България продава шест Су-25 на Грузия


СУ-25Шест щурмови самолета Су-25 са разглобени и подготвени за износ за Грузия, писа в неделното си електронно издание вестник “Сега”. Министерството на отбраната спусна пълна информационна завеса около продажбата на щурмовите бомбардировачи.

За сделката, се разбра от „Фейсбук“ групата на авиобаза „Безмер“, където бяха публикувани снимки на разглобените и подготвени за изнасяне самолети. На следващият ден, след публикацията в “Сега”, когато държаната в тайна операция вече стана публично достояние, от военното министерство са информирали редакцията на в. “Труд”, който днес публикува подроен материал за сделката. В него се казва следното: “През лятото фирма „Снабдяване и търговия – МО“ обяви търг с тайно наддаване за шест машини. Цените варираха от 96 700 до 101 200 лв. за всеки самолет. В наддаването участваха 7 фирми, като победител стана „Трансмобил“ ООД, допълниха от МО. Дружеството е предложило да плати по 1 350 000 лв. за четири от машините и по 1 340 000 лв. за останалите две. Цените са без ДДС, а общата стойност на сделката надхвърля 8 млн. лв. Су-25 („Сухой“) е основен самолет за бойната ни авиация. Неговото предназначение е да поддържа операциите на Сухопътните войски. В момента той е все още на въоръжение във ВВС. Военният министър Аню Ангелов вече обяви, че ресурсът на Су-25 ще бъде увеличен и те ще бъдат използвани още няколко години. В авиобазата има още една ескадрила – 12 самолета Су-25. Те са произведени в Грузия между 1984 и 1987 г. Експерти смятат, че ще бъдат продадени за по 3-4 млн. лв. в някоя африканска страна”.

Вестник “Сега” обаче предлага по-подробна информация, в която се съдържа и не малка доза политика. “Фирмата купувач, която е българска и притежава пълен лиценз за търговия със стоки с двойна употреба, изтъква вестникът, изненадала всички на търга, като предложила по 1 млн. лв. на бройка и така спечелила тръжната процедура. Засега участниците в нея се пазят в тайна. От военното министерство отказват да дадат информация относно точната стойност на сделката и фирмата купувач.

Разглобяването на самолетите е започнало в средата на ноември. Сайтът „Бесове“ пусна в петък снимки с натоварените части на кораба “Pera”, който плава по посока на Грузия. Справка в сайта Marine Traffic.com показва, че корабът плава под флага на Сиера Леоне, а крайната му дестинация е пристанище Поти. Разглобените самолети ще бъдат доставени в авиационния завод Tbilisi Aircraft Manufacturing, където ще им бъде нааправен основен ремонт. Според неофициална информация обаче крайната дестинация вероятно не е Грузия, а държава в Африка, където самолетите ще бъдат изпратени след ремонта. Твърди се, че всъщност купувач е Мали. На 29 октомври в специализирания авиационен сайт aviationsmilitaires.net е публикувана снимка на бомбардировач Су-25, за който е обяснено, че е част от военновъздушните сили на Мали. Наскоро списанието Combat Aircraft писа за два самолета Су-25, които са били ремонтирани и ще бъдат доставени от Украйна на Мали.

Мълчанието на българското военно министерство около сделката вероятно е свързано и с опасенията, че ако Грузия е крайната дестинация, това ще разгневи Русия . То вече се е случвало няколко пъти, когато става дума за оръжейни доставки от София за Грузия. През 2008 г. Москва обвини няколко натовски държави, сред които и България, че снабдяват Тбилиси с оръжие, което нарушава постигнати договорки. Според изявления на руски дипломати България е продала на Грузия четири изтребителя, два военни кораба и различни видове боеприпаси. Две години по-късно РИА „Новости“ съобщи, че разполага с доклад на Центъра за анализ на световната търговия с оръжие, според който през 2009 г. България е доставила на Грузия 12 броя 122-милиметрови оръдия от полевата артилерия Д-20 и 12 броя 122-милиметрови РСЗО RM-70”.

Що се отнася до сегашната сделка, то коментара по нея може да бъде само един: Продават стари самолети Су-25 на 26 години, които имат още боен ресурс, за да купят стари F-16, само че на 20 години, но не за 6 или 8 милиона, а за 400 милиона долара. В случая подхожда поговорката “Къде е Киро на кирия?” Във всеки случай някой печели много от подобни сделки.

Posted on 07.12.2012, in Въоръжени сили and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: