Израел строи с помощта на САЩ секретна подземна база


Подземна базаИнженерните войски на САЩ ще се заемат с контрола на строителството на  подземен комплекс на пет нива за армията за отбрана на Израел (ЦАХАЛ) в база на ВВС край Тел Авив. Военният комплекс, който в Пентагона наричат „Обект 911“, се оценява на 100 млн. долара. Строителството ще продължи около две години.

Съобщава се, че на първия етаж на този подземен обекта ще има учебни стаи, на третия – лекционна зала и различни лаборатории. Помещенията ще бъдат оборудвани с удароустойчиви врати, а също и със специална защита от нейонизиращи излъчвания и други мерки за безопасност, съобщава Washington Post. „Събирането на информация от какъвто и да било характер, свързана с дейността на базата, е забранена категорично“, — се отбелязва  в съобщението.

До участие в търга за реализиране на този проект се допускат изключително строителни фирми и специалисти от САЩ, Канада, страните на Западна Европа, Полша, Молдова, Тайланд, Филипините, Венецуела, Румъния и Китай. Наемането на палестинци за всякакви работи, свързани със строителството на този обект е категорично забранено.
Обект 911 е един от последните проекти, които военните от САЩ ще изградят за ЦАХАЛ в рамките на програмата за задгранични военни продажби. Израел, след като подписа с Палестинската автономия Меморандума от Уай Ривър през 1998 година с посредничеството на САЩ, получи от американците нови военни обекти на обща сума 500 млн. долара. Сред тях са три бази, в които могат да се настанят 20 хиляди военнослужещи, нова полоса за излитане и кацане с дължина 2,5 км, около 100 нови сгради. Освен това, в сметката на американските военни инженери и строители  са не едно подземно укритие за израелските изтребители, места за съхраняване на ядрено оръжие, командни центрове, тренировъчни бази, разузнавателни центрове и тренажори.

Корпусът на инженерните войски на САЩ в Израел има три офиса. Негови специалисти взеха непосредствено участие в реализирането на 20-милионния проект за строителство на инфраструктура, хангари и цехове за обслужване на израелския разузнавателен безпилотен летателен апарат „Ейтан“.

Както писа „Росбалт“, на 29 октомври Техеран е получил снимки на израелски военни бази и други закрити обекти, достъпът до които е строго ограничен, заяви заместник председателят на комисията по национална сигурност иранския парламент Исмаил Ковсари. По думите на парламентариста, фотоснимките били получени от иранската страна благодарение на безпилотни летателни апарати, които били пуснати във въздушното пространство на Израел през този месец, предава агенция Mehr.

Исмаил Ковсари заяви, че получените благодарение на този БПЛА снимки са били предадени на иранските власти. При това качеството на фотографиите според неговите думи било много високо, така че иранското ръководство смята разузнавателната операция за успешна. Сред „чувствителните и важни места“, които можал да фотографира безпилотния апарат, преди да бъде свален от израелската авиация, експертите споменават Димона, където е разположен израелският атомен реактор.

Пуснатият сутринта на 6 октомври от южната част на Ливан БЛА в течение на три часа се е намирал във въздушното пространство на Израел, докато бил свален от ВВС на страната в северната част на пустинята Негев.

Posted on 05.12.2012, in Международна политика and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: