МААЕ ще открива ядрено оръжие с помощта на Русия


МААЕ ще открива ядрено оръжия с помощта на РусияРуски специалисти създават нов уникален инструмент, който ще помогне на инспекторите от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) да откриват незаявени произведства на ядрено оръжие. Става дума за изработването на еталонен образец на крайно редкия изотоп на плутоний-244.

По този образец ще може да бъде изчислен съставът на събраните от инспекторите на обекта вещества – било то частички прах в оборудването, или образци от почвата на територията на завода, в който може да се провежда незаявена в МААЕ ядрена дейност.

Изотопният инструмент ще се изработва от Федералния ядрен център в Саров. МААЕ ще му изпрати изходния материал за обогатяване – плутоний. След това Радиевият институт „В.Хлопонин” ще тестира образците и ще ги предаде в мрежата на аналитичните лаборатории на МААЕ. Именно в тези лаборатории се анализират образците от вещества, събрани от инспекторите на МААЕ по време на посещения на ядрени обекти в различни страни на света.

Руските ядрени специалисти не за първи път предоставят свои съвременни разработки на МААЕ, отбеляза началникът на лабораторията за аналитична радиохимия на Радиевия институт „В.Хлопонин” Юрий Пантелеев:

– Проблемът на този материал е във високата му цена. Той много трудно се изработва, изискват се специални разработки, каквито руската страна притежава. Това е скъпоструващ процес. Материалът е удобен от аналитична гледна точка. С негова помощ може да бъде определен какъвто и да било плутоний – бомбен или небомбен, всякакъв.

В руската корпорация „Росатом” – недежден партньор на МААЕ, съобщиха, че агенцията е изключително заинтересована от този материал. Защо? Според международни експерти той е най-оптимален за анализ на събраните на ядрените обекти образци от технологична гледна точка. Работата е в това, че плутоний-244 отсъства в продуктите, които се изработват в атомните реактори.

А значи той, както обикновеният термометър за измерване на температурата на болния, може да служи като идеален материал за спектрометрични анализи.

Днес лабораториите на МААЕ използват по-евтини стандартни образци на плутоний и уран като инструменти за откриване на ядрено оръжие. Те са изработени, в това число, и от руски специалисти. Казват, че новият инструмент на базата на плутоний-244 по цена ще бъде няколко пъти по-скъп от аналозите от предишните поколения. Но целта оправдава средствата, тъй като от новия образец няма да остане незабелязан нито един опит за нелегално производство на ядрено оръжие.

Posted on 08.12.2012, in Международна политика and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: