САЩ остават в изолация по въпроса за Куба


Икономическа блокада на КубаНе е изключено, че икономическата блокада на Куба отива към края си  — на 21-а Генерална Асамблея на ООН Русия предложи да се снеме блокадата от тази страна. Тази инициатива подкрепиха 186 държави, докато преди двадесет години „за“ се изказваха по-малко от 50. Ще бъде ли снета блокадата  и защо САЩ не желаят да прекратят икономическата изолация на Острова на свободата?

Държавната дума на РФ се обърна към страните от Организацията на обединените нации с предложение за снемане на финансовата, търговската и икономическата блокада от република Куба. Вече повече от 50 години Куба е подложена на икономическа и търговска блокада от страна на Съединените щати, които, впрочем, са  приели това решение без съгласуване с членовете на ООН. По оценки на кубински икономисти, през последните петдесет години кубинската икономика заради блокадата е загубила около 108 милиарда долара, което, разбира се, се усеща силно в страната. Както се отбелязва в проекта за обръщение на Държавната дума на РФ, подобно положение на нещата затормозва икономическото развитие на страната, а, освен това, накърнява правата на  гражданите на Куба, както живеещи на територията на държавата, така и извън нейните граници. Освен това се отбелязва, че подобно отношение на САЩ към Куба като цяло показва доколко понякога Щатите са несправедливи по отношение към страните от третия свят.

Оказва ли Русия помощ на Куба?

От 1994 година това е вече 11-и път, когато правителството на Русия се обръща към ООН с предложение да се отмени блокадата на Куба . Заслужава да се отбележи, че даже в условия на твърди ограничения Куба се бори за своята независимост и суверенитет. Призивът прозвуча на 21-а генерална асамблея на ООН, която се проведе на 13 ноември. Интересното е, че абсолютно мнозинство от страните гласуваха за — 186 представители смятат, че си струва да се отмени икономическата и търговската блокада на републиката. Против, обаче, се изказаха Съединените щати, Република Палау — малка островна държава, която зависи напълно от Щатите, и Израел. Както отбеляза първият заместник председател на комитета по международните работи Леонид Калашников, когато подобна резолюция е била предложена преди двадесет години, за нея са гласували не повече от 50 страни.

Сега против се изказаха само Съединените щати и две страни, зависещи от тях. По неговите думи, подобно положение на нещата не е странно — повечето страни оцениха по достойнство с каква упоритост тази малка държава отстоява своите интереси  и се развива в условия на най-жестока блокада. Особено тежко за държавата преминаха двете последни десетилетия, когато престана да съществува един от сериозните съюзници на Куба — Съветския съюз. През 90-е години Куба остана без своя търговски и икономически партньор, затова икономиката на страната рязко тръгна надолу. Особено усложниха и без това тежкото положение на страната твърдите закони на Торичели в САЩ, които забраниха на всички  американски компании да сътрудничат с Куба, даже на дъщерните кампании в други  страни, използващи американски средства. Освен това, на гражданите беше забранено даже да изплащат пари на своите роднини, ако те са граждани на Куба.

Интересно, но даже на корабите, доставящи товари в Куба, беше забранено да влизат в американски докове.Законите на Хелмс-Бъртън бяха още по-сериозни, тъй като те  предписваха на страните от третия свят да се откажат от всякакво сътрудничество с Куба. Държавите, които биха игнорирали тази забрана, бяха заплашени от сериозни икономически и търговски санкции, включително до точно такава блокада. По мнението на Леонид Калашников, Куба е горда и упорита държава,  която заслужава уважение. По неговите думи, през 90-е години само Русия можеше да окаже някаква по-съществена помощ на тази страна, обаче,  за съжаление, не оказа. Даже обратното — вървейки по акъла на либерално настроеното правителство, РФ през 90-е години даже в ущърб на собствената си икономика прекрати всякакво сътрудничество с Куба. Впрочем, по същото време Русия, по думите на Калашников, необмислено напуснала „Лурдес“ — една от основните  радиолокационни бази в този регион. Ако не бяхме направили това, сега, по мнението на експерта, САЩ нямаше да имат никаква възможност да развръщат своята ПРО по целия свят. Но не всичко е чак толкова лошо  — понастоящем Русия активно оказва помощ на Куба, например, като редовно изпраща големи количества хуманитарна помощ . Обаче, както отбелязва Калашников, и за Русия, и за Куба ще бъде най-изгодно пълноценното икономическо и търговско сътрудничество.

За какво им е на САЩ блокадата на  Куба?

Преди Куба да стане независима социалистическа държава, САЩ имаха политическа власт над тази територия. След получаването на независимост политиката на Щатите по отношение на Куба стана твърде агресивна. Икономическата и търговска блокада трябваше да разруши необратимо икономиката на страната, което едва не стана през  90-е години, когато БВП на страната се намали с 33 процента. Впрочем, през 1994 година ситуацията стана долу-горе стабилна, и положението в Куба малко се подобри. Според специалисти от Бюрото по труда на САЩ, за цялото време на блокадата Куба е загубила между 110 и150 милиарда долара. Странно е, но американците, които толкова яростно се борят за правата на човека в целия свят, се отнасят равнодушно към много  тежкото положение на кубинците, като не им помагат нито с медикаменти, нито с продоволствие, нито с вещи от първа необходимост.

Има ли Куба шансове сега?

Куба доказа на целия свят, че може да съществува и да се развива, макар и малко своеобразно, в условия, така да се каже, на социализъм. Например медицинският отрасъл в Куба сега е развит много по-добре, отколкото в много други страни. Впрочем,  Куба влиза в петорката на страните с най-голяма продължителност на живота. Освен това, много страни понастоящем са заинтересувани от възобновяването на икономическото сътрудничество с Куба. По всяка вероятност снемането на икономическата блокада е само въпрос на  време, тъй като идеята претърпя пълен крах и САЩ се придържат към подобна политика само от инат. При това световната общественост може и да не поиска да чака дълго време, затова вече неведнъж се повдига въпроса за обединяване на страните от ООН и обявяване на икономически санкции против самите САЩ. По думите на Калашников, ако страните действително прибягнат към подобна мярка, икономиката на щатите може сериозно да пострада.

Сергей Василенков

Posted on 01.12.2012, in Международна политика and tagged , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: