Русия, САЩ и специалният представител на ООН се договорили заедно да търсят нови пътища за сирийското уреждане


Сергей Лавров/Хилъри Клинтън/Лахдар БрахимиЕксперти на Русия и САЩ в близките дни ще проведат консултации със специалния представител на генералния секретар на ООН и Лигата на арабските държави (ЛАД) по Сирия.

За това съобщи външният министър на Русия Сергей Лавров след срещата с държавния секретар на САЩ Хилъри Клинтън и специалния представител на гененералния секретар на ООН Лахдар Брахими в рамките на заседанието на Съвета на ръководителите на външнополитическите ведомства на страните от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа в Дъблин:

– Ние се договорихме, че в основата на всякакви наши съвместни действия трябва да бъде Женевското комюнике. По този въпрос имаме пълно единство със САЩ и Лахдар Брахими. Обсъдихме ситуацията към днешния ден и стигнахме до извода, че участниците в женевската среща – „Групата за действие”, могат да се постараят да реализират онова, за което се договориха на 30 юни. Русия и САЩ осъзнават отговорността си за международната стабилност, на този аспект особено акцентира Лахдар Брахими. Той смята, че Москва и Вашингтон биха могли да се опитат да изиграят иниицативна роля в търсенето на пътища за осъществяване на онова, за което се договориха в Женева. При това той изхожда от факта, че Русия и САЩ биха могли да подкрепят неговите намерения – да се опитат в диалог с режима и с опозицията да се види какво може да се направи в практичен план за реализиране на Женевските договорености. Разбирайки, че ние имаме само шанс, и то не на сто процента, ние с американците се съгласихме в близките дни наши експерти да се срещнат с Брахими и неговите хора и да проведат „мозъчен щурм”. Разполагайки със женевското комюнике и след като сме осведомени за ситуацията в Сирия и около нея, просто трябва да обменим мнения за това, по какъв начин да се придвижим към уреждане на кризата. Става дума да бъдат подкрепени намеренията на Лахдар Брахими за започване на предметни преговори и с правителството, и с всички въоръжени групировки на опозицията. Не бих направил някакви оптимистични прогнози, но ние сметнахме за неоправдано да откажем на специалния представител на ООН и ЛАД молбата за реализиране на инициативите му. Такава е позицията и на американците. Става дума да се постараем да дадем принос в търсенето на пътища за реализиране на Женевските договорености. Какъв ще бъде резултатът тепърва предстои да научим.

Женевското комюнике беше изработено на срещата на петте страни постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН и някои съседни със Сирия държави, която се състоя на 30 юни в женева. То предполага, в частност, формиране на временно сирийско правителство с участието на всички страни на конфликта, а също внасяне на промени в конституцията на основата на общонационален диалог.

Posted on 08.12.2012, in Международна политика and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: