения пуск на южнокорейската ракета „Наро”; 3) стремеж да се окаже влияние на резултата от президентските избори, които ще се проведат в Южна Корея на 19 декември; 4) демонстрация от страна на Ким Чен Ир на постиженията му пред народа.

В Сеул, където, може би, с най-голямо внимание следят действията на северната съседка, междувременно бе изказано предположение, че КНДР е поканила чуждестранни ракетни експерти за отстраняване на проблеми, които са били открити в хода на несполучливия предишен пуск през април тази година. „Много е вероятно КНДР да е успяла да покани чуждестранни инженери. Те са проследили процеса на подготовка за пуска, отчитайки факта, че пускът през април беше несполучлив” – съобщи в интервю неназован представител на южнокорейското правителство. Заедно с това чиновникът отказа да уточни представители на коя страна и в каква численост са оказвали помощ на КНДР, позовавайки се на нежеланието си да разкрива източниците на информация.

Posted on 10.12.2012, in Въоръжени сили and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: