Геополитическа мозайка: Аплодираха Обама за речта за химическите оръжия, а борците за светлото бъдеще на Сирия са лежали в холандски затвор


Геополитиката на Русия„Започнахме да смесваме“. Сирийски химически инженери са започнали да приготвят за ползване химически бойни отровни вещества, пише «Лента.ру» като се позовава на изданието «The Wired», което разполага с източник в американското разузнаване. Става дума за приготвяне на зарин.

Двата основни компонента на този отровен газ – метилфосфонил дифлуорид и изопропанол – трябва да се съхраняват отделно, за да се предотврати случайно изпускане на нервно-паралитични емисии. Сега, обаче, заявява източникът, сирийците започнаха да смесват компонентите.

Анонимен източник на изданието е казал: „В действителност, настана ситуация, когато сместа може да бъде натоварена на самолет и да се изсипе върху набелязания район.“

Сирийските специалисти може да произвеждат по около 250 тона зарин, но засега смесват само „незначителни“ количества. Така мислят западни експерти.

«The Wired» пише, че правителството на САЩ все още може само да гадае с какво са свързани тези приготовления. Те могат да предполагат и защо по Сирия е започнало движението на снаряди и ракети с химически бойни глави.

Ние ще добавим, че по този начин, САЩ са започнали информационна кампания, за подготвяне на интервенция в Сирия. Ако в нощта на 21 август Барак Обама внезапно предупреди Дамаск за движение на химическото оръжие, вече анонимни „лица“ от „разузнаването“ чрез „престижното“ списание, започнаха активно да плашат изнервената международна общност с предстоящи разрушителни мерки на другаря Асад.

Фактът, че това е добре замислена кампания, а не лично мнение, доказва изявлението след публикацията на „главния обвинител“ – Барак Обама.

Владимир Кабеев («Вести») разказа, че по време на пресконференция в Белия дом Обама заяви в обръщение към Башар Асад: „Днес бих искал на Асад и онези, които му се подчиняват, да им стане пределно ясно, че светът наблюдава. Използването на химическо оръжие е и остава да бъде напълно неприемливо. Ако направите тази трагична грешка, ще се сблъскате с последствията и ще понесете съответната отговорност.“

Речта на Обама, силно намирисваща на иракската история и реториката на Буш-младши, бе посрещната с аплодисменти. Твърдеше се, че Хюсеин (не Барак, а Саддам) планираше да снабди своите терористи с оръжия за масово унищожение, а ето сега и Асад сякаш е тръгнал по стъпките на своя предшественик. Американците не намериха никакви бактериологични или химически оръжия в Ирак, но по време на войната „шпиковаха“ Ирак с олово и живак така, че вече да не се раждат здрави деца.
Но думите на Обама се различават съществено от казаното от Буш, което пък постоянно повтаряше британецът Тони Блеър.

Смята се, че значителна част от сирийския химически арсенал са снарядите с иприт. Но през последните 20 години сирийското военно ръководство се е погрижило и за нервно-паралитичните газове зарин и VX. Последните съобщения за изпитания на химически оръжия в пустинята в непосредствена близост до завода в Сафир, който го произвежда, се появиха в немското списание „Der Spiegel“ на 17 септември т.г., два месеца след като сирийският външен министър Джихад Махдиси за първи път официално потвърди наличието на химически и биологични оръжия в страната му.

Така че, това, с което Саддам не е разполагал, го има Башар. Друг въпрос е употребата. Но този въпрос не се поставя. Задава се друг – за „придвижването“.

НАТО даде благословията си. Северноатлантическият алианс на министрите на външните работи отговори положително на искането на Турция да разположи на турско-сирийската граница ракетни установки „Патриот“, заяви снощи в Брюксел генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, предаде «Интерфакс».

Говорейки по време на пресконференция в централата на Северноатлантическия алианс след заседанието на Съвета на НАТО, генералният секретар заяви: „Ние казахме на турския народ: ние сме твърдо решени да защитим вас и вашата територия“. В същото време той благодари на властите на Нидерландия и Германия, които ще предоставят ракетите.

Училище като мишена за терористите. На 4 декември през деня сирийските „бунтовници“ обстреляха с минмети училище в бежански лагер в покрайнините на Дамаск, съобщи «Лента.ру» , позовавайки се на «Ройтерс».

От обстрела загинаха 28 ученици и един учител. Сирийската телевизия описа станалото като „варварско престъпление, извършено от терористи“.

Липсва по-нататъшна информация за обстоятелствата, при които е станал обстрелът.

Мурси избяга от двореца. Снощи противници на египетския президент са го накарали да напусне президентския дворец в Кайро. За това съобщава «Лента.ру» , като се позовава на «Reuters».

На митинга на 4 декември, наречен „последно предупреждение“, излязоха около 100 000 протестиращи. Те се придвижват към президентския дворец.

На площада пред двореца полицията използва сълзотворен газ, за да ги разпръсне, но много от протестиращите успяха да пробият кордона. Някои от протестиращите се изкатериха по стените на двореца, а други влязоха в сблъсъци с полицията.

Изплашеният от народния натиск Мухаммед Мурси напусна двореца.

Последен опит за предотвратяване на намесата. Както съобщава кореспондентът на  ИТАР-ТАСС Александър Нечаев, правителството на Мали проведе преговори с ислямистите и туарегите, окупирали северната част на страната.

Блез Компаоре, президент на Буркина-Фасо, изпълняващ ролята на посредник на Икономическата общност на страните от Западна Африка (ECOMOG) на преговорите в Мали, събра в Уагадугу на една маса представители на правителството, ислямистката групировка „Ансар ал-Дин“ и „Народното движение за освобождение Азавада“ обединяващо племената на туарегите.

Министърът на външните работи на Мали Тиемам Кулибали заяви, че от първата среща не трябва да очакват пробивни решения и обясни позицията на правителството: „Ние действаме в съответствие с Конституцията на Мали. Светската република е една и неделима. В този смисъл сепаратистките искания, опитите за насилствено налагане на (ислямската) религия и закони (шериата) ще бъдат отхвърлени.“.

«Лента» напомня, че тези преговори – последният опит да се предотврати военна интервенция в Мали от силите на ECOMOG, наброяващи 3.3 хиляди африкански военнослужещи.

Холандската версия на борбата за свобода в Сирия. Холандската полиция арестува трима джихадисти, които се готвели да напуснат страната, за да отидат в Сирия да се борят на страната на сирийските бунтовници, съобщава MIGnews.

Полицейското разследване по делото на тримата мюсюлмани (на възраст 22, 23 и 33 години) е проведено през октомври. Тайните служби на Холандия са предупредили полицията за това.

В двете къщи, където са живеели ислямистите, полицията е иззела ножове, сабя, арбалет, подготвени пълни раници, голямо количество джихадистка литература и прощални писма.

Двама от арестуваните са турски граждани, а третият е от иракски произход. Задържаните са успели да съберат пари, за да финансират терористичния си поход планирайки да летят до Турция, а след това да преминат сирийската граница.

Сега съдът в Ротердам ще предяви на тримата обвинения за „организиране на терористична дейност“.

Интересното е, че един от арестуваните миналата седмица е сключил брак. Този воин на Исляма е планирал да отиде в Сирия, за да се бори заедно със съпругата си. Полицията откри снимка на този войник, запечатала го заедно с булката и AK-47. Както е присъщо за днешните „революционери“, момчето водело блог в интернет. На страницата му в социалната мрежа има запис със следното съдържание: „Надявам се, че ще умрем заедно и ще попаднем в рая.“.

Бих добавил, че е трудно да се каже дали булката е споделяла тъмните идеи на бъдещия си съпруг. И двамата попаднали не в рая, а в затвора и не заедно, а поотделно.

Към другите новини от затвора. Известният писател на писма и терорист Андерс Брейвик в обръщението си към пресата заявил, че полицаите се опитват да го доведат до самоубийство. Той е разпратил писма за тежката си участ зад решетките в пресцентъра в Осло и до адресите на няколко норвежки масмедии. Още едно копие е стигнало до агенция „Асошиейтед прес“, а последният екземпляр е отишъл в международната правозащитна организация „Амнести интернешънъл“.

Както съобщава MIGnews, затворникът се оплаква от условията в затвора в Ила. Той го сравнява образно със скандално-известния иракски затвор Абу Гариб, в който през 2004 г. американски военни изтезавали затворниците и издевателствали над тях.

Брейвик пише: „Ако не беше фактът, че съм изключително търпелив човек, вероятно ще съм си загубил разсъдъка заради безнадеждното положение. Въпреки всичко, има граница на това, което човек може да изтърпи.“

На терориста не му харесва, че го следят внимателно, когато взема хапчета. Освен това, ежедневно го обискират, понякога това се прави от жени-надзиратели. Още не му дават дори бърсалка за почистване на килията.

Заради постоянния надзор по време на бръснене или миене на зъбите Брейвик изпитва психологически натиск, затова му се налага по-рядко да си мие зъбите и да се бръсне.

Бих искал да добавя, че несъмнено Брейвик се опитва да внуши, че администрацията на затвора в Илa го мъчи и го подтиква към самоубийство. Виртуозното психологическо увъртане на терориста се състои в това, че доведеният до пълно отчаяние едновременно бива лишен от каквато и да е възможност да се самоубие, което го побърква.

Седма победа на Ангела Меркел. Във вторник канцлерът на Германия е избрана отново за ръководител на консервативната партия Християндемократически съюз, съобщава «Вести».

На Конгреса нейната кандидатура бе подкрепена от 97% от делегатите. За Меркел тази победа е вече седмата по ред на изборите за лидер на ХДС.

В Швейцария крадат терабайти секретна информация. Както днес съобщи кореспондентът на ИТАР-ТАСС Виталий Макарчев, позовавайки се на Би-би-си, сътрудник на разузнавателния отдел на швейцарското Министерство на отбраната е откраднал огромни количества класифицирана информация, свързана с борбата срещу международния тероризъм. Извършителят е арестуван.

Би Би Си отбелязва: „Швейцарските власти вече предупредиха редица държави, включително САЩ и Великобритания, за изтичането на данни от системата за обмен на служебна информация между спецслужбите на западните държави. Вследствие на това, според швейцарските специалисти, сега под атака може да се окажат провежданите в разни части на света тайни антитерористични операции, включително и действията на ЦРУ“.

Лицето, което е извършило кражбата на секретните данни, е работил компютърен техник в продължение на осем години. Той е успял да качи терабайти информация на цифрови дискове и да ги изнесе от сградата в обикновена раница.

Сега швейцарските власти смятат, че целта на кражбата на поверителните сведения е планираната продажба на „чужда държава или заинтересовани търговски лица“.

«Ройтерс» отбелязва, пише «Лента.ру», че разузнавачът, който е откраднал сведенията, е бил арестуван още през лятото на 2012г. По-късно той е бил освободен, но разследването по наказателното дело продължава. Правоприлагащите органи смятат, че ИТ-специалистът се чувствал пренебрегван и мнението му не се зачитало. Именно затова той предприел кражбата.

Ще добавим: ето какво означава липсата на внимание към специалистите, особено към работещите в секретните учреждения. Струва си само да поднесеш на работещия IT-колега чай или торта, или да му се усмихнете приветливо сутрин и той веднага ще извади от раницата преносимия твърд диск и ще копира на него няколко терабайта порно, с които швейцарските разузнавачи се забавляват по време на работа, както и техните колеги от САЩ или Великобритания.

Папа Бенедикт XVIНе е написал нито дума, но има 500 000 читатели. На страницата на римския Папа Бенедикт XVI в „Twitter“ за едно денонощие вече са се подписали над половин милион души, предава «Вести», като се позовава на „Интерфакс“. Само че досега на „Twitter“ няма нито един запис на Папата.

Първият туит (съобщение в „Туитър“) на Бенедикт XVI трябва да се появи на 12 декември. От този ден Папата възнамерява да публикува редовни съобщения.

„Нищо не върви нагоре, освен цените.“ Андрес Там (Delfi.ee, Естония, източник на превода — «ИноСМИ») разказа за това как вижда родината си днес.

Според тъжния естонски автор, неговата страна, в която не става дума за безработица, а за изключителните трудности на работодателите да намерят работна ръка, се намира в същото положение, както е било след края на Втората световна война. Освен това, положението се утежнява от масовия алкохолизъм сред младежта: още към двадесет и петата си година младите мъже се напиват до пълна нетрудоспособност.

 

 

=====================

„И без това се раждат по-малко момчета, а към 25-годишна възраст много от тях стават неспособни да работят поради небрежност, несериозност, отчаяние и алкохол. Неизвестен брой мъже работят в чужбина, жените и/или децата на много от тях са все още в Естония, но скоро и те ще заминат. Останаха политиците, чиновниците и малко високо квалифицирани работници, които не искали да работят/живеят в чужда държава. Доходите им, обикновено, са много по-високи от средното заплащане за републиката, докато в същото време в по-големите селскостопански производства хората се осланят на заплати, близки до минималната.“
През последните години от Естония емигрират дори и офицерите, на които, уви, не им е до патриотизъм. Те заминават във Финландия или Швеция да работят в строителството.

Андрес Там пише, че през 1946 г. естонското население се е състояло предимно от жени, деца, млади мъже, старци и хора с увреждания, а дееспособните работещи и творящи мъже с били само една шепа.

Авторът отбелязва с ирония: „Тази година основните сили на днешното общество – това са пенсионерите, жените, децата, политиците/чиновниците и накрая безработните. И само в последния ред (напоследък) може да се видят добри работници с високи заплати..

„През следващите години заплатите ще растат още по-нагоре, но скоро ще рухне основата отдолу, тъй като няма данъкоплатци и няма да има такива, които биха увеличили статистическите показатели. Народното недоволство се разраства все повече всеки месец и нищо не се повишава, освен цените. На оставащите пожелаваме успех и добро състояние, а на заминаващите – лек път.“
Най-проспериращите градове в Европа. В Програмата за населените места «ООН – Хабитат» се използва специален индекс за измерване на благополучието на градовете. Тук се отчитат не само икономическите показатели, но също така и качеството на живот, нивото на инфраструктурата, социалната справедливост и показателите за устойчивост на околната среда.

В класацията на най-добрите градове за живеене, както и преди, водещи са европейските столици: Виена, Стокхолм, Лондон, Хелзинки и Дъблин. В първата десятка попадат също така Ню Йорк, Торонто и Токио, съобщава MIGnews, позовавайки се на радио ООН.

Москва заема 25-о място в този списък. Тя е между Сеул и Сао Пауло. Киев зае 34-то място след Бангкок.

Следва да се отбележи, че освен инфраструктурата и опазването на околната среда, специалистите от ООН са взели предвид и такъв специфичен параметър, като консолидиране на правата на всички слоеве на обществото.

Ние ще добавим, че има подозрение този смущаващ параметър да е бил отчитан преди всичко; в противен случай Ню Йорк и Токио, с техния задушаващ смог не биха могли да пробият в челната десятка (на класацията).

Ракета с научен спътник. Специалисти от Северна Корея са завършили инсталацията на стартовата площадка на космодрума Сохе на тристепенна ракета, която според правителството на Северна Корея, ще изведе в орбита спътник за научни изследвания. Това съобщи днес кореспондент на РИА «Новости» Екатерина Плясункова, позовавайки се на южнокорейските масмедии.

Работите по монтажа на ракетата на стартовата площадка бяха завършени тази сутрин. Монтажът на първата степен е завършен по-рано, в понеделник, а на втората степен – на следващия ден.

Както предава кореспондентът на  ИТАР-ТАСС Дмитрий Кирсанов, САЩ, Япония и Република Корея са обсъдили на спешно свикани тристранни консултации във Вашингтон възможните стъпки в отговор на плановете на Северна Корея да изстреля ракета. Това съобщи на редовен брифинг за журналистите заместник-ръководителят на пресслужбата на Държавния департамент на САЩ Марк Тонер.

Той отбеляза, че домакин на тристранната среща е бил специалният представител на администрацията на САЩ за Северна Корея Глин Дейвис. Към него се присъединиха ръководителите на делегациите на Република Корея и Япония в преговорите за КНДР Лим Сон Нам и Синсуке Сугияма.

На въпрос дали това съвещание е било планирано преди обявяването на намерението на Пхенян в събота да изведе в космоса спътник за наблюдение, Тонер отговори отрицателно. Когато го помолиха да изясни дали това означава, че срещата се провежда „в отговор на съобщението“ на Пхенян, Тонер произнесе кратко „да“.

Полицията в Рио разядена от корупцията. В Рио де Жанейро са арестувани няколко десетки полицейски служители, заподозрени в корупция, съобщи «Лента.ру» като се позовава на «Reuters» и «BBC News».

По данни на „Ройтерс“, под стража са задържани 59 сътрудници на полицията, а «BBC News» съобщава даже за 70 задържани полицейски служители.

Задържаните „пазители на реда“ са заподозрени, че са замесени в корупция, незаконен трафик на оръжие и наркотици, както и в отвличане с цел откуп. Полицейските дейци се подвизавали във фавелите (гетата) в северната част на Рио де Жанейро. Заедно със сътрудниците на правоохранителните органи са задържани и 11 души, обвинени в трафик на наркотици.

Бившите полицейски сътрудници служили в община Дуки-ди-Кашиас, част от агломерацията на Рио де Жанейро, а наркодилъри принадлежали към най-голямата в Бразилия престъпна група, „Червената команда“. Преобърналите се полицаи покровителствали наркотрафиканти в замяна на подкупи. Но ако хората, участващи в търговията с наркотици, отказвали да платят, пазителите на реда ги задържали. Но и това не стигало на ченгетата: според версията на разследването, тези хора са отвличали наркодилъри и искали откуп от роднините им.

900 дни на редник Манинг. Пол Крейг Робъртс (globalresearch.ca) написал статия „Брадли Манинг: прозорец на американската психика,“ където разказал за вярното разбиране на свободата и за това, което може да се види в днешна Америка вместо истинската свобода – през прозореца, отворен от Брадли Манинг.

Правителството управлява посредством установените закони, а гражданите на държавата имат възможност да контролират правителството. Така е било, пише другарят Робъртс, в онези далечни времена, когато бащите-основатели създали конституцията на САЩ. Всеки член на правителството и служещ във въоръжените сили се кълнат във вярност към Конституцията, а не на правителството или президента, или, да речем, на една политическа партия или идеология, която защитава Конституцията от чуждестранни и местни врагове.

Днес вътрешни врагове на масовия порядък заплашват с конституцията, смята д-р Робъртс. И това е вярно: външни врагове на Америка са незначителни. Затова пък имената на вътрешните врагове са легион. Кои са тези врагове на американския народ? Това, посочва авторът, е правителството на САЩ, на изпълнителната и законодателната власт (може би, с десетина изключения), както и на съдебната власт (също с някои изключения).

Тези три клона понастоящем са се сраснали, за да унищожат гражданските свободи в САЩ в името на митичната „война срещу терора“. Дори и ако САЩ, казва Робъртс, са заловили терористи, как те биха могли да навредят на американците повече, отколкото е навредило правителството, като е унищожило Конституцията?

Брадли Манинг, американски военен, сякаш е пуснал видеоклип  от «WikiLeaks», показващ как американски военни убиват двама журналисти и десетки невинни хора, които вървят по улицата. (Става дума за известния разстрел на иракски цивилни от американски войници. — О. Ч.).

Убийството на тези хора, продължава П. Робъртс, за американските военни – е като видео игра. Баща с две малки деца е спрял микробуса си, за да помогне на оцелелите, които пълзят по улицата. Американски войник, полудя от жажда за кръв или ярост, застрелва бащата и изпраща куршуми и в двете малки деца.

Очевидно, изпълнените с дива злоба американски военни получават тръпка ота убийствата.

Но американската армия твърди, че невъоръжените хора „са имали оръжие и РПГ-та“, и дори изстреляли три ракети «Hellfire» в сградата. Армия на САЩ съобщила, че всички „мишени“ са мъртви.

Всеки истински американски патриот, пише Робъртс, който е гледал това видео, ще се съгласи с факта, че Манинг следва да бъде освободен. Ако Манинг наистина е пуснал видеото на «Wikileaks», то този войник е живата американска съвест.

Неговата постъпка му е коствала 900 дни в пълна изолация. На правителството на САЩ, което незаконно е държало Манинг в заточение, му се размина ей така.

Американците не се вълнуват от това, пише другарят Робъртс. Това не е техен проблем, не е тяхна работа.

„Те са твърде глупави, за да разберат, че в такива времена, когато вече няма закон, те може да бъдат следващите
В усилията си да накажат Манинг американските военни, а с тях и гражданските власти не разбират, че урокът за войниците тук е, че престъпленията срещу човечеството няма да бъдат наказани, но този, който разкрие престъпления, напротив, ще бъде наказан.“
На 29 ноември Брадли Манинг е свидетелствал във федералния съд за мъченията, на които е бил подложен от страна на правителството на САЩ. Но показанията на Манинг не било разпространено в американските средства за масова информация. Само вестник «The New York Times» копирал едно резюме от агенция „Асошиейтед прес“, скривайки я на трета страница. Но в „The Guardian“ подробно изложили всички страни на това дело. Британците са били уведомени за престъпленията на правителството на САЩ срещу човечеството. А ООН осъди незаконните методи на разследване и третиране на Брадли Манинг като „жестоко и нечовешко.“ Говорителят на Държавния департамент на САЩ, полковник Филип Дж. Кроули подаде оставка, след като се проведе обществен протест срещу малтретирането на Манинг.

Но американските масмедии – «пресститутки», пише Робъртс, мълчали. Глен Грийнуолд, конституционен адвокат заключил, че „американските журналисти са позволили на правителството всяка негова крачка. “  «Пресститутки» се държаха като кучета-пазачи.

Грийнуолд смята, че Б. Манинг е застрашен от дълги години затвор и „най-големият му подарък ще бъде прозорецът към политическата душа на Америка“, ще бъде затворен.

Прозорецът към политическата душевност на Америка, добавя Робъртс, показва общото зло на правителството на САЩ – тези, които „ни контролира и ни подтискат.“

Posted on 10.12.2012, in Международна политика and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: